Pretraga

Preminuo akademik, bivši dekan PMF-a i autor brojnih udžbenika: ‘Isticao se neopisivom energijom…’

A- A+

U 82. godini života, nakon višetjedne borbe s bolesti, preminuo je akademik Dragutin Feletar, bivši dekan PMF-a. Ime ovog istaknutog geografa dobro je poznato i brojnim učenicima u Hrvatskoj jer je Feletar napisao brojne  udžbenike. Autor je i brojnih znanstvenih radova te je osnovao izdavačku kuću Meridijani i pokrenuo istoimeni časopis za popularizaciju geografije.

Dragutin Feletar

Dragutin Feletar | foto: HAZU/Unsplash

Tužna vijest stigla je iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF). U 82. godini života preminuo je istaknuti geograf, akademik Dragutin Feletar.

Bio je i dekan PMF-a

Kako stoji u njegovoj biografiji objavljenoj na web stranici PMF-a, doktorirao je na Geografskom odsjeku tog fakulteta 1982. godine, a nakon studija zaposlio se kao novinar te je jedno vrijeme bio i direktor Centra za djelatnosti u kulturi u Koprivnici. Bogatu karijeru imao je upravo na fakultetu kojeg je i završio, a jedno vrijeme obnašao je i dužnost dekana PMF-a.

– Po obranjenoj disertaciji, 1983. godine zaposlen je kao asistent na Geografskom odsjeku PMF-a u Zagrebu gdje kao redoviti profesor u trajnom zvanju odlazi u mirovinu 2007. godine. Na Geografskom odsjeku i PMF-u je obavljao brojne funkcije: pročelnika Geografskog odsjeka (1997.-1999.), predstojnika Zavoda za geografiju i prostorno uređenje (1990.-1995.), predstojnika Zavoda za regionalnu geografiju i metodiku (1999.-2002.), voditelja poslijediplomskog studija (1999.-2000.), zatim prodekana (2002.-2004.), te dekana PMF-a (2004.-2006.), navode, među ostalim s PMF-a.

Na Geografskom odsjeku tog fakulteta držao je niz kolegije te je oblikovao više predmeta – Industrijska geografija, Geografske osnove statistike, Uvod u geografiju, Geografija Afrike, te Industrija u prostornom planiranju.

– Bio je mentor brojnih diplomskih i magistarskih radova te doktorskih disertacija, a njegovi studenti će ga pamtiti po susretljivosti i velikom angažmanu koji im je posvećivao te ogromnom znanju i životnom iskustvu koje je nesebično prenosio na mlađe, navode s PMF-a.

‘Tko god mu je došao u posjet, iz njegove velike biblioteke nikad nije otišao bez darovane knjige’

Uz sve navedeno, Feletar je bio tajnik i predsjednik Saveza geografskih društava Hrvatske, te urednik časopisa Geografski glasnik i Geographical Papers. Za člana suradnika u razredu za društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran je 2006., a za redovitog člana 2016. godine. Ime Dragutina Feletara dobro je poznato i brojnim učenicima i nastavnicima u školama, jer je napisao čak 37 udžbenika iz geografije. Uz to je bio  autor i/ili koautor 38 znanstvenih i 54 stručne knjige, šest knjiga s područja književnosti, te 297 znanstvenih i stručnih radova u domaćoj i stranoj periodici, ističu s PMF-a.

Feletar je pokrenuo je i izdavačku kuću Meridijani gdje je, ističu s PMF-a, ‘uredio više od 200 brojeva popularnih časopisa, više od 50 udžbenika iz geografije za osnovne i srednje škole te gotovo 200 knjiga iz područja geografije, povijesti i susjednih struka.’

– Čitav njegov život vrtio se oko knjiga i časopisa, koje je obožavao pisati, publicirati, ali i dijeliti. Tko god je došao u posjet u njegovu kuću u Koprivnici, iz njegove velike biblioteke nikad nije otišao bez darovane knjige. Naš profesor uvijek se isticao marljivošću, upornošću, neopisivom energijom, optimizmom, znanjem i jednostavnošću. Bio je veliki zaljubljenik u Međimurje, Podravinu, u kajkavsko narječje i međimursku popevku, no prije svega volio je Hrvatsku, napisali su u oproštajnoj poruci iz izdavačke kuće Meridijani.

Posljednji ispraćaj akademika Dragutina Feletara bit će u subotu, 24. lipnja 2023. godine u 14 sati na gradskom groblju ‘Pri Sv. Duhu’ u Koprivnici.