Pretraga

Od potresa do galaksija: Doktorandi PMF-a prezentirat će svoje radove

A- A+

Peti jubilarni Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a, do sada najveći i programom najbogatiji, održat će se u subotu, 24. i nedjelju 25. travnja. Registrirano je gotovo 300 sudionika, a bit će predstavljeno 182 izlaganja, od toga 168 usmenih i posterskih izlaganja doktoranada zagrebačkog PMF-a, jednog od najvećih i najznačajnijih fakulteta u Hrvatskoj.

Kompleks PMF-a na zagrebačkoj Šalati | screenshot: Google Maps

Po prvi puta će na Simpoziju sudjelovati i doktorandi s četrnaest drugih doktorskih studija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije i Srbije. S obzirom na pandemiju COVID-a 19, Simpozij će se održati u hibridnom obliku: manji dio usmenih izlaganja bit će održan uživo, ali bez posjetitelja i uz veliki oprez i pridržavanje svih epidemioloških mjera, a većina virtualno. Neovisno o načinu održavanja, sva usmena i posterska priopćenja moći će pratiti svi registrirani sudionici putem interneta.

– Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a pokrenut je s ciljem dosezanja najviših standarda doktorske izobrazbe, koja ima posebnu važnost u Europskom istraživačkom prostoru te u Europskom prostoru visokog obrazovanja. Na ovogodišnjem će Simpoziju tako doktorandi biologije, fizike, geografije, geologije, kemije, matematike i oceanologije, po uzoru na znanstvene konferencije na kojima sudjeluju njihovi mentori, kraćim izlaganjima predstaviti svoja istraživanja koja provode mjesecima, ponekad i godinama, kažu s PMF-a.

Aktualne teme poznatih predavača

Doktorandima će predavanja održati i četvero uglednih pozvanih predavača. Prof. dr. sc. Marijan Herak govorit će o vrlo aktualnoj temi istraživanja potresa kod Zagreba i Petrinje ove i prošle godine, prof. dr. sc. Josip Tambača o matematičkom modeliranju stentova, prof. dr. sc. Iva Tolić o mehanobiologiji diobenog vretena, a prof. dr. sc. Vernesa Smolčić o razvoju galaksija kroz svemirsko vrijeme.

– Doktorski studiji na PMF-u usmjereni su k obrazovanju mladih znanstvenika i stručnjaka koji osim u znanstvenim institucijama svoju budućnost nalaze i u brojnim tvrtkama koje poslovanje temelje na razvoju i transferu znanja te najnovijih tehnologija, kao i u javnoj upravi i nevladinom sektoru. Stoga će o razvoju znanstvene karijere izvan fakulteta i znanstvenih instituta doktorandima kroz tri radionice govoriti dr. sc. Dejan Vinković, dr. sc. Paula Dobrinić i dr. sc. Jelena Ćulić Viskota.

Izdvojeni članak

Na PMF-u nagradili dvojicu profesora omiljenih među studentima matematike

Stotinjak doktoranada svake godine

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu studira oko 4.500 studenata na preddiplomskim, diplomskim i integriranim studijima te oko 1.000 studenata na doktorskom studiju. Svake godine titulu doktora znanosti stekne stotinjak doktoranada.

Prirodoslovno-matematički fakultet spada među vodeće prirodoslovno-znanstvene centre u Hrvatskoj i ima ključni doprinos u znanstvenom profilu Sveučilišta, o čemu svjedoče brojni znanstveni radovi u najeminentnijim svjetskim znanstvenim časopisima. U 2019. njegovih je 474 zaposlenika u znanstveno-nastavnim i suradničkim zvanjima objavilo 454 znanstvena rada.

Više na internetskim stranicama simpozija.

Od potresa do galaksija: Doktorandi PMF-a prezentirat će svoje radove
Share via
Copy link
Powered by Social Snap