Pretraga

Pitali smo studentske centre planiraju li poskupiti ljetni smještaj, evo što su rekli

A- A+

Budući da je poskupljenje cijena ljetnog smještaja u SD ‘Stjepan Radić’ podiglo prašinu prošloga tjedna, odlučili smo upitati SC u Varaždinu, Osijeku, Rijeci, Puli i Splitu kakva je situacija kod njih. Evo što su nam odgovorili.

sveučilište u puli

Foto: Studentski centar Pula

Prošloga je tjedan Studentski centar u Zagrebu objavio obavijest o korištenju ljetnog smještaja u SD ‘Stjepan Radić’ i značajno poskupljenje cijene od 44 posto. Studentski je zbor odmah reagirao i objavio da je odluka van snage, da bi se cijena na koncu – povukla.

Potaknuti time, odlučili smo kontaktirati SC u Varaždinu, Osijeku, Puli, Rijeci i Splitu da nam kažu kakva je situacija kod njih i planiraju li poskupiti cijene ljetnog smještaja.

Izdvojeni članak

SC se oglasio o cijeni ljetnog smještaja, ravnatelj otkrio i hoće li rasti stanarine u idućoj godini

SC Varaždin

Iz SC-a Varaždin kažu da je interes za ljetnim smještajem studenata izuzetno mali, navodeći da je u zadnjih pet godina kroz ljeto bilo smješteno najviše 13 studenata. U pravilu su to oni koji ostaju na praksi i koji rade preko student servisa.

O povećanju cijena ljetnog smještaja nisu razmišljali, a poslali su nam i sadašnje cijene noćenja.

  • 1/1 soba 43 kune
  • 1/2 soba 33 kune
  • 1/3 soba 26 kuna

SC Osijek

Studenti u Osijeku za ljetni smještaj u SD ‘Ivan Goran Kovačić’ moraju izdvojiti sljedeći iznos:

  • Mjesečni najam dvokrevetne sobe 847,50 kuna po osobi
  • Mjesečni najam trokrevetne sobe 734,50 kuna po osobi
  • Mjesečni najam jednokrevetne sobe 1356 kuna

Iz SC-a Osijek kažu da se cijene ljetnog smještaja za tekuću akademsku godinu neće mijenjati, no s obzirom na poskupljenje energenata, materijala i usluga, izvjesno je poskupljenje smještaja u studentskim domovima za sljedeću godinu.

– Odluka o cijenama smještaja za akademsku godinu 2022./2023., donijet će Upravno vijeće SC-a u Osijeku na sjednici koja će biti održana 27. lipnja, napominje SC Osijek.

SC Rijeka

Iz SC-a Rijeka nisu bili previše rječiti, no rekli su da zbog povećanih troškova postoji realna potreba da se cijena smještaja usklade.

– U tom smislu, Studentski centar Rijeka razmišlja o usklađivanju cijena u dogovoru s predstavnicima Studentskog zbora Sveučiliša u Rijeci, ističu iz SC-a Rijeka.

SC Pula

Cijena ljetnog smještaja za studente stanare studentskog doma u Puli, iznosi 1.200 kuna mjesečno, dok cijena za one koji imaju pravo na subvencionirano stanovanje prema članku 8. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, iznosi 630 kuna mjesečno.

– Upravo radi velikog povećanja energenata kao i općeg poskupljenja, za ovo ljeto donesena je ova nova cijena od 1.200 kuna, kažu iz SC-a Pula.

Napominjemo da je cijena za ljetni smještaj u Puli prošle godine iznosila 904 kune.

SC Split

Iako mnogi studenti ostaju u Splitu tijekom ljeta, SC Split zapravo ne nudi ‘pravi’ ljetni smještaj.

– Sukladno odredbama Ministarstva znanosti i obrazovanja od 16. srpnja do 31. kolovoza predviđena je ljetna stanka. U navedenom periodu subvencija države za smještaj i prehranu ne postoji i samim time nije predviđeno da studenti u tom periodu borave u studentskim domovima, objašnjavaju iz SC-a Split.

Ipak, studenti mogu ostati u domovima, no plaćat će turističku, odnosno hostelsku cijenu noćenja. Primjerice, SD ‘Kampus’ i SD ‘Bruno Bušić omogućuju smještaj po 44 eura za noć, a SD ‘Spinut’ po 37 eura po noći.

-Uz ove cijene postoji i cjenik za studente koji donosi Upravno vijeće Studentskog centra za one studente koji zbog obaveza na fakultetu trebaju smještaj. Cijene za ovu godinu će biti donesene sljedeći tjedan na sjednici Upravnog vijeća. U principu cijene budu kao i u ostalom dijelu godine uvećane za subvenciju i PDV, napominju iz SC-a Split.

sveučilište u puli
Share via
Copy link
Powered by Social Snap