Pretraga

Osnovali udrugu za pomoć hrvatskim studentima u inozemstvu, a i onima koji tek planiraju na studij vani

A- A+

S pripremnim radovima su startali već ljetos, a od siječnja ove godine i službeno je u registar unesena Udruga hrvatskih studenata u inozemstvu (UHSI). Ona ima za cilj povezivati hrvatske studente koji su se preko grane uputili na studij, ali i povezivati ih. K tomu još imaju namjeru savjetovati i informirati studente koji imaju namjeru upisati fakultet van granica Hrvatske ili odraditi poneki semestar na visokim učilištima u inozemstvu. U tu svrhu pripremaju i seriju webinara, na kojima se raspravlja o studiranju u pojedinim zemljama, a jedan takav je već održan.

Službeni logo Udruge hrvatskih studenata u inozemstvu

Sve to je bio dobar razlog da predstavimo Udrugu koja za sada broji oko 130 članova, a detalje o funkcioniranju nam je otkrila Sara Octenjak iz vanjskih odnosa UHSI-a.

Izdvojeni članak

Otkrivamo koliko hrvatskih studenata studira u susjednoj Ljubljani te koji fakultet pohađaju najčešće

Cilj nam je olakšati studentima veliki korak u njihovu životu

– Naša je udruga bitna jer dosad nije postojala slična inicijativa koja bi povezala mlade ljude iz Hrvatske koji su se odlučili na studij u inozemstvu. Studij u inozemstvu je veliki korak koji uz mnoge prednosti donosi i određene teškoće, počevši od kulturološkog šoka, a onda, u nekim mjestima, i odsustva hrvatske zajednice na koju bi se mogli osloniti. Osim povezivanja studenata u inozemstvu međusobno, jedan od ciljeva UHSI-ja je povezivanje hrvatskih studenata s njihovim novim zajednicama, ali i pomaganje studentima da održe kontakt s kolegama, udrugama i institucijama u Hrvatskoj. Jedan od načina na koji to činimo je organizacijom redovitih ljetnih i zimskih druženja u Hrvatskoj. Jedan od takvih događaja bit će naš ljetni susret, odnosno dvodnevna konferencija s panelistima, stručnjacima i studentima kojoj će glavna misija biti osposobiti i osnažiti mlade Hrvate u njihovim budućim pothvatima, objašnjava nam Sara ciljeve, namjere i planove ove mlade Udruge.

S obzirom da su s neformalnim aktivnostima počeli već pola godine prije službene registracije, zanimalo nas je, jesu li već pomogli akterima zbog kojih je Udruga i osnovana.

– Jesmo, pomogli smo srednjoškolcima, studentima i njihovim roditeljima koji nam šalju upite e-mailom ili češće porukom na Facebooku. Trudimo se svima odgovoriti najbolje i najpreciznije što možemo. Također, organizirali smo webinar o studiju i životu u Francuskoj koji je okupio 10 zainteresiranih srednjoškolaca i studenata. Važno je istaknuti i da osim pomaganja onima koji tek odlaze na studij u inozemstvo, cilj nam je povezati se sa svim hrvatskim studentima u inozemstvu što će ponajprije biti korisno za njih, a onda i za Hrvatsku, smatra Sara Octenjak iz UHSI-a.

Nedoumice koje imaju oni koji planiraju studij u inozemstvu, otklonit ćemo kroz webinare

Izdvojeni članak

Studentica u najposjećenijoj Erasmus zemlji: Sad mi je jasno zašto svi hrle u Španjolsku na razmjenu

Sjedište Udruge hrvatskih studenata u inozemstvu je u Zagrebu, a kako nam Sara otkriva, namjeravaju svoje podružnice otvoriti u svakoj zemlji, u kojoj će imati preko deset članova. Kroz seriju webinara će pak sustavno predočiti razne informacije koje bi mogle zanimati zainteresirane za studij u inozemstvu.

– U našoj ćemo seriji webinara, u obliku virtualnog sastanka, približiti studiranje i život u inozemstvu onima koji to razmatraju kako opciju. Želimo im to pojednostaviti i ukazati im na mogućnosti koje postoje. Iznosimo općenite informacije poput postupka prijava na fakultete i kriterija za upis, troškova, prilika za stipendiranje i druge oblike financiranja te svakodnevnog života (smještaj, jezik i sl.). Želimo im prenijeti i osobni dojam njihovih vršnjaka o životu u određenoj zemlji jer smatramo da je i to važno prilikom odlučivanja. Na idućem ćemo sastanku pričati o Ujedinjenom Kraljevstvu s Teom Matusinović i Jakovom Tiefenbachom, 9. veljače, najavljuje Sara.

Mi ne potičemo iseljavanje mladih, nego pomažemo onima koji sami odluče otići

Izdvojeni članak

15 zanimljivih činjenica o studiranju u Nizozemskoj

Kako smo rekli UHSI za sada broji oko 130 studenata, a zajedničko im je da su barem semestar studirali izvan Hrvatske.

– Očekujemo da će ta brojka rasti i dalje jer tisuće naših studenata odlazi u inozemstvo, a ne postoji niti jedna platforma ove vrste na kojoj bi se svi mogli povezati. Uskoro ćemo objaviti i našu web stranicu na kojoj će se članovi moći prijaviti, označiti svoju lokaciju ili ponuditi pomoć ostalim članovima, naglašava Sara Octenjak.

Pitali smo Saru planiraju li možda i aktivnosti suprotnog smjera, to jest pomoć stranim studenima koji namjeravaju dio svog školovanja odraditi u Hrvatskoj.

– Dosad još nismo imali upita stranih studenata o studiju u Hrvatskoj, ali ne isključujemo ni tu mogućnost u budućnosti, pogotovo kada ostvarimo partnerstva ili podršku hrvatskih fakulteta koji podržavaju razmjenu studenata, odgovara nam ova članica USHI-a.

Kao završnu napomenu Sara je poželjela istaknuti da oni nikako nisu udruga koja potiče mlade na odlazak iz zemlje.

– UHSI je nadstranačka udruga koja se ne bavi dnevnopolitičkim pitanjima te prihvaća sva mišljenja i ideje koje bi mogle pomoći u njenom radu i unaprijeđivanju aktivnosti i razmišljanja mladih Hrvata. Upravo iz tog razloga UHSI ne planira poticati iseljavanje mladih ljudi iz Hrvatske, nego ih želi ohrabriti i podržati ako se oni sami odluče na odlazak u inozemstvo, zaključuje Sara Octenjak iz vanjskih odnosa UHSI-a.

Copy link
Powered by Social Snap