Pretraga

Kratka horor priča: Skrolanje u prazno

A- A+

Postoji puno stvari koje su teške u životu, ali ako ste student, šanse su da su vam rokovi najteža stvar. Dobro, možda i nisu najteža, ali svakako su ona zbog koje ćete se najviše žaliti. Nekad s većim pravom, nekad s manjim – koliko puta vam se dogodilo da su vam rokovi propali zbog…skrolanja?

tipkanje_mobitel

Foto: Unsplash

Jako je puno razloga zašto možete ne voljeti rokove. Prije svega, zato što je potrebno učiti, svaki dan, cijeli dan. Osim ako niste učili redovito i na vrijeme, a ako ste prosječan student – vjerojatno niste. Uz stres oko učenja, tu je i stres oko samih ispita. Iščekivanje rezultata je definitivno jedna od neugodnijih stvari koju morate proći, a nije ugodno niti samo polaganje ispita.

Kako bi se dali svi ispiti (budimo realni, većina njih…), potrebno je preživjeti rokove. To ne znači samo da na kraju rokova fizički ste živi, već i psihički. Iako će vam se na trenutke činiti da je oboje nemoguće, ovo psihički je ipak nešto teže. Nekad će vam se činiti i da ne možete, da jednostavno padate i gubite se.

Razni su slučajevi u kojima ćete dotaknuti dno života za vrijeme rokova: od toga da ćete neke dane samo prespavati, pa do onih dana kada nećete uopće spavati. Bude teško i kada provedete dan bez da ste išta pojeli, ili da pak niste stali jesti. Moguće i da je među najtežim situacijama ono kada ne uspijete napustiti sobu, pa ni za otići do menze.

Ukratko, kad god su u pitanju neki ekstremi – bit će teško. Pogotovo zato što ćete doživjeti oba ekstrema, i to vjerojatno u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Takvo dizanje i spuštanje ne može dobro utjecati ni na koga, a pogotovo ne na labilnog studenta koji i bez tih ekstrema ima jake promjene raspoloženja.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Predavanja na faksu prestaju biti online

Kako bi se to izbjeglo, potrebno je puno toga raditi. Ovisno o tome kakav ste tip osobe, više će vam pomoći ako se potrudite svaki dan spavati osam sati, ili ako odvojite barem dva sata za druženje s najbližima. Ono što vam svakako neće pomoći, ali baš nikada, jest kada krenete skrolati. Krenete i ne stajete.

Za stolom ste, sjedite i na laptopu ste. Čitate neku skriptu, pokušavate shvatiti što vam je raditi. Dobro, možda ju ne čitate, ali otvorili ste ju. Upravo sada. Gledate koliko stranica ima i vidite da ih je previše. Krećete računati koliko vremena će vam trebati da prođete kroz sve to. Onda shvatite da čak imate dovoljno vremena ako krenete sada, pa odlučite napraviti detaljan plan učenja.

Kako biste ga napisali, tražite bilježnicu i neku olovku. Iako vam se sve nalazi na laptopu/mobitelu, ipak ćete ovo raspisivati na papiru. Nekako, jednostavnije je prepravljati rukom, negoli mišem. Plus, ništa ne može pružiti takvo zadovoljstvo kao kada samo prekrižite nešto olovkom…

Uglavnom, uzimate papir i olovku i krećete pisati plan. Zatim se sjetite da ipak morate na mobitelu provjeriti kada vam je što i tu činite kobnu grešku – spajate se na Internet. Na mobitelu. Usred učenja (dobro, priprema…). Znate da bi ovo moglo završiti loše, no nadate se da ipak neće. No, upravo tako završi.

Čim ste se spojili na Internet, došlo vam je 234 notifikacija. Prvo ih niste htjeli otvarati, no onda su vas počele smetati. Doslovno tražite te datume koji su vam potrebni, a preko ekrana vam dolaze obavijesti o porukama. Dobro, da je nešto drugo u pitanju, možda biste i ignorirali. No, poruke su – možda je bitno.

Ulazite u poruke i vidite da ih ima 3453 u grupnom chatu. Krećete ih čitati jer vas zanima koja se to drama krenula događati. Nakon jedno 3-4 minute skrolanja, dolazite do kraja i shvaćate da se apsolutno ništa bitno nije dogodilo, već se pričalo o nekom memesu. Dobro, nema veze, nastavljate dalje.

Ali, sad kad ste već ušli u te poruke, morate pogledati i ostale – ljudi će vidjeti da ste bili online. Nema još puno poruka, ali ih ima nekoliko. Otvarate razgovore i odgovarate na poruke. Prošlo je već deset minuta otkako ste krenuli tražiti onaj raspored, još uvijek ga niste našli. Dobro, morate si priznati – ovo je sad već jedna poštena pauza.

Kad ste već na pauzi, onda ćete otići na pauzu u potpunosti. Nećete dugo, ali samo da vidite što ima na Fejsu i na Instagramu. Na Fejsu, kao i inače, apsolutno ništa osim par smiješnih objava u meme grupama, a ni na Instagramu nema pretjeranih novosti. Samo ćete brzinski pogledati što ima na feed-u i u reelsima.

Brzinski je prošlo još 37 minuta koje ste proveli skrolajući u prazno. Izgubili ste otprilike sat vremena svog života na nešto što doslovno nije stvarno. Jeste li se odmorili? Ne. Jeste li nešto napravili? Ne. Dobro došli u rokove.

Kratka horor priča: Skrolanje u prazno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap