Pretraga

[ZADATAK DANA] Svi koji žele upisati Filozofski fakultet trebali bi znati riješiti ovaj zadatak

A- A+

Kadidati koji žele upasti na Filozofski fakultet u Zagrebu, osim državne mature uspješno moraju položiti i prijemni ispit. Riječ je o testu intelektualnih sposobnosti koji se sastoji od tri dijela, a današnji zadatak dana sličan je onima koji se na tom ispitu pojavljuju.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Prvi dio prijemnog za Filozofski fakultet čine Ravenove progresivne matrice, drugi logičko-matematički problemski zadaci, a u trećem dijelu se ispituju jezične sposobnosti kandidata. Logičko-matematički problem, sličan onima koji se pojavljuj na prijemnom za Filozofski, je i naš današnji zadatak dana.

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Tko riješi ovaj test spreman je za rad u Deutschlandu

Majka je imala 26 godina kada je rodila kćerku, a 31 godinu kada je rodila sina. Koliko svatko od njih danas ima godina, ako svi zajedno imaju 60 godina?

Rješenje prošlog zadatka dana

Prošli zadatak dana dolazio je s područja njemačkog jezika i sastojao se u dvaju razina. U prvom dijelu zadatka trebalo je pronaći hrvatsku inačicu germanizma, a u drugom hrvatske riječi prevesti na njemački jezik.

Točna riješenja prvog dijela su: naplatak, bod, mješavina, udarati/isprašivati tepihe, rad na crno, vremenska stiska, vješalica (za odjeću), prigušiti svjetlo, mjesto gdje se može dobro pojesti, popiti i porazgovarati, izraz, doživljaj lopov, nepoštenjak.

Točna riješenja drugog dijela: rauchen, gesund, richtig, der Jüngling, das Brot, der Nacht.

[ZADATAK DANA] Svi koji žele upisati Filozofski fakultet trebali bi znati riješiti ovaj zadatak
Share via
Copy link
Powered by Social Snap