Pretraga

Nastava gotova, a studenti još nisu dobili stipendiju za ovu godinu: Iz rektorata se žale na državu

A- A+

Kraj je lipnja, većina studenata završila je s predavanjima, a neki i s ispitima za ovu akademsku godinu. No, stipendiji, koju su dobili na natječaju zagrebačkog sveučilišta, još nema ni traga. Iz rektorata napominju kako dodjela stipendija nije obveza, već dobra volja Sveučilišta te napominju da je razlog kasne isplate to što Ministarstvo znanosti i obrazovanja kasni s doznačavanjem sredstava kojima rektorat pokriva te stipendije.

stipendije

Foto: Srednja.hr

Širok je krug fenomena u domaćem sustavu obrazovanja koji perpetualno zbunjuje i dobre poznavatelje resora. Neki od njih, pak, više strše i privlače pažnju no drugi. Jedan od njih je i procedura stipendiranja studenata. Nerijetko nam se jave studenti javnih sveučilišta, dobitnici stipendija koji su dočekali kraj nastave, položili ispite i riješili praktički sve obveze, a stipendiji – ni traga.

Natječaj raspisan prije četiri i pol mjeseca

Jedna od njih je i studentica zagrebačkog sveučilišta koja nas je, zarad prirode stvari, željela biti anonimna (op. a. podaci poznati redakciji). Ona je jedna od dobitnica sveučilišne stipendije za izvrsnost, poprilično nezadovoljna činjenicom što su predavanja završila, a na njenom računu još nije isplaćena ni lipa.

Sveučilište je, podsjetimo, dodjeljivalo 500 stipendija u vrijednosti do 10.000 kuna, i to u četiri kategorije – izvrsnost, nastavnički STEM smjerovi, sportaši i socio-ekonomske stipendije. Natječaj je bio otvoren od 16. veljače do 11. ožujka, a studenti su, kako nam je ispričala naša sugovornica, mail s konačnim rang listama dobili 13. travnja.

– Nakon toga smo čekali da nam jave na koji način će se potpisivati ugovori. Posljednje dvije godine slali su ugovore mailom pa im je svatko samo vratio skenirani ugovor s potpisom na isti mail, a prije korone su se znale održavati svečanosti dodjele stipendija s posebnim programom i govorom rektora Borasa. S obzirom na to da su epidemiološke mjere popustile, nismo mogli sa sigurnošću znati na koji način će se održati potpisivanje ugovora ove godine, prepričava nam studentica.

Izdvojeni članak

Evo koliko će mjesta država sufinancirati u studentskim domovima: Bit će besplatni za jednu skupinu

Konačno, 28. travnja stiže mail iz zagrebačkog rektorata u kojem obavještavaju dobitnike stipendije kako će potpisivanje ugovora biti online, a da će ugovore i upute za potpisivanje na svoje mail adrese dobiti ‘kroz desetak dana’.

‘Ni taj dio nije bio ispoštovan’

Ni taj dio nije bio ispoštovan, žali nam se studentica koja je htjela biti anonimna. Ugovore su na mailove dobili 19. svibnja s napomenom da će isplata stipendije biti sredinom lipnja. Kako nam kaže naša sugovornica, ona je potpisani ugovor poslala natrag već nekoliko dana nakon što je dobila tu obavijest.

Prošla je sredina lipnja; štoviše, došli smo gotovo do kraja mjeseca, a stipendija još uvijek nije na računima studenata. Studentica nam kaže da u međuvremenu nije stigao niti jedan novi mail, a ona, kaže nam, već neko vrijeme pokušava telefonski dobiti rektorat kako bi saznala što će biti s isplatama stipendija, no – neuspješno.

– Već tjedan dana pokušavam zvati broj napisan na njihovoj stranici, ali nakon više od 20 poziva još nitko nije podignuo slušalicu. Naravno, nitko ne odgovara ni na mailove. Ja i moji kolege i dalje ne znamo kad ćemo primiti stipendiju. Cijela procedura otegnula se na više od tri mjeseca, razočarano zaključuje naša sugovornica.


‘ISPLATA STIPENDIJE BIT ĆE SREDINOM LIPNJA’

– U prilogu Vam dostavljamo Ugovor o stipendiranju. Molimo Vas da Ugovor potpišete i dostavite nam ga e-mailom na adresu: [email protected] Dokument nazovite kako je i sada nazvan: Ime_Prezime_Slovo koje označava kategoriju u kojoj dobivate stipendiju. Isplata stipendije bit će sredinom lipnja kada zaprimimo sve potpisane ugovore, stoji u mailu koji su dobitnici stipendije dobili 19. svibnja.


‘Dodjela stipendija nije obveza Sveučilišta’

Ova priča daleko je od novosti na zagrebačkom sveučilištu. Isplata stipendija za akademsku godinu na njenom samom kraju već je svojevrsna tradicija i svake nas godine kontaktira nekolicina studenata nezadovoljna činjenicom da novac tako kasno pristiže na studentske račune. Zbog toga smo kontaktirali još uvijek aktualnog rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa te ga pitali zašto stipendija toliko kasni. Pitali smo ga i kada studenti mogu očekivati novac na svojim računima. Odgovor rektora Borasa i, kako stoji u dopisu koji smo dobili, ‘nadležne sveučilišne službe’ dobili smo danas nešto prije podneva.

– Dodjela stipendija studentima nije obveza Sveučilišta u Zagrebu već samostalna odluka kojom Sveučilište želi izaći u susret svojim studentima i financijski im pomoći. Sveučilište sredstva za isplatu stipendija izdvaja iz sredstava koje nam dostavlja Ministarstvo znanosti i obrazovanja za redovnu nastavnu aktivnost koju bismo mogli upotrijebiti i za druge namjene, ali Sveučilište u Zagrebu smatra da je pomoć studentima naš prioritet, stoji na početku odgovora koji nam je danas stigao iz rektorata.

Sve dok im uplata sredstava od Ministarstva nije sigurna, kažu nam, nisu u mogućnosti osigurati niti natječaj, a niti ostale aktivnosti vezane uz dodjelu studentskih stipendija.

– To je glavni razlog zbog čega se stipendije dodjeljuju tek u ljetnom semestru akademske godine. Ujedno to je i razlog zbog kojeg se stipendije isplaćuju u cjelovitom iznosu iako akademska godina još nije završila, ističu iz rektorata.

Izdvojeni članak
sveučilište u puli

Pitali smo studentske centre planiraju li poskupiti ljetni smještaj, evo što su rekli

‘Bit će isplaćene do kraja lipnja’

Sa zagrebačkog sveučilišta nam kažu da su studentima dali informaciju da će stipendije biti isplaćene do kraja lipnja te da će tako – i biti. No, to je, napomenimo, svakako drugačije od onoga što su studentima priopćili sredinom svibnja, kada je, vidljivo iz maila koji smo dobili na uvid, rečeno da će isplata biti realizirana sredinom lipnja kada zaprime sve potpisane ugovore.

– Zbog specifičnosti koje smo naveli, a koje su vezane uz kasni primitak sredstava od Ministarstva, te obujma poslova oko objedinjavanja podataka svih studenata, unosa i obrade podataka vezanih za samu isplatu i provedbu isplate, ovo je uobičajena procedura. Iz objektivnih razloga studentske stipendije Sveučilišta već se godinama isplaćuju unatrag u ovo doba i studenti su dobro upoznati s tom činjenicom.

Osim zagrebačkog sveučilišta, napominju nam na kraju odgovora, stipendije dodjeljuju i druge ustanove, organizacije, tijela lokane uprave i samouprave.

– Studenti sami odlučuju na čije natječaje će se prijaviti. Ukoliko se prijave na natječaj Sveučilišta, moraju prihvatiti uvjete natječaja, kao i uvjete i rokove isplata tih stipendija, zaključuju iz zagrebačkog rektorata.