Pretraga

Poznati sudac Ivan Turudić u 59. godini brani temu doktorata: U komisiji sin ustavnog suca

A- A+

Ivan Turudić, notorni bivši predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, u 59. godini života brani temu doktorata. Ako ju obrani, svoj bi doktorat trebao pisati o studentima sudionicima Hrvatskog proljeća i to na Hrvatskim studijima. U komisiji obrane teme će biti i Vladimir Šumanović, sin ustavnog suca Miroslava Šumanovića.

Ivan Turudić
Foto: Screenshot N1 | srednja.hr

Privremeni predsjednik nedavno osnovanog Visokog kaznenog suda Ivan Turudić brani temu doktorskog rada u 59. godini života.

Sin ustavnog suca

Doktorat bi trebao pisati o suđenju studentima sudionicima Hrvatskog proljeća, a doktorsku temu naslova “Povijesni razvoj postulata sudačke neovisnosti s osvrtom na suđenja studentima sudionicima Hrvatskog proljeća” branit će idućeg ponedjeljka, 1. veljače, i to na Fakultetu hrvatskih studija. U povjerenstvu za obranu Turudićeve doktorske teme našli su se povjesničari Vlatka Vukelić i Vladimir Šumanović, te istaknuti pravni stručnjak Mato Palić.

Među članovima povjerenstva posebno je zanimljivo ime mladog povjesničara, inače sina ustavnog suca Miroslava Šumanovića. I ne samo to. Miroslav Šumanović jedan je od devetero ustavnih sudaca koji su 3. studenog prošle godine donijeli odluku kojom se odbijaju primjedbe i argumenti o neustavnosti Visokog kaznenog suda. Ustavni je sud, takoreći, otklonio posljednje prijepore i otvorio prostor osnivanju Visokog kaznenog suda, na koji je Turudić od početka ove godine došao kao privremeni predsjednik. Drugim riječima, Šumanović stariji glasao je u prilog ustavnosti Visokog kaznenog suda koji će postati radno mjesto Ivana Turudića. A Šumanović mlađi nalazi se u povjerenstvu pred kojim će Turudić za tjedan dana braniti temu svojeg budućeg doktorata.

I PRIJE PODRŽAVAO VISOKI KAZNENI SUD

Podsjetimo, u prosincu 2019. Ustavni je sud suspendirao zakonsku odredbu Zakona o sudovima kojom se omogućavao početak rada Visokog kaznenog suda. I tada je, kao jedan od sudaca koji su bili protiv takve odluke, stajao i Miroslav Šumanović.

Županijski sud donio presudu o mobbingu

Ivan Turudić javnosti, valja napomenuti, poznat je kao bivši dugogodišnji predsjednik Županijskog suda u Zagrebu. Radi se u sudskoj instituciji na kojoj se vode neki od najzvučnijih kaznenih i građanskih predmeta, uključujući i postupke protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

O Županijskom smo sudu pisali još u srpnju prošle godine. Tročlano vijeće tog je suda donijelo pravomoćnu presudu kojim je Filozofski fakultet mobbingirao moćnog zagrebačkog prorektora Ante Čovića. Presudu je, kao sutkinja izvjestiteljica, pripremila Tihana Marija Miladin koja, osim što je dvaput neustavno imenovana na funkciju sutkinje Županijskog suda, na poseban način bila povezana s Čovićem. Naime, njen suprug Petar Miladin s Čovićem sjedi u nadzornom odboru tvrtke Sveučilišna tiskara, u vlasništvu zagrebačkog sveučilišta. Osim toga, oboje supružnika rade u nastavi na Pravnom fakultetu, on kao profesor, a ona kao vanjska suradnica, na zagrebačkom sveučilištu gdje je Čović prorektor za kadrovski razvoj.

Izdvojeni članak

Dvije istaknute pravnice analiziraju presudu o mobingu FFZG-a nad Čovićem: ‘Da sam sutkinja, odmah bih se izuzela’

O nekima od tih pitanja u predmetnom se postupku Filozofski žalio te upravo od tadašnjeg predsjednika suda Ivana Turudića tražio izuzeće sutkinje Miladin. Turudić je zahtjev za njenim izuzećem, unatoč navedenim poveznicama, odbacio kao neosnovan. U obrazloženju svoje odbijenice naveo je da navedene okolnosti “nisu takve naravi da bi izazvale sumnju u njezinu nepristranost jer nije utvrđen konkretan razlog koji bi ukazivao na citirane tvrdnje podnositelja zahtjeva, kako u objektivnom, tako niti u subjektivnom smislu da postoji poveznica sa tužiteljem u navedenom smislu, pa stoga nema razloga za izuzeće suca”. Zanimljivo, Čović je redovni profesor upravo na Fakultetu hrvatskih studija gdje Turudić planira doktorirati.

Valja napomenuti i da je temeljem spomenute presude smijenjena uprava Filozofskog fakulteta na čelu s dekanicom Vesnom Vlahović-Štetić. Nakon što su u javnost dospjele spomenute informacije smijenjena je dekanica pravdu odlučila potražiti pred Ustavnim sudom, gdje je zbog povrede prava na pravično suđenje i pristup sudu podigla tužbu.

Poznati sudac Ivan Turudić u 59. godini brani temu doktorata: U komisiji sin ustavnog suca
Share via
Copy link
Powered by Social Snap