Pretraga

Pokušali smo saznati koliko profesora je dobilo otkaz zbog lošeg obavljanja posla tijekom korone, ali MZO ne zna odgovor

A- A+

Od Ministarstva znanosti i obrazovanja pokušali smo doznati je li i koliko učitelja i nastavnika za vrijeme održavanja online nastave ostalo bez posla. Iako je u travnju u školama bilo čak 950 učitelja manje nego u siječnju, iz Ministarstva kažu kako raspolažu samo ukupnom brojkom, a ne i razlozima prestanka radnih odnosa.

Screenshot: YouTube; Saint Louis Chess Club

Kako bismo provjerili je li za vrijeme nastave na daljinu netko od nastavnika ostao bez posla, postavili smo resornom ministarstvu nekoliko pitanja:
Koliko je nastavnika i zbog čega u proteklih nekoliko mjeseci prestalo s radom?
Jesu li nastavnici koji su otišli u mirovinu ‘zamijenjeni’ novozaposlenima?
Imamo li sada u sustavu manje ili više zaposlenih?

Međutim, iz Ministarstva smo dobili nejasan odgovor.

– MZO raspolaže samo ukupnom brojkom, a ne i razlogom prestanka radnog odnosa, kažu.

950 učitelja manje

Poslali su nam i podatke o broju nastavnika u školama uz napomenu da se broj odnosi na sve učitelje i nastavnike neovisno o tome da li su zaposleni na neodređeno ili određeno vrijeme.

Ističu i kako su u brojku uključeni svi zaposlenici, i oni koji su na bolovanju i njihove zamjene.

izvor: MZO

Izdvojeni članak

Sindikalisti o snižavanju kriterija za prolazak razreda: Divjak je uvrijedila nastavnike, a upitni su nam i godišnji

U siječnju je u osnovnim školama bilo 33.029 učitelja, a u travnju njih 32.305. U srednjim je školama, prema podacima kojima raspolaže MZO, bilo 18.029, a u travnju 17.803 nastavnika.

Kada se od broja zaposlenih u siječnju oduzme broj zaposlenih u travnju, vidljivo je kako se broj učitelja u osnovnim školama smanjio za 724, a nastavnika u školama za 226.

Iz Ministarstva, dakle, nemaju pojašnjenje za činjenicu da se broj učitelja u školama smanjio za 750.

Ostaje nejasno je li u siječnju bilo više bolovanja pa su se u ukupno broju učitelja pribrojale i zamjene ili je veći broj učitelja otišao u mirovinu ili čak dobio otkaz.

Na sveučilištima bez većih odstupanja

S druge strane, broj zaposlenika na sveučilištima nije se drastično mijenjao, već je porastao samo za 10 zaposlenika.

Broj zaposlenika javnih visokih učilišta koji su primili plaću iz Centraliziranog obračuna plaća (državnog proračuna) u siječnju je bio 15.402, a u travnju 15.412. No iz Ministartsva napominju kako se u ovaj broj zaposlenika koji su primili plaću iz COP-a ne uračunavaju zaposlenici koji su privremeno odsutni zbog bolovanja, rodiljnog i roditeljskog ili neplaćenog dopusta i slično.

blaženka divjak
Share via
Copy link
Powered by Social Snap