Pretraga

Svi smo se kao mali nadali da ćemo ovo doživjeti: Leteći auto dobio dozvolu za let

A- A+

Kad smo bili mali, svi smo budućnost zamišljali kroz leteće aute. No, ta budućnost više nije budućnost, nego – sadašnjoj. Dobro ste pročitali. Slovačke prometne vlasti dale su dozvolu za let prvom tamošnjem letećem automobilu.

AirCar, kako je naziv ostvarenja djetinjih snova mnogima od nas, prvi je slovački leteći auto koji je raširio krila iznad Bratislave nakon što je dobio dozvolu za let, prenosi Euronews.

Ako ste pomislili da se radi samo o posebnom tipu zrakoplova koji samo izgleda kao automobil, grdno ste se prevarili: Ne, ne, ovo je zaista leteći auto, možda čak i nešto napredniji od onih koje ste mogli vidjeti u nekim klasicima znanstvene fantastike.

Naime, radi se o dualnom vozilu. Dok je na tlu, krila se skupe u stražnji dio tijela auto-zrakoplova, i on se pretvara u potpuno funkcionirajući automobil. Kad treba poletjeti, krila se ponovno rašire i funkcionira kao leteći automobil. Ovo dualno vozilo prošlo je već preko 70 sati testnih letova, 200 uzlijetanja i slijetanja i može se brzo okrenuti u zraku za čak 45 stupnjeva. Trenutni model ima ograničenje od 500 kilometara i treba mu 28 litara goriva.

Automobil je opremljen s BMW motorom sa 160 konjskih snaga, fiksiranim propelerom, ali i padobranom. Klein Vision, tvrtka koja proizvodi ovo dualno vozilo, izjavio je da su slovačke prometne vlasti izdali certifikat, odnosno dozvolu za let prema svim standardima europskog avioprijevoza i pripadajućih standarda.

leteći auto
Share via
Copy link
Powered by Social Snap