Pretraga

Doznajte koliko škola u Hrvatskoj ima e-Dnevnik i koje su to ušle u 21. stoljeće

A- A+

Ovih je dana buru u javnosti izazvala vijest kako u škole još uvijek nisu dopremljeni dnevnici i imenici, iako je školska godina već počela. Mnogi su se pritom pitali zbog čega tolika panika budući da je u škole uveden e-Dnevnik. No, nažalost, on ne postoji u svim školama pa se pojedini nastavnici, dok im materijali ne budu dostavljeni, snalaze na druge načine. Odlučili smo doznati koliko je Hrvatskih škola ušlo u 21. stoljeće i uvelo e-Dnevnike.

Screenshot: YouTube; eHrvatskaTV

Početkom školske godine 2011./2012. u tri je Hrvatske srednje škole kao pilot projekt uveden e-Dnevnik, web aplikacija za vođenje razredne knjige u elektroničkom obliku.

Umjesto ogromne knjige – tablet računalo

Izdvojeni članak

Kako je e-Dnevnik pobjedio markiranje

Od tada je 70 nastavnika u ove tri škole u učionice, umjesto s ogromnom knjigom, ulazilo s tablet računalima u koje upisuju sate, ocjene i izostanke.

– Aplikaciju je izradio CARNet te ona ima sve funkcionalnosti postojeće razredne knjige, uz dodatne funkcionalnosti koje omogućava uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Uz postojeće funkcionalnosti koje sada ima razredna knjiga u papirnatom obliku, aplikacija ima i dodanu vrijednost kroz sustav izvještaja koji omogućavaju analize pri pedagoškom praćenju i izradi izvještaja koji se pripremaju za sjednice nastavničkog vijeća. Na brz, jednostavan i pouzdan način razrednicima, nastavnicima i ravnateljima na ovaj se način omogućuje izrada različitih izvještaja o ocjenama i izostancima. Dodatna prednost je suzbijanje neovlaštenog unosa, ali i slučajeva krađe i nehotičnog ili namjernog uništavanja razredne knjige koji se ponekad javljaju školama, stoji u CARNet-ovom opisu aplikacije.

Uz to, postoji i sustav obavještavanja roditelja o izostancima djece uz zamolbu da se jave razredniku u terminu za informacije, a izrađena je i aplikacija e-Dnevnik za učenike koja omogućava učenicima pregled ocjena, bilješki, izostanaka, lektira te raspored pisanih zadaća, koje su upisali nastavnici u e-Dnevnik sustav.

26% škola još uvijek nema e-Dnevnik

Izdvojeni članak
FOTO: Učionica budućnosti u Karlovcu

10 stvari koje smo danas saznali o uvođenju obvezne informatike u osnovne škole

Od prvog uvođenja u tri Hrvatske škole prošlo je šest školskih godina, ali određeni postotak još uvijek ne koristi e-Dnevnik.

– U ovoj školskoj godini (2017./2018.) e-Dnevnik koristi 1.013 škola u Republici Hrvatskoj (74%). Navedeni postotak odnosi se na matične škole, a popis svih matičnih škola koje su u e-Dnevniku dostupan je na ovoj poveznici, kažu nam iz CARNet-a.

Većina su osnovne škole, a korisnik e-Dnevnik sustava može postati bilo koja škola u Republici Hrvatskoj koja zadovoljava tehničke preduvjete. Iz CARNet-a objašnjavaju kako se im se svaka škola može obratiti i zatražiti pristup internetu preko CARNet mreže, a trenutno većina škola u Hrvatskoj tako i pristupa internetu. No, sam pristup internetu nije dovoljan da bi škola mogla koristiti e-Dnevnik, što i jest jedan od razloga zbog kojega sve škole još uvijek ne koriste aplikaciju koja mnogim nastavnicima i roditeljima olakšava posao. Naime, preduvjeti koje treba zadovoljiti su sljedeći:

  • imati strukturno kabliranu LAN mrežu u školi izgrađenu prema pravilima struke,
  • računala spojena na internet putem hrvatskog adresnog prostora kako bi mogla pristupiti e-Dnevnik aplikaciji,
  • ukoliko škola želi koristiti tablete za pristup e-Dnevniku potrebna je i bežična mreža,
  • token za svakog nastavnika i djelatnika škole koji koristi aplikaciju te
  • stručnu osobu zaduženu za održavanje računala i lokalne mreže škole.

I dok preostalih 26% škola ne zadovolji svaki od ovih preduvjete, njihovi nastavnici i dalje će, umjesto s tabletom, u učionice ulaziti s ogromnom knjigom. Kada će to biti te koliko škola ove preduvjete zadovoljava nije poznato, ali zahtjev za uključenje u godini 2017./2018., poručuju iz CARNet-a, moguće je predati tijekom čitave školske godine.

Doznajte koliko škola u Hrvatskoj ima e-Dnevnik i koje su to ušle u 21. stoljeće
Share via
Copy link
Powered by Social Snap