Pretraga

Učenici sudjeluju u kreiranju programa ‘zelenog’ festivala: Evo što su sve pripremili

A- A+

Osmi E?! – Okolišni filmski festival održat će se od 6. do 8. svibnja u Kinu Kinoteka i Zelenoj akciji u Zagrebu. Ulaz na sav sadržaj je besplatan, a dodana vrijednost ovogodišnjeg festivala jest što su suorganizatori učenici triju škola s područja Zagreba i Zaboka: Klasična gimnazija, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna te Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Pas na prosvjedu za klimu. Zagreb, rujan 2019. | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Aktivistička grupa Zelene akcije nastavlja s tradicionalnim festivalom unatoč krizama koje ne jenjavaju.

– Ponovno smo s vama u manjem kapacitetu, ali s jednako ambicioznim i bogatim filmskim programom, poručila je Dora Sivka iz Zelene akcije. Program se sastoji od dokumentarnih, igranih i animiranih filmova, izložbe te predstavljanja i čitanja pobjedničkih priča trećeg izdanja Homo Climaticuma, prve hrvatske zbirke klimatske fikcije.

Sivka je dodala kako je ovogodišnje izdanje pažljivo osmišljeno kako bi nas “u duhu aktivizma, nenasilne akcije i građanskog neposluha odvelo na put svijetom, ali i vratilo kući”.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Na učenički prosvjed za klimu u Zagrebu došao i pas te poručio: ‘Ne želim biti hot dog’

Festival će otvoriti igrani islandski film Halla ide u rat koji govori o nepokolebljivoj 50-godišnjoj aktivistkinji Halli. Taj je film, između ostalog, osvojio nagradu publike na Zagreb Film Festivalu 2018. godine. Blok filmova “prozor u svijet” provest će publiku kroz Brazil, Japan i Francusku i približiti borbe koje prepoznajemo kao svoje: onu za javno zelenilo, onu protiv nuklearne energije i onu za zaštitu Mediteranskog mora od jednokratne plastike.

Potom će se gledatelji “vratiti” u susjedstvo i “spustiti se kajacima” po balkanskim rijekama kako bi upoznali ljude koji ih štite.

Program i za djecu: Animirani filmovi o borbi za okoliš

– Na kraju ćemo se upoznati s filozofijom, teorijom i primjerima nenasilnih akcija i građanskog neposluha zajednica od SAD-a, preko Španjolske, Ukrajine i Srbije do Irana, koje se kreativno i beskompromisno bore za bolje i pravednije sutra, pojasnila je Sivka.

Aktivistička grupa Zelene akcije pripremila je i blok animiranih filmova, prilagođen uzrastu od 7 godina na više, koji će ponuditi različite intimne interpretacije i ideje održivosti te borbe za okoliš i ljudska prava. Program završava blokom igranih filmova i njihovim začudnim, nadrealnim, ali mogućim svjetovima, koji će služiti kao uvod u predstavljanje pobjedničkih priča i pjesama trećeg – ovog puta učeničkog – izdanja Homo Climaticuma.

Festival pripremali učenici: Davali ideje, smišljali dizjan, pisali književne radove

Dodana vrijednost ovogodišnjeg festivala, kao i prošle godine, jest što su suorganizatori učenici i učenice triju škola s područja Zagreba i Zaboka: Klasična gimnazija, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna te Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

– Učenici i učenice su u sklopu projekta “Škole održivosti” radili na programu festivala sa svojim mentorima i mentoricama. Doprinijeli su kreativnim idejama, dizajnerskim rješenjima i književnim radovima na što smo izuzetno ponosni,
zaključila je Sivka.

Detaljan program bit će uskoro objavljen na službenoj stranici festivala, a gledalište će biti organizirano u skladu s epidemiološkim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Učenici sudjeluju u kreiranju programa ‘zelenog’ festivala: Evo što su sve pripremili
Share via
Copy link
Powered by Social Snap