Pretraga

Nepisana pravila za život u studentskom domu

Nakon osamnaest godina života u roditeljskom domu život u studentskom domu definitivno je velika promjena. Odjednom vaša soba nije samo vaša, kuhinja je preplavljena tuđim priborom, i više ne znate tko je koristio tuš prije vas, i što je u njemu radio. Svoj ćete dom odsad dijeliti s mnogo ljudi, zbog čega je važno da izbjegavate konflikte koliko je to moguće. Zbog toga trebate usvojiti neka pravila života u domu, kako biste si sve skupa učinili ugodnijim iskustvom.

Život u studentskom domu totalno je drugačiji od onog u roditeljskom, te ćete se na njega morati doista priviknuti. Prostor ćete dijeliti s mnoštvom ljudi, zbog čega biste se svi trebali pridržavati neki osnovnih pisanih, ali i nepisanih pravila. Ukoliko vam ona još uvijek nisu poznata, donosimo ih niže u tekstu.

Deset razloga za život u studentskom domu

Nemojte svoja vrata uvijek držati zatvorenima

Nitko se neće poželjeti upoznati s osobom koja je vječito zatvorena u svojoj sobi, i kad tad će vam se dom učiniti prilično usamljenim mjestom, unatoč tome što imati mnoštvo susjeda. Tu i tamo vrata ostavite otvorena kako bi upoznali ljude koji prolaze hodnikom.

Ne budite onaj koji upada u sobu bez kucanja

Nikada ne ulazite u sobu (pa makar i svoju) bez da ste prethodno pokucali na vrata, osim ako nemate vlastitu sobu bez cimera. Nikada ne znate što vam cimer radi, a osim toga, kucanje je stvar pristojnosti.

Ukoliko šampon nije u vašoj kozmetičkoj torbici, ne dirajte ga

Isto pravilo vrijedi i za svu drugu kozmetiku. Pobrinite se da imate svoje preparate koje koristite, a ukoliko vam nešto baš ponestane u trenutku kada ne možete kupiti novo, barem pitajte smijete li jednom iskoristiti nešto tuđe.

Nemojte imati seksualni odnos u zajedničkim tuševima

Mislimo da ne moramo objašnjavati zašto je ovo vrlo važno pravilo. Razmislite koliko se još ljudi tušira u istim tuševima, te kako biste se vi osjećali da znate da je netko radio te stvari u kupaonici.

Savjeti za prilagodbu i privikavanje na život u studentskom domu

Ne uzimajte iz kuhinje ništa što sami tamo niste donijeli

Ukoliko dijelite kuhinju s drugim ljudima, oni će vjerojatno ostavljati svoje stvari tamo. Kako biste se vi osjećali da netko uzima vaše stvari iz zajedničkih prostorija?

Ne koristite zajedničku sobu za druženje s curom/dečkom dok je cimer prisutan

Nikome ne bi bilo ugodno ‘držati svijeću’, stoga ne dovodite cimere u neugodnu situaciju. Mnogi će poželjeti pobjeći iz sobe, iako imaju pravo tamo biti.

Ne žalite se na partije

Nemojte biti jedina osoba koja se žali na partije usred tjedna, ili ikad. Studentski život je jednostavno takav, a ako vas zaista smeta partijanje vaših kolega, nađite način da se s tim nosite, prije nego počnete svima kvariti zabavu. Ili još bolje-pridružite im se.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap