Pretraga

[INTERVJU] Tajnik Pravnog fakulteta objasnio zašto je došlo do kršenja zakona

A- A+

Sveučilište u Zagrebu je, kao i svake dvije godine, raspisalo ‘studentske izbore’, koji se održavaju 25. i 26. ožujka. Kako bi se omogućila njihova provedba, zagrebački fakulteti morali su imenovati skupinu, čija je zadaća kontrolirati moguće povrede pravila. Studentski zbor pravnog fakulteta u Zagrebu nije uspio pronaći ‘neutralne’ studente, koji su voljni sudjelovati, pa su u povjerenstva imenovali svoje aktualne članove i tako prekršili Zakon o studentskom zboru i Pravilnik o izborima.

Osim članova Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Zagrebu, odgovornost za propuste u provedbi odredbi iz Zakona i Pravilnika snosi i uprava fakulteta, jer je sve pripremne radnje u vezi izbora na sebe preuzelo tajništvo. Kako bi saznali zašto je došlo do ove situacije, kontaktirali smo tajnika zagrebačkog Prava Stjepana Licea, koji nam je istaknuo da je glavni problem slaba angažiranost studenata. Njegove odgovore prenosimo u cijelosti.

Izdvojeni članak

Predsjednik Studentskog zbora Prava komunicira s medijima putem Facebooka

Tko potpisuje kandidature za Studentski zbor Pravnog fakulteta?

Kandidature za Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu potpisuju kandidati koji kandidature podnose. Za Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji ima 20 članova, podnesene su 22 kandidature. Izborno povjerenstvo utvrdilo je da su sve kandidature valjane.

Zašto se dopustilo kršenje Zakona i Pravilnika?

Zainteresiranost studenata za uključivanje u Studentski zbor, kao i za sudjelovanje u izborima za Studentski zbor, izrazito je niska te je vrlo teško naći studente koji su spremni sudjelovati u radu tijela koja izbore trebaju provesti. Tako su u biračke odbore inicijativom nadležnih osoba na fakultetu imenovani demonstratori, budući da Studentski zbor nije našao studente koji bi bili spremni raditi u biračkim odborima.

Valja napomenuti da u dosadašnjem postupku izbora za Studentski zbor nije bilo nepravilnosti koje bi utjecale na tijek izbora, na kandidature i njihovu valjanost.

Tko se trebao pobrinuti da sve bude po zakonu?

Sve pripremne radnje u vezi izbora za Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na sebe je preuzelo tajništvo fakulteta.

Kako komentirate raspisivanje novih izbora?

Mišljenja smo da za raspisivanje novih izbora, prema sadašnjem stanju stvari, nema razloga.

Hoćete li tražiti ostavku trenutnih članova SZ-a?

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu nema pravnog osnova tražiti ostavku članova Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ovom mandatu. Uz to valja napomenuti da oni tijekom cijeloga svoga mandata rade izrazito korektno te se uspješno zauzimaju za prava studenata, što, pretpostavljamo, studenti prepoznaju i cijene.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap