Veliki trend i problem: Mladi poslije škole odmah u kladionicu

U javnosti se mnogo priča o ovisnostima o drogama i alkoholu. S njima su upoznati stručnjaci i održavaju se javne tribine. U međuvremenu je velik problem ovisnost o kockanju to jest o igrama na sreću, o kojoj se mnogo manje priča. Nekad u prošlosti skupine kockara su bili kriminalci ili razne druge marginalne skupine društva, a danas se u igrama na sreću okušavaju baš svi. Trend je popularan i među mladima, a mi smo provjerili s psihologom Pinom Tuftanom o čemu se točno radi.

Više od 80 posto maloljetnika barem jednom je sudjelovalo u igrama na sreću, a 42 posto tinejdžera ide svakodnevno u kladionice. Uplaćivanje listića, čekanje rezultata, gubitak ili pobjeda, pa onda sve ponovno. Ovaj začarani krug poznat je mnogim školarcima, a neki od njih stvore patološku ovisnost te na kraju završe i na liječenju. O ovom popularnom trendu među hrvatskim školarcima razgovarali smo s profesorom psihologije Pinom Tuftanom, koji radi u Službi za prevenciju ovisnosti i mentalnog zdravlja u sklopu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije.

Do dna i natrag: Kad ti droga i alkohol oduzmu mladost

Kockanje kao dio odgoja

Profesor Pino Tuftan je u sklopu Nacionalnog programa prevencije ovisnosti posjetio oko 30 razreda u Primorsko – goranskoj županiji i zaključio kako ne postoji razred u kojem nema maloljetničkog kockanja.
– Velik dio problema s kockom odnosi se na srednjoškolce. Jedna četvrtina mladih koji dođu kod mene u Zavod imaju roditelje koji su inicirali svoju djecu da se počnu baviti kockom, kazao nam je profesor.

U početku djeca idu skupa s roditeljima u kladionicu i slična mjesta, nakon toga roditelji počnu davati djeci listiće i novac za uplatu, a naposlijetku mladi ponukani ovom praksom sami za sebe počnu ulagati novac.

Dobar Zakon koji nitko ne provodi

Maloljetničko kockanje najizraženije je u kladionicama i automat klubovima, što ne iznenađuje jer se mnoga ova mjesta nalaze u blizini škola. Velik dio tinejdžera aktivan je i na ruletu.
– Taj famozni rulet stvara ovisnost o kocki najbrže. U sat i pol igre može biti oko 45 vrtnji u ruletu, igra je takva da non stop stavljate svoj novac, opisao je Tuftan.

Iako je po Zakonu o igrama na sreću u Hrvatskoj igranje pa i prisutstvo maloljetnika u kasinima strogo zabranjeno, mnogi školarci bez ikakvih većih problema ulaze u te prostore i okušavaju svoju sreću.

– Ako vlasnici tih prostora ne poštuju zakon, kazna je od 50 do 500 tisuća kuna. Međutim nikad nisam naišao na primjer da je netko zaista i bio kažnjen. Imamo dobar zakon, ali ga se uopće ne držimo i ne provodimo ga, poručio je naš sugovornik.

Zbog nedostatka novca krenu krasti

Poriv za klađenjem javlja se prilično rano, a problem nastane u trenutku kad mladi izgube kontrolu nad igranjem.

– U početku ulažu manje iznose, no to se povećava. Posebno su rizični oni koji dobiju neki novac jer onda osjete unutarnje zadovoljstvo. Kad spojite financijski dobitak i zadovoljstvo, počne se javljati jaka želja za nastavak igre, priča profesor psihologije.

U jednom trenutku tijekom ovog kockarskog puta mladi izgube kontrolu nad svojim ulozima i počne im nedostajati novac. Kako u igrama na sreću trebaju konkretan novac, počnu posuđivati od susjeda, obitelji ili pak prijatelja u razredu. Sljedeći korak su kriminalistička djela, odnosno razne krađe. Tad više ne biraju način kako će doći do novca.

Mladi su se izjasnili oko legalizacije lakih droga i prostitucije

Nikad kocka nije samo kocka

Upitali smo profesora da nam objasni zbog čega je kockanje toliko rašireno među mladima i što ih vuče k igrama na sreću.
– Kockari imaju selektivno pamćenje, oni znaju samo za svoje dobitke. To vam je kao u onoj pjesmi ‘pamtim samo sretne dane’, objasnio je profesor. Međutim srednjoškolci, a ponekad i osmaši dolaze na liječenje s puno izraženijom patologijom.

Pino Tuftan je kroz osvrt na svoje iskustvo spomenuo kako su tinejdžeri koji najviše kockaju – nogometaši. – Mladi nogometaši su najrizičniji. U pauzama između poluvremena ne govore o taktikama već o prividima da mogu namjestiti utakmicu, u smislu da gledaju gdje će se pustiti dojave o namještenju rezultata, otkriva stručnjak.

Kockanje nikad ne dolazi samo, jer oni koji se počnu baviti kockom su visokorizične osobe često sklone i drugim ovisnostima. Nije bitno dobiva li osoba ili gubi svoj novac, već samo da igra. To igranje daje ovisniku zadovoljstvo da ide dalje, a onda kada se nađe u velikim gubiticima. U tim trenutcima o suicidu razmišlja čak 80 posto kockara.

Idete li u kladionicu?

Odgovori