Pretraga

Još ima nade za studente: Poznato kad bi građani trebali iseliti iz Cvjetnog

A- A+

Posljednjih dana se samo govori o problemu manjka mjesta u studentskim domovima i višoj bodovnoj granici nego što to inače bude slučaj. Ove godine je čak 500-ak mjesta manje na raspolaganju za studente, zbog građana koji su smješteni u studentskom domu ‘Cvjetno naselje’. Po prvi put, spominje se datum njihovog iseljavanja!

Foto: Srednja.hr

Nakon potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku ove godine, dio građana se uselio u tada prazne sobe studentskog doma ‘Cvjetno naselje’. Sobe nisu ustvari bile prazne već samo nitko nije tamo stanovao u trenutku zbog online nastave, ali su zato stvari većine studenata bile u sobama. Loše skladištenje stvari je dovelo do velikog nezadovoljstva među studentima, a novi problemi su uslijedili nakon objave rezultata novog  natječaja.

Izdvojeni članak

Stigli rezultati natječaja za smještaj u studentskim domovima u Zagrebu u 2020./2021.

U razgovoru s N1, Mario Župan, savjetnik za studentska pitanja ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu, prokomentirao je trenutnu situaciju s manjkom mjesta za studente, ali i rekao nekoliko obećavajućih stvari.

– SC svake godine raspisuje natječaj za subvencionirani smještaj u domovima i ta brojka je uvijek ista, 6.935 kreveta. Međutim, ove godine smo pustili 6.303 trenutno, jer su 493 mjesta mobilizirana po nalogu MUP-a i Stožera, rekao je Župan i dodao da je riječ o prvom i drugom paviljonu u domu ‘Cvjetno naselje’ u kojemu se nalaze građani koji su ostali bez svojih domova u ožujku.

Osim toga, još 112 mjesta manje ima u studentskom domu Lašćina, zbog posljedica potresa.

– Na Lašćini je 112 kreveta koji su oštećeni u potresu, ali to će biti sanirano do 1.10. SC u ovom trenutku ima 537 kreveta manje, rekao je Župan.

Ono što je posebno zanimljivo za studente jest kako se napokon spominje i iseljavanje građana iz studentskih domova, što znači da još jedan dio studenata mogao ostvariti pravo na smještaj.

–  U ovom trenutku je 289 građana smješteno kod nas, pružamo im hranu. Osamsto je ljudi prošlo kroz SC i mi pružamo što možemo. Apeliram na Vladu, Grad Zagreb i nadležno ministarstvo da oni riješe to, jer mi nemamo ovlasti za to. Imamo i obećanja iz Grada Zagreba i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i imovine da će u razdoblju od 1. do 15.9. građani biti riješeni iz Studentskog naselja, pojasnio je Župan.

Prokomentirao je i situaciju s koronavirusom te rekao kako će SC pratiti sve upute Stožera i HZJZ-a, ali i kako smatra da samoizolacije ne bi trebalo biti u studentskim domovima. Spomenuo je i kako on preporučuje nošenje maski u zatvorenom prostoru.

– Provodimo sve mjere u skladu s preporukama Stožera i HZJZ-a. Sobe su dvokrevetne, osigurana su dezinfekcijska sredstva, u restoranima je osiguran razmak između stolova, omogućili smo i online podizanje studentskih ugovora, kazao je Župan.

Još uvijek se ne zna kako će točno izgledati nova akademska godina, no jedno je sigurno – svi žele riješiti problem smještaja. Hoće li građani zaista iseliti iz studentskih domova do 15.9 i tko će onda ostvariti pravo smještaja u tim sobama, pitanja su na koje ćemo odgovore dobiti tek kroz nekoliko tjedana.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap