Pretraga

Nevjerojatno! HŽ usred školske godine ukinuo liniju: Učenici i nastavnici mogu stići tek na treći sat

A- A+

Željeznička tehnička škola Moravice našla se u ozbiljnom problemu, i to zbog HŽ Putničkog prijevoza. Nakon što je naprasno ukinuta linija vlaka koji je oko 5:30 iz Rijeke kretao prema Zagrebu, četrdesetak učenika i oko pet nastavnika više ne može na vrijeme stići na nastavu. I dok se iz HŽPP-a vade na posljedice epidemije koronavirusa te mole za razumijevanje, ravnatelj kaže da je ugrožena stabilnost škole. Na sve mile načine pokušava natjerati HŽPP da promjeni odluku, a učenici i nastavnici dotad dolaze tek na treći sat.

foto: Dominik Smolak|srednja.hr

– HŽPP je ugrozio stabilnost naše škole. Nismo mogli ništa drugo napraviti nego dopustiti učenicima i nastavnicima koji su na nastavu dolazili vlakom da dolaze tek na treći sat, priča nam Borivoj Dokmanović, ravnatelj Željezničke tehničke škole Moravice.

Zbog ukidanja linije vlaka koji je oko 5:30 iz Rijeke kretao prema Zagrebu, škola se našla u ozbiljnim problemima. Da stvar bude bolja, riječ je o školi koja obrazuje i željezničke prometne radnike, dakle buduće zaposlenike HŽ-a.

– Samo iz Delnica nam dolazi 22 učenika, a tu su još Fužine i ostale stanice. Ukupno četrdesetak učenika i negdje oko petero nastavnika dolazilo nam je tim vlakom na nastavu. Sada ne mogu doći prije trećeg sata, kaže ravnatelj.

Zbog HŽPP-a, prva dva sata moraju imati online, i to poslijepodne

Tih četrdesetak učenika i nekoliko nastavnika privremeno koriste liniju koja u Moravice stiže tek u 9 sati i 23 minute. Ti učenici dužni su dolaziti na nastavu od trećeg sata, a prva dva sata imaju na daljinu, van realnog vremena škole, odnosno nakon redovne nastave dana. Zanimljivo, sve druge linije na toj relaciji voze uobičajeno.

Zašto su naprasno ukinuli liniju i što preporučuju putnicima, pitali smo i HŽPP iz kojeg navode kako je “epidemija bolesti covid-19 ostavila je znatne posljedice na prometni sektor”.

– Epidemiološka situacija i usporavanje gospodarstva zbog zabrane kretanja doveli su do drastičnog smanjenja potražnje za uslugama prijevoza. Kao i drugi prijevoznici, HŽPP bilježi veliko smanjenje broja putnika, a time i prihoda. Kriza uzrokovana epidemijom covida-19 izrazito je negativno djelovala na poslovanje HŽPP-a stoga je racionalizacija poslovanja nužna. Upravo zato bili smo primorani privremeno smanjiti opseg željezničkoga putničkog prijevoza na području RH, a izmjene u voznom redu koje su na snagu stupile 25. prosinca 2020. obuhvatile su oko 10 % usluge. S obzirom da je trend pada broja putnika nastavljen i u 2021. godini, trenutačno nismo u mogućnosti povećavati opseg željezničkoga putničkog prijevoza. Svjesni smo činjenice da dio putnika nije zadovoljan izmjenama voznog reda stoga ih i ovim putem molimo za razumijevanje, poručila je Ivana Čubelić, koordinatorica HŽPP-a za odnose s javnošću.

Dokmanović: Mole nas za razumijevanje, ali mi od molbi nemamo ništa

Ravnatelj škole pak kaže kako mu je nevjerojatno kad čuje takve odgovore.

– Oni kažu: ‘Molimo za razumijevanje’ i vade se na epidemiološku situaciju. Nama to ništa ne znači. Mislim, mogli su ukinuti neku kasniju liniju, primjerice onu oko 10, kada ljudi ne idu ni u školu ni na posao. Na sve mile načine pokušavamo ih natjerati da promjene ovu odluku. Kontaktirali smo ih mi, Grad Delnice… Grad Vrbovsko kontaktirao je i ministra prometa Olega Butkovića. Ne znam što još moramo učiniti, zaključuje Dokmanović.

Izdvojeni članak

Inspirativno: Japanske željeznice zadržale stanicu samo zbog jedne učenice

Za kraj, uzmimo primjer iz Japana: Japanske željeznice su, podsjetimo, 2016. zadržale stanicu samo zbog jedne učenice. Eh, kad bi i u Hrvatskoj tako cijenili obrazovanje…

Nevjerojatno! HŽ usred školske godine ukinuo liniju: Učenici i nastavnici mogu stići tek na treći sat
Share via
Copy link
Powered by Social Snap