Pretraga

Rasturio Instagram pa kupio loptu i bicikl

A- A+

To što ste premladi za korištenje društvenim mrežama, ne znači da o istima znate mnogo, nekad i više od samih utemeljitelja. Desetogodišnji klinac svojim je budućim kolegama iz sigurnosnih informatičkih službi ukazao na jedan ne tako sitan problem u sustavu Instagrama. 

Dječaku Janiju nisu bile potrebne prestižne škole da bi shvatio kako komentare s Instagrama može obrisati bilo tko, u bilo koje vrijeme i s bilo čijeg profila. Promjenom koda na Instagramovim serverima, desetogodišnji Finac mogao je brisati komentare svih korisnika pa čak i Bieberove. Zuckerberg je svog ‘zaštitnika’ nagradio iznosom od čak deset tisuća dolara.

Izdvojeni članak

Poduzetni mladić težak tri milijuna dolara zahvaljujući biznisu preko Instagrama

Novčanu nagradu uložio je u loptu i bicikl

Dječak iz Helsinkija svoje je hakerske vještine naučio gledajući videozapise na Youtubeu, a kako bi IT-ovcima iz Facebooka dokazao da je zaista pronašao propust, Jani je na uspio izbrisati komentar na testnom profilu kompanije.

– Mogao sam izbrisati bilo koga pa čak i Justina Biebera, rekao je Jani za finske medije.

Iz Facebookove kompanije odmah su potvrdili da se problem nalazi u dijelu koda koji omogućava vanjski pristup Instagramu, a kako ova aplikacija nije pravilno provjeravala identitet korisnika koji su brisali komentare njih su očigledno mogli brisati svi koji su znali za ovaj propust. Zahvaljujući malenom ‘hakeru’ iz školskih klupa greška u sustavu je ubrzo popravljena u korist 200 milijuna Instagram korisnika.

Budući da Facebook nagrađuje sigurnosne istraživače koji prijavljuju propuste na njihovim društvenim mrežama, vrijedni novčani iznos dobio je i Jani. Kao svaki pravi dječarac, informatički genije koji već sad sanja o poslu u sigurnosnoj informatičkoj komapniji svoju je nagradu potrošio na loptu i bicikl. 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap