Pretraga

I Ministarstvo obrazovanja oglasilo se po pitanju otvaranja menze u NSK: Evo što poručuju studentima

A- A+

Preko tri tisuće zagrebačkih studenata potpisalo je peticiju kojom traže uvođenje subvencioniranje studentske prehrane u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, te produljenje radnog vremena vikendima i za vrijeme ispitnih rokova. Kako nam je kazala ravnateljica NSK, Tatijana Petrić, zahtjev za produljenjem radnog vremena ne ukazuje se opravdanim s obzirom na statistiku posjećenosti, no zahtjev oko otvaranja menze je razumljiv. Štoviše, po tom su pitanju već poduzeti određeni koraci od strane uprave knjižnice, a oko otvaranja menze u NSK oglasilo se i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

foto:srednja.hr

‘Studenti Sveučilišta u Zagrebu, kojih je oko 75.000, tijekom rokova nemaju gdje učiti niti jesti’ – tom rečenicom započinje tekst peticije koju je do sada potpisalo preko tri tisuće studenata.

Izdvojeni članak

‘Tijekom rokova nemamo gdje učiti niti jesti’: Zagrebački studenti zahtijevaju otvaranje menze u NSK

Od ravnateljice knjižnice, Tatijane Petrić i ministrice obrazovanja Blaženke Divjak traže otvaranje menze unutar NSK, jer u postojećem restoranu nemaju subvenciju na prehranu. Drugi zahtjev potpisnika peticije produljenje je radnog vremena knjižnice i to na način da u vrijeme ispitnih rokova odjeli za učenje rade od 8 do 24 sata, a vikendom od 9 do 21 sat.

Kako nam je kazala ravnateljica Petrić, cjelodnevni se rad NSK ne ukazuje opravdanim sa stručnog i s kadrovskog aspekta. No, zahtjevi studenata oko prehrane razumljivi su i u siječnju ove godine započeti su sa Studentskim centrom Zagreb pregovori oko uvođenja studentske prehrane u NSK.

– Za realizaciju je potrebna suglasnost SC, do koje će, na zadovoljstvo naših korisnika ponajviše studenata, nadam se i doći. Važno je znati da je za ovakav način prehrane u zgradi NSK presudna zainteresiranost pružatelja takve usluge, a ne volja Knjižnice, koja nedvojbeno postoji, tvrdi ravnateljica Petrić.

Izdvojeni članak

Peticiju za otvaranje menze u NSK potpisalo preko 2.800 studenata: Pitali smo ravnateljicu koliko je realan taj zahtjev

Budući da su zahtjevi peticije usmjereni i prema ministrici znanosti i obrazovanja, Blaženki Divjak, od tog smo ministarstva zatražili komentar na peticiju, koji nam je danas i dostavljen.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržava prijedlog da se studentima omogući ostvarenje prava na subvencioniranu prehranu putem iksice u restoranu u sklopu zgrade NSK i u tom smjeru su, na inicijativu Ministarstva, već i započeli određeni razgovori i pregovori između NSK i Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, kazali su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Napomenimo za kraj kako peticiji studenata kojom traže promjenu vremena NSK i otvaranje menze možete pristupiti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap