Pretraga

Nema maženja bez paženja: Stručnjaci odgovorili na 101 pitanje o spolno prenosivim bolestima

A- A+

U Hrvatskoj se 4. rujna obilježio Svjetski dan spolnog zdravlja putem kampanje #NemaMaženjaBezPaženja u sklopu Nacionalnog projekta Živjeti zdravo, koji vodi Sanja Musić Milanović. Koliko je spolno zdravlje bitno pokazuje i činjenica da su se mnogi građani odazvali na digitalno savjetovalište i postavili stručnjacima niz pitanja na koje su dobili odgovore putem Facebooka i Instagrama. Predstavljena je i brošura„Vi imate pitanja? Mi imamo odgovore!“ koja donosi 101 pitanje i odgovor na najčešća pitanja o spolnom zdravlju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Živjeti Zdravo (@zivjeti.zdravo) on

Izdana brošura s pitanjima o spolnom zdravlju

U sklopu kampanje nastala je i brošura ‘Vi imate pitanja? Mi imamo odgovore’ u kojoj se nalaze česta pitanja vezana za spolno zdravlje. Među ostalim, u brošuri se daju odgovori i na pitanja:

Koja je razlika između spolno prenosivih infekcija i spolno prenosivih bolesti?
Koja je najbolja zaštita od spolno prenosivih bolesti?
Gdje se mogu testirati na spolno prenosive bolesti?
Koliko bi vremena trebalo proći nakon rizičnoga odnosa kako bi testovi na spolno prenosive bolesti bili pouzdani?
Može li se spolno prenosiva bolest dobiti u bazenu?
Trebaju li maloljetne osobe suglasnost roditelja za testiranje na spolne bolesti?
Mogu li HIV pozitivne osobe koje uzimaju lijekove prenijeti HIV?
Povećavaju li prethodna oboljenja od spolnih bolesti mogućnost oboljenja od HIV-a?
Je li cjepivo protiv HPV-a učinkovito?
Može li oralni herpes zaraziti genitalno područje i genitalni herpes oralno područje?

Odgovore na ova i brojna druga pitanja, točnije njih 101, možete pronaći u brošu na ovoj poveznici.

Pridružile se javne ličnosti

Online inicijativi pridružile su se mnogobrojne osobe iz javnog i društvenog života koje su iskoristile priliku kako bi putem svojih kanala progovorile o važnosti spolnog zdravlja i svojim javnim djelovanjem potaknule da se s ove teme skine oznaka „tabu“.

Poznata pjevačica i voditeljica Maja Šuput, obitelji Rađa i Marin, glumci Marko Petrić, Slavko Sobin, Momčilo Otašević, Elizabeta Brodić, Katarina Baban, Martina Stjepanović, Mada Peršić, pjevačica Mia Dimšić, poduzetnica Iva Radić, sportaši Dino Rađa, Tamara Boroš, Ivan Kaić i Mateo Drežnjak, pjevač Luka Nižetić, bloger i voditelj Domagoj Jakopović Ribafish, PR menadžerica Nana Nadarević, kvizaš Silvije Pleština i liječnik Natko Beck odazvali su se inicijativi noseći majice i koristeći službeni slogan kampanje #NemaMaženjaBezPaženja. Pozvali su svoje pratitelje da paze na svoje spolno zdravlje i ukazali im kako i spolna odgovornost može biti seksi.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2022. godine.

 

View this post on Instagram

 

Hvala Marko Petrić (@marko53c) što si podržao kampanju #NemaMaženjaBezPaženja ❤️

A post shared by Živjeti Zdravo (@zivjeti.zdravo) on

Cilj je projekta Živjeti zdravo unapređenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te stvaranjeokruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovog projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti, koje su uzrok više od tri četvrtine smrti u Hrvatskoj. Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto teZdravlje i okoliš.

Copy link
Powered by Social Snap