Pretraga

Istraživački tim s Medicinskog u Zagrebu došao do važnog otkrića, rad im je uvršten u 50 najboljih

A- A+

Tim znanstvenika s Medicinskog fakulteta u Zagrebu došao je s kolegama iz Trsta do važnog otkrića nove terapije za akutni infarkt miokarda, jedne od najčešćih bolesti današnjice. Njihov rad objavljen je u prestižnom časopisu Nature Communications te se našao u 50 odabranih u zadnje dvije godine u području ‘Translational and Clinical Research’.

Medicinski fakultet/ foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Rezultati istraživanja Laboratorija za mineralizirana tkiva (LMT) s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o sprečavanju fibroze u modelu akutnog infarkta miokarda glodavaca objavljeni su u prestižnom časopisu Nature Communications u siječanjskom izdanju, priopćeno je s MEF-a.

‘Akutni infarkt miokarda jedna je od najčešćih bolesti današnjice’

Tim znanstvenika sa zagrebačkog fakulteta istraživanje je proveo s kolegama s Međunarodnog centara za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (ICGEB) u Trstu.

– Dobiveni rezultati ovog opsežnog programa istraživanja pokazali su terapeutski učinak BMP1.3 antitijela koji se sastoji od prevencije apoptoze kardiomiocita, smanjenog nakupljanja ožiljkastog tkiva te očuvane srčane funkcije nakon infarkta miokarda u glodavaca. Akutni infarkt miokarda jedna je od najčešćih bolesti današnjice, a zasad nije ponuđena niti jedna terapijska opcija temeljena na upotrebi antitijela. Polazna točka za istraživanje bilo je otkriće povišene razine BMP1.3 antitijela u krvi pacijenata nakon infarkta miokarda, piše u priopćenju Medicinskog.

Izdvojeni članak

Pretraživanje znanstvenih članaka postalo je lakše: Portal Hrčak ima novo javno sučelje

Rad uvršten u 50 najboljih

Da je riječ o velikom uspjehu svjedoči i činjenica da su urednici časopisa Nature Communications, koji godišnje zaprima 50.000 radova, a objavi samo 7,7% (3.850 radova) izabrali su 50 najboljih radova u proteklih 12 mjeseci, među kojima je i ovaj rad.

– Rad je uvršten u 50 odabranih u zadnje dvije godine u području ‘Translational and Clinical Research’, navode s Medicinskog.

Ovo istraživanje je provedeno u okviru Znanstvenog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu pod vodstvom akademika Slobodana Vukičevića. Kako piše u priopćenju Medicinskog, zajednički je provedeno između LMT i ICGEB koji je centar izvrsnosti za molekularnu kardiologiju gdje je glavni istraživač prof. Serena Zacchigna, voditeljica Laboratorija za kardiovaskularnu biologiju.

– European Molecular Biology Organization (EMBO) iz Heidelberga je ovo istraživanje podupro projektom ‘Role of BMP1.3 antibody in preventing fibrosis after acute myocardial infarction’ koji je vodio doc. dr. sc. Ivo Dumić-Čule, obavijestili su s Medicinskog fakulteta.

Rad možete vidjeti u nastavku, a ako vam nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.11 MB]