Učenicima je super na maturalcu, a kako je profama? 7 dana grča u želucu, rada od 0 do 24 i brige za cijeli razred

Ovih dana kreće ‘sezona’ maturalnih putovanja nove generacije hrvatskih maturanata. Svi oni svoje ljetne praznike okrunit će nezaboravnim putovanjem u društvu prijatelja iz razreda na neku od izabranih europskih destinacija. Čekaju ih ludi provodi, besane noći i uspomene za pamćenje, no osim učenika, za maturalce se, s puno više brige, pripremaju njihovi profesori. Kako izgleda maturalac iz njihove perspektive, provjerili smo s nekolicinom razrednika. Ovo su njihove priče o maturalcima!

Screenshot: YouTube

Otići na višednevni, dalek put s 25 do 30 učenika sigurno nije lak niti pretjerano drag dio posla srednjoškolskim profesorima. Dok se njihovi učenici vesele bezbrižnim danima i ludoj zabavi, oni ipak moraju brinuti da su im svi ‘pačići’ na broju i da se u jednom komadu vrate s maturalca. O tome kako profesori proživljavaju odlazak na maturalac, samo smo nagađali pa smo ih jednostavno odlučili pitati. Ovo su njihove priče, pročitajte ih, a ako ćete uskoro na maturalac, imajte ih na umu prije no što krenete ‘kuriti frku’ raski!

Razrednici samo nastoje ‘preživjeti bez posljedica’

Ana Lončar, profesorica hrvatskog jezika iz zagrebačke XVI. gimnazije, ne spori kako je maturalac posebno i dugo očekivano putovanje, kako za učenike tako i za razrednike.

Klasičari na maturalcu: ‘Imamo dva smislena maturalca, velika je razlika kada se negdje odlazi s nekim ciljem’

– Jedni ga iščekuju s veseljem i nestrpljenjem, drugi sa zebnjom i laganim grčem u želucu. Dok razrednici nastoje ‘preživjeti bez posljedica’, maturantima je izgleda cilj ‘provesti se kao nikad u životu’ bez obzira na lokaciju. Što nikome od nas ne bi smetalo, dapače, ali kad ne bi uključivalo hektolitre alkohola i/ili konzumaciju opojnih sredstava te ostale po život ugrožavajuće eksperimente, kaže nam profesorica Lončar i pritom dodaje da izbjegava stroga ograničenja slobode kretanja učenika na izletima i maturalcu.

Ipak, voli da se poštuju pravila dogovorena još u školi prije samog puta, poput ‘nikud sami’, ‘jedi i odspavaj malo, ponekad bar’, ‘pamet u glavu’. Kako kaže, radi se o savjetima koje učenici čuju i kod kuće. Problemi se pojavljuju kada se pretjeruje.

– Problem je kad se ne poznaju vlastite granice, a mnogima je maturalac prvo ‘ozbiljnije’, višednevno putovanje bez roditelja, pa to poneki žele maksimalno iskoristiti. Uvijek, bez iznimke, dogodi se da netko zaboravi na dogovor, zakasni, prespava, popije koju čašicu više…, priča i dodaje da se uspješnost maturalca u profesorskim očima broji kad postotak takvih situacija bude ‘ispod crte’. 

Maturalac kao užasna tlaka, briga i odgovornost

Puno oštrije o odlasku na maturalac u ulozi raske govori profesorica u jednoj zagrebačkoj gimnaziji.

Doznajemo može li se učeniku zbog lošeg vladanja u školi onemogućiti odlazak na maturalac

– Osobno mi je maturalac užasna tlaka i vrhunac svega što ne valja u odnosu države prema našem poslu – tuđu djecu voditi tisućama kilometara daleko da bi isti bančili i bili blesavi (što nije ništa loše), a sve pod tvojom odgovornošću. I nema tih dnevnica koje ti mogu riješiti čvor u želucu koji imaš sve dok svu djecu ne ‘utrpaš’ roditeljima na povratku, kaže i dodaje da radni dan razrednicima na maturalcu traje 24 sata.

Ova profa i raska, kako kaže, srećom radi u dobroj školi gdje većina učenika ne radi probleme, a ako ih i bude, oni su minorni poput povraćanja od cuge, izgubljene kartice… Ipak, ističe i da djeca sve više očekuju da ih se dadilja pa postavljaju banalna pitanja, primjerice, o tome trebaju li kupiti vode ili gdje je dućan. Što se tiče izlazaka i ‘bančenja’, profesorica ima već dobro uhodana pravila.

– Kao razrednica, obično im prve dvije večeri dam neko vrijeme do kojeg moraju biti u sobama. Ako to ispoštuju i ako pritom nitko nije ‘mrtav’ od cuge, onda dalje mogu dokle hoće. O alkoholu otvoreno razgovaram s njima uvijek, ne samo vezano za maturalac, i nastojim ih upozoriti na neke opasnosti vezane za cugu, ali i za nabavljanje droge. Nastojim postići uzajamno povjerenje – da se ne skrivaju od mene i da mi se obrate ako bude problema, kaže ova raska, uvjerena da su zabrane kontraproduktivne.

Primjećuje i kako joj je čudno što, kad društvo kritizira nastavnike, nitko ne spominje maturalce i ostala putovanja. Nastavnici su, kaže, stalno na udaru kritika da ništa ne rade i da imaju ‘tonu’ godišnjeg, no nitko nikad ne računa izlete i putovanja s djecom pa puta njih 30 ili 25, koliko ih je u razredu.

– Svakome bih poželjela jedan dvodnevni, poručuje ova raska.

Bez obzira na burnu prethodnu noć, svi učenici moraju biti na broju na doručku

Dugogodišnji profesor iz Srednje škole Prelog Mišo Rašan, iskusan je ‘lisac’ na maturalnim putovanjima. Tvrdi da se nastavnici na maturalcu nimalo ne odmore te pritom vrlo malo zabave jer su odgovorni za učenike kao za vlastitu djecu, od 0 do 24. Kaže kako, razrednik cijelo vrijeme mora biti dostupan i praktički mora znati gdje mu se koji učenik nalazi. Osim toga, razrednik bi kroz tri godine rada trebao ‘u dušu’ upoznati svakog svog učenika i predvidjeti moguće reakcije.

Zagrebački gimnazijalci ne žele na maturalac bez svojih kolega pa odlučili prikupiti novac za one koji si ga ne mogu priuštiti

Profesor Rašan na maturalcu svaku večer ide spavati oko ponoći i kaže da njegovi učenici to znaju. Za buđenje učenika koristi dobru staru metodu – kucanje na vrata.

– Ujutro ih budim tako da čekam dok mi ne otvore vrata. Svi se moraju pojaviti na doručku bez obzira na bilo kakve probleme i odraditi dnevni program. Što se tiče konzumacije alkohola, nemam nikad namjeru kontrolirati to preko noći i u slobodno vrijeme. No, uvijek se dogovorim s učenicima da nema konzumacije alkohola tijekom putovanja u busu niti za vrijeme pauze putovanja i oni to uvijek poštuju, priča i pojašnjava da prije polaska na maturalac, od svakog roditelja traži potpisanu suglasnost prema kojoj roditelj, ukoliko se dijete alkoholizira do te mjere da je potrebna hospitalizacija, ima obavezu doći po njega u bolnicu i platiti sve bolničke troškove. Ne propusti napomenuti i roditeljima i učenicima da se cijene čišćenja želuca od alkohola kreću od 600 eura naviše, ovisno o državi.

Rezervna varijanta za sve one rastrošne na maturalcu

Što se tiče izlazaka, ne postavlja učenicima limite, tijekom noći ne obilazi sobe i broji učenike jesu li na broju u sobama, a sve to roditeljima jasno daje do znanja prije polaska na put.

Playlista za maturalac: Ako si hrvatski maturant, na svakoj ćeš ekskurziji čuti ovih 20 pjesama

– Isto tako, upozorim ih da svaku štetu nastalu u smještajnom objektu snosi pojedinac. Jednom prilikom mi se učenik napio da je ispovraćao cijelu sobu. Ja sam mu kazao otvoreno (a to je i prije znao) da mora platiti 80 eura čišćenje sobe. I naravno platio je. Još im prethodno dajem do znanja da im za takve slučajeve ne posuđujem novac, priča nam profesor, a osmislio je i rezervnu varijantu za sve one rastrošne na maturalcu.

Odmah na polasku od svakog učenika ‘pokupi’ 20 eura, a isti iznos svakom učeniku vrati ujutro prije polaska nazad.

– Naime, uvijek ima onih koji ne znaju upravljati novcem pa su sretni što će imati novac za putne troškove, kaže profesor i zaključuje kako je sve ovo njegov stil rada koji se dosad pokazao jako uspješnim.

I dok je svim učenicima uoči maturalca zajedničko veselje prije polaska na najluđe putovanje u srednjoj, njihovim nastavnicima u prvom je planu briga za sve njih. Prije polaska na maturalac, dakle, imajte na umu da vaši razrednici i profesori cijelih tjedan dana brinu za vas 25-30, kao za vlastitu djecu. Ne bi bilo fer dodatno im otežavati. Slušajte rasku i bit će sve ok. Sretan put svima koji putuju!

Odgovori