[Zadatak dana] Studentica medicine u Milijunašu ‘pala’ na pitanju iz biologije: Znate li vi odgovor?

Nakon što je u najbržem prstu točno poredala stihove prve strofe ‘Lijepe naše’, prva je u sinoćnjoj epizodi kviza ‘Tko želi biti milijunaš’ nastupila Matea, studentica šeste godine medicine. Njeno znanje dovelo ju je do 11. pitanja za 64.000 kuna, a voditelj Tarik Filipović bio je uvjeren kako će  na njega znati odgovoriti, budući da je riječ o pitanju koje zadire u područje medicine. Pitanje je glasilo: ‘Što je biolog i nobelovac Peter Medawar opisao kao ‘komadić loših vijesti umotan u protein?’. Iako je i sama natjecateljica bila sigurna u točnost svog konačnog odgovora, ispostavilo se kako nije bila u pravu. Njeno pitanje izdvojili smo za naš današnji zadatak.

Točno rješenje otkrijte klikom na ikonu ‘nastavak teksta’.

3 komentara

  1. Gledao sam emisiju i ostao zbunjen. Proteinski “omot” sugerira ovojnicu unutar koje je “informacija”. I ta ovojnica bi trebala biti protein. Unutra bi trebala biti informacija DNA, odnosno kod virusa – RNA. Prioni su bjelančevine i u jezgri imaju informaciju. Ukratko, mislim da je pitanje vrlo nezgrapno sastavljeno.

    1. Slažem se. Lost in translation, što bi se reklo… ALI, ako se spoji s onim što je rekao Nobelovac, onda se zna o čemu je riječ. Samo, za to bi i ona morala znati o čemu je on govorio. Zajebano.

  2. Prioni su isključivo krivo sklopljene bjelančevine – nemaju nikakvu jezgru, a kamoli jezgru u kojoj bi bila informacija, tako da je pitanje itekako korektno postavljeno

Odgovori