Pretraga

Online nastava na fakultetima ne protječe bez problema: ‘Imali smo propali pokušaj, valjda će biti bolje’

A- A+

Zbog sprječavanja širenja koronavirusa, nastava se za učenike i studente od ovog tjedna održava na daljinu. Ravnatelji i profesori škola u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, koje su s online nastavom krenule u ponedjeljak, jučer su nam kazali kako ona protječe bez većih problema. S druge strane, školarci ipak zamjećuju poteškoće tehničke prirode. Kakva je pak situacija na fakultetima, odlučili smo provjeriti s nekoliko zagrebačkih studenata.

Foto: Sveučilište u Rijeci

– Danas nemamo nastave, a jučer smo imali propali pokušaj održavanja online predavanja. Organizirali su to tako da ga hrpa ljudi u isto vrijeme gleda, a sustav može podržati maksimalno 100 ljudi. S tim da bi bilo idealno da ih je istodobno samo 10, kaže nam Dario, student strojarstva.

Funkcioniranjem jučerašnje nastave putem programa BigBlueButton zato nije zadovoljan.

Nije najbolje, ali hvataju se konci

Izdvojeni članak

Pitali smo ravnatelje jesu li zadovoljni nastavom na daljinu: ‘Za dva tjedna bit ćemo eksperti’

– Mislim da ćemo, unatoč online nastavi, biti u zaostatku sa znanjem i da će biti teže na kolokviju. Ali mislim i da će za koji dan sustav bolje raditi, smatra Dario.

S njim se uglavnom slaže i kolega s FSB-a, Damjan. Za očekivati je, misli, da nastava na daljinu neće biti najbolja te da će biti poteškoća.

– Nastava na daljinu nije u potpunosti dorađena zbog manja vremena, jer su ovo izvanredne okolnosti. Ove kolegije koje smo dosad imali je bilo bože pomozi, ali polako hvataju konce, kaže Damjan.

Ističe pritom da je doba korone idealno za samostalan rad kojim će se pobijediti zaostaci.

– Baš zbog tehničkih poteškoća, bit ćemo u zaostatku. Ali već i jesam, pa mi ovo razdoblje dođe kao super vrijeme da ga se riješim, tvrdi Damjan.

‘Profesori samo postave materijale’

Problema sa sustavom imaju i studenti Agronomskog fakulteta. Merlin je opterećen, kaže nam ondašnja studentica i pada, a neki ga profesori ne znaju koristiti pa od takve nastave studenti nemaju koristi.

– Iz nekih predmeta nemamo nastavu. Na kraju se sve svodi na to da profesori samo postave materijale na Merlin ili se snime kako pojašnjavaju prezentaciju. Znači to je alternativa redovnoj nastavi, govori nam studentica.

Webinar, ističe, još nije u funkciji jer su na njega svi ‘navalili’.

– Uopće ne znam kako će to funkcionirati. Zato mislim da se ovakav način predavanja trebao prije testirati, baš za slučaj ovakvih okolnosti te da se trebao približiti starijim profesorima, misli studentica.

Zamjerki na organizaciju i provođenje online nastave imaju i studenti Građevinskog fakulteta. Naime, iako su trebali, neki profesori još nisu obavijestili studente kako će se sljedećih tjedana odvijati nastava. Tako u slučaju ponekih kolegija nastave na daljinu zasad ni nema, priča nam jedna studentica Građevine.

– Dosta su slabi s organizacijom. Uopće nisam zadovoljna s cijelom situacijom jer nastavnici najbitnijih predmeta i vježbi još nisu ništa javili. Brine me da, ako se ovo nastavi, nećemo biti u mogućnosti kolokvirati predmete, što će otežati situaciju prije rokova, govori ona.

Zabrinutost oko praktičnog dijela nastave

Izdvojeni članak

Učenici nam otkrili kako funkcionira online nastava: ‘Čitava situacija je jedna velika katastrofa’

Bruno, student FER-a, pak nije toliko zabrinut zbog novonastale situacije. Predavanja nisu obavezna, pa ne trpe previše, a može se samostalno učiti uz pomoć skripti, zadataka i vježbi koji su postavljeni na stranicu Fakulteta.

– Vježbe koje možemo raditi od kuće ćemo sami raditi, a vježbe za koje moramo koristiti opremu na faksu nadoknadit ćemo kad se sve normalizira. No, mi na prvoj godini diplomskog imamo nekoliko projekata koje radimo u laboratoriju na faksu, pa nam to najviše trpi. Ne znam kako ćemo stići sve ako se epidemija oduži, s obzirom na određene rokove za predaju, priznaje Bruno.

Sara s FER-a pak misli da je princip online nastave najnezgodniji za brucoše.

– Oni kolegiji za koje dosad imam informacije izvode se u obliku uputa za proučavanje materijala i vježbe. Sigurno je to najnezgodnije brucošima, jer im je fakultetski sustav još uvijek nov, kaže ona.

Neki se ne boje zaostataka

Budući da online nastava traje tek treći dan, teško je zaključiti koliko će biti uspješna, smatra Sara. No, ova studentica diplomskog studija kaže da nešto treba imati na umu.

– Iskreno, mislim da je u ovakvoj situaciji bitno imati samokontrolu i odgovornost prema obavezama koje definitivno postoje iako nismo fizički na faksu, poručuje.

Sličnim se vode i studenti Filozofskog, koji tvrde da neće biti u prevelikom zaostatku. Ovisno o studijskom programu i nastavniku, studenti putem sustava za učenje na daljinu dobivaju zadatke i materijale, a na nekim se kolegijima provode online predavanja.

– Na mom smjeru u ponedjeljak i utorak nismo imali online nastavu u obliku predavanja. No, na Omegi dobivamo zadatke i materijale za učenje. Smireno to podnosimo i ne mislim da ćemo biti u zaostatku, zaključuje studentica filozofije.


 

Snimka medijske konferencije ministrice s porukom za učenike:

Od ponedjeljka učenici i studenti iz cijele Hrvatske ostaju doma, a nastava će se izvoditi online. U ovoj situaciji naš sustav za učenje može vam itekako pomoći da naučite i usvojite novo gradivo, a u to možete uključiti i cijeli svoj razred! Kako, pročitajte na poveznici i pogledajte u videu.

Primjer online nastave

Gostovanje glavnog urednika srednja.hr Marka Matijevića na N1 televiziji povodom trenutne situacije u školstvu

Share via
Copy link
Powered by Social Snap