Pretraga

Kreću prijave za stipendije Sveučilišta u Zagrebu: Iznos je povećan za 300 eura

A- A+

Sveučilište u Zagrebu objavilo je natječaj za studentske stipendije u akademskoj godini 2023./24. I ove godine daje se 520 stipendija u pet kategorija, no iznos je povećan s lanjskih 1.500 eura ukupno na 1.800 eura. Studenti se mogu prijaviti do 15. studenog i to isključivo online.

zgrada sveučilišta u zagrebu i novčanice eura

Novac | foto: srednja.hr

I dok je Sveučilište u Zagrebu natječaj za studentske stipendije u prošloj akademskoj godini objavilo u veljači, za akademsku godinu 2023./24. natječaj je objavljen već sada. Kao i lani, dijeli se 520 stipendija u pet kategorija. Ove godine povećan je iznos stipendija pa će studentima na račun ukupno sjesti 1.800 eura, a ne 1.500 eura.

Studenti se mogu prijaviti samo u jednoj kategoriji

– Prijave se obavljaju isključivo elektroničkim putem upisivanjem podataka u aplikaciju na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu uz pomoć elektroničkog identiteta (AAI).  Molimo studente da pažljivo pročitaju tekst Natječaja i provjere zadovoljavaju li kriterije u kategoriji za koju se prijavljuju. Prijava je moguća samo u jednoj kategoriji, poručili su sa Sveučilišta u Zagrebu.

Stipendije se dodjeljuju u sljedećim kategorijama:

  • A – stipendije za izvrsnost, studentima koji se nalaze u 10 posto najuspješnijih studenata na studijskom programu za koji se prijavljuju (350 stipendija)
  • B – stipendije studentima koji studiraju nastavničke studijske programe u području matematike, prirodnih znanosti i informatike -STEM (40 stipendija)
  • C – stipendije uspješnim studentima športašima (10 stipendija)
  • D – stipendije podzastupljenim i ranjivim skupinama studenata – studenti iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa, studenti s invaliditetom, studenti s djecom, studenti iz alternativne skrbi (100 stipendija)
  • E – stipendije za studente umjetničkog područja (20 stipendija)
Izdvojeni članak

Video: Planirate se prijaviti za državnu stipendiju? Donosimo detaljni vodič sa svim koracima

Prijaviti se studenti mogu do 15. studenog

Pravo prijave na natječaj nemaju studenti koji studiraju na visokom učilištu koje nije sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, studenti koji imaju upisano mirovanje studentskih obveza u akademskoj godini 2023./2024., studenti ‘razlikovne’ studijske godine, studenti koji su se u akademsku godinu  2023./2024. upisali u prvu godinu sveučilišnih ili stručnih prijediplomskih studija i u prvu godinu sveučilišnih integriranih studija, izuzev D kategorije u kojoj studenti prve godine prijediplomskih ili integriranih studija imaju pravo prijaviti se.

Pravo prijave nemaju ni studenti koji su od početka prve godine sveučilišnoga ili stručnoga prijediplomskoga ili sveučilišnoga integriranoga studija stekli ukupni prosjek ocjena manji od 4,0 (ako se prijavljuju za A kategoriju), 3,5 (ako se prijavljuju za B, C ili E kategoriju) ili 3,0 (ako se prijavljuju za D kategoriju). Prijaviti se ne mogu ni studenti, izuzev D kategorije, koji su od početka prve godine sveučilišnoga ili stručnoga prijediplomskoga ili sveučilišnoga integriranoga studija stekli manje od N x 55 ECTS bodova, gdje je N broj punih godina od početka studija, izuzev tekuće godine studija i godina mirovanja.

Studenti se na natječaj mogu prijaviti do 15. studenog do ponoći preko aplikacije. Detaljne uvjete za svaku od kategorija možete proučiti u tekstu natječaja u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Izjava o članovima kućanstva za D kategoriju može se preuzeti ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab