Pretraga

Nevjerojatna vijest na Uskrs! Biblija ‘ispada’ iz čitanke Hrvatskog jezika zbog šovinizma koji se promiče u njoj

A- A+

Rasprava o izmjenama i dopunama nastavnog sadržaja materinjeg jezika uvijek je žučna, a još bi oštrija mogla postati u narednim danima. Naime, praktički dekretom Ministarstva znanosti i obrazovanja (nalik onom s obveznom informatikom) Biblija ne samo da neće u cjelovitom ili djelomičnom obliku ući na popis lektira, što su brojne struje zazivale, već se više neće obrađivati ni u čitankama iz hrvatskog jezika za srednju školu. Razlog ovakvoj neočekivanoj odluci nadležnih je kako tvrde ‘šovinistička propaganda, koja se promiče kroz spornu knjigu’.

– Promicanje ideja da žena mora biti drugotna, podložna muškarcu te da ne smije učiti ni poučavati, nego da mora u miru i tišini slušati muževljeve instrukcije za nas kao nadležno Ministarstvo, koje namjerava reformirati obrazovni sustav, apsolutno je neprihvatljivo. Incest kao prihvaljivo ponašanje te podvođenje i iskorištavanja žena radi seksualnih zadovoljstava, kao i poticanje ideje da žene moraju biti skrivene i stidljive i po ničemu se isticati, također se jasno ističe u pojedinim poglavljima Biblije te smatramo kako takva knjiga ne može i ne smije biti uzor mladima. Osim što ovakvo učenje potiče i promiče krive ideale, ima i jasne implikacije u ponašanju mladića. Naime, prema posljednjim istraživanjima, čak tri od četiri tinejdžera od 15-18 godina u Hrvatskoj, smatra kako je u redu tu i tamo ošamariti djevojku, ako je to svojim nemarnim, drskim ili nadmenim ponašanjem zaslužila, dok čak 80 njih misli da je djevojkama mjesto u kuhinji, frapirano će predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok detaljno pojašnjavaju svoju ishitrenu i pomalo neočekivanu Odluku.

Izdvojeni članak

Pogledajte ove uznemirujuće citate koje učenici čitaju u lektiri: Nećete vjerovati u kojoj se knjizi nalaze

Zaokupljeni blagdanom Uskrsa i obredima koji idu uz njega, iz Crkve se još nisu službeno izjasnili o ovoj Odluci, ali kako neslužbeno doznajemo, svakako će tražiti sastanke s predstavnicima Svete Stolice, u nadi da će zaštiti katoličku pastvu od bezbožničkih namjera ove vlasti.

Izvor blizak Kaptolu, navodi da je ovo već drugi puta u manje od dva tjedna da ih je Vlada razočarala i to oba puta ‘pod krinkom’ unaprijeđenja prava žena. (Prvi puta namjerama da idu u daljnji postupak ratifikacije takozvane Istanbulske konvencije)

No, na Odluku o prestanku poučavanja biblijskog nauka u nastavi hrvatskog jezika u srednjim školama, stigla je očekivana reakcija iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koja samo usput podsjetimo, u Znanstvenom vijeću za obrazovanje i školstvo HAZU-a ima 13 muškaraca i 0 žena.

– Odluka o prestanku poučavanje Biblije u srednjim školama je sramotna i jednostrana i neće proći bez posljedica za nadležno Ministarstvo. Kao institucija koja je iskazala brojne primjedbe i kritike na predloženi kurikul Hrvatskog jezika, uz jasan naglasak da se Biblija, ali i Marulićeva Judita trebaju uvrstiti na popis obveznih lektirinih naslova za cjelovito čitanje, na ovo gledamo kao na opasan udar na sve tradicionalne vrijednosti koje ovo društvo njeguje stoljećima, kao i zanemarivanje mišljenja akademika i znanstvenika, koji su mnogočime zadužili ovo društvo. Nadamo se da će se u Ministarstvu ubrzo urazumiti i povući ovu Odluku, koja podsjeća na neka mračna totaliratarna vremena, za koja smo mislili da su ostala u prošlosti, oštro su reagirali iz HAZU-a.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ipak smiruju uzavrele strasti, porukom da Biblija neće potpuno ispariti iz udžbenika hrvatskog jezika za srednje škole.

Zastupljenost Biblije u udžbeniku iz književnosti za prvi razred opće gimnazije, prije donošenja ove Odluke / Screenshot: srednja.hr

– Ovom prilikom želimo naglasiti da Biblija neće sasvim napustiti udžbenike hrvatskog jezika, mada će se broj sati na kojima će se obrađivati, uistinu smanjiti zbog već opisanih razloga. Biblija će i dalje ostati dio gradiva, s tim da će se po novom kurikulumu obrađivati zajedno s drugim vjerskim knjigama poput Kur’ana, Talmuda ili Veda. Isto tako želimo naglasiti da će se Biblija dijelom obrađivati i u nastavi povijesti, dok su kreatori kurikuluma vjeronauka svakako autonomni u svome radu, objašnjavaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja želeći smiriti javnost, institucije, medije, a i cjelokupnu obrazovnu zajednicu. 

Na kraju valja reći, da nisu svi ovu Odluku Ministarstva dočekali ‘na nož’. 

– Godinama smo upozoravali na štetnost biblijskog nauka u pogledu odnosa prema ženama odnosno njihove pozicije u društvu te ovakvu Odluku Ministarstva vidimo kao civilizacijski iskorak i smjer u kojem hrvatsko društvo treba krenuti, smatraju iz udruge B.a.B.e.

Na kraju navodimo neke od redaka iz Biblije, koji su Ministarstvo naveli na drastično smanjivanje poučavanja Biblije na predmetu Hrvatski jezik:

‘Hoću dakle da muškarci mole na svakome mjestu, podižući čiste ruke bez srdžbe i raspre;

isto tako žene – u doličnu držanju: neka se rese stidljivošću i razborom, ne pletenicama i zlatom ili biserjem ili skupocjenim odijelom,

nego – dobrim djelima, kako dolikuje ženama koje ispovijedaju bogoljubnost.

Žena neka u miru prima pouku sa svom podložnošću.

Poučavati pak ženi ne dopuštam, ni vladati nad mužem, nego – neka bude na miru.

Jer prvi je oblikovan Adam, onda Eva;

i Adam nije zaveden, a žena je, zavedena, učinila prekršaj.

A spasit će se rađanjem djece ako ustraje u vjeri, ljubavi i posvećivanju, s razborom.’ (1. Timoteju 2,8 – 2,15)

‘Amnon reče Tamari: ”Donesi hranu u sobu, daj mi ju i ja ću jesti.“ Tamara uze kolače koje bijaše pripravila i donese ih svom bratu Amnonu u sobu.

Ona mu ponudi jesti. On ju zgrabi i reče: ” Dođi, lezi sa mnom, sestro moja! “

Ona njemu reče: ” Ne, brate moj, ne siluj me, jer to se ne čini u Izraelu. Ne počini to besramlje.

Ja, kamo ću odnijeti svoj sram? A ti, bit ćeš smatran za jednu gnusobu u Izraelu. Govori dakle kralju. On ti neće zabraniti oženiti me. “

Ali, on ne htjede slusati. On ju svlada, prisili ju i leže s njom.

Amnon je poslije toga žestoko zamrzje. Da, mržnja koju on ponese bi žešća no ljubav koju bijaše osjećao prema njoj. Amnon joj reče: ” Diži se. Odlazi! “

Ona mu reče: ” Ne, jer otpustiti me bilo bi veće zlo nego ono drugo, ono koje si ti već učinio. “ Ali, on ju ne htjede slušati.

On pozva momka koji ga služiše i reče mu: ” Istjeraj ovu djevojku od mene, i zabravi vrata iza nje! “’ (2. Samuelova 13,10 – 13,17)

’20 Ali ako optužba – da se na mladoj ženi nije našlo djevičanstvo – bude istinita,

21 neka djevojku izvedu na kućna vrata njezina oca pa neka je ljudi njezina grada kamenjem zasiplju dok ne umre, jer je počinila besramnost u Izraelu odajući se bludu u očevu domu. Tako ćeš iskorijeniti zlo iz svoje sredine. ‘ (Ponovljeni zakon, poglavlje 22; 20-21)

’10 Kad odeš u rat na svoje neprijatelje pa ih Jahve, Bog tvoj, preda u ruke tvoje te ih zarobiš,
11 ako među zarobljenicima opaziš lijepu ženu i u nju se zagledaš, možeš je uzeti za ženu.
12 Dovedi je svojoj kući pa neka obrije glavu, obreže nokte
13 i odbaci haljine u kojima je zarobljena. Neka provede mjesec dana u tvome domu oplakujući svoga oca i svoju majku. Poslije toga možeš joj pristupiti kao muž i neka ti postane ženom.
14 Ako ti poslije ne bi bila po volji, pusti je kuda joj drago. Za novac je ne smiješ prodati niti s njom postupiti kao s ropkinjom jer ti je bila žena.’ (Ponovljeni zakon, poglavlje 21; 10-14)

Sretan vam prvi april svima! Više o našim prvoaprilskim vijestima pročitajte ovdje

Copy link
Powered by Social Snap