Pretraga

Profesor na zagrebačkoj Ekonomiji izmislio i krivotvorio rezultate za svoje radova pa dao otkaz

A- A+

Hrvatski sabor nedavno je imenovao profesora Ivu Družića s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu predsjednikom Nacionalnog vijeća za znanost, obrazovanje i tehnologiju, no isti je ovaj tjedan podnio ostavku. Naime, prijavljen je da je prekršio etičke kodekse Ekonomije, zagrebačkog Sveučilišta te Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju jer je uz kolegu Josipa Ticu izmišljao i krivotvorio rezultate svojih radova.

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ivo Družić nedavno je proglašen predsjednikom Nacionalnog vijeća za znanost, obrazovanje i tehnologiju, ali je ovaj tjedan podnio ostavku. Naime, protiv njega je profesor na zagrebačkoj Ekonomiji Ivo Bićanić podnio prijavu da je zajedno s kolegom Josipom Ticom prekršio etičke kodekse Ekonomskog fakulteta, zagrebačkog Sveučilišta te Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Prema Bićanićevoj prijavi Družić i Tica su prekršili etičke kodekse u bar dva svoja rada jer su izmišljali i krivotvorili rezultate u istima, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Za plagijatore i prepisivače na fakultetima nema točno određenih sankcija

Sporni su rezultati u tablicama za BDP

‘Dinamika i kontroverze gospodarskog razvitka Hrvatske’ objavljen 2002. godine te zborniku ‘Stabilizacija-participacija-razvoj’ nazivi su radova u kojima su izmišljeni rezultati istraživanja.

Shodno Bićanićevu mišljenju sporni su podaci iz tablice o gospodarskom rastu Hrvatske od 1900. do 2000. godine. Točnije, radi se o podacima za BDP (bruto društveni proizvod) i BDP po glavi stanovnika 1941., 1942., 1943., 1944. i 1945. godine koje su u navedenim radovima napisali Družić i Tica.

– U radu nije objašnjeno kako su ti brojevi izračunati, niti su navedeni neki brojevi koji su potrebni za izračun, a nisu niti navedeni izvori iz kojih su možda preuzeti. To je jasno jer takvih računa u cjelokupnoj literaturi nema i račun na sadašnjoj razini naših znanja je nemoguć. Radi se dakle o izmišljenim brojevima i krivotvorenim podacima, a to je prekršaj navedenih članaka etičkih kodeksa, napisao je u svojoj prijavi profesor Bićanić.

Izdvojeni članak

Skandal na Policijskoj akademiji: Plagirano dvadesetak diplomskih radova u zadnje četiri godine

Predsjednik Etičkog savjeta Ekonomskog fakulteta prekršio etička načela

Profesor koji je podnio prijavu navodi i to da su Družić i Tica koristili te podatke i u radu ‘Dugoročne karakteristike hrvatskog gospodarstva’ iz 2011. koji je objavljen u knjizi ‘Gospodarstvo Hrvatske’ urednika Vladimira Čavraka.

– S obzirom da se ovdje radi o udžbeniku, preuzimanje izmišljenih i krovotvorenih podataka je tim ozbiljnije, tvrdi Bićanić.

Spornim također smatra i grafikon 1 na stranici 17 rada ‘Dugoročne karakteristike hrvatskog gospodarstva’ jer tvrdi da osim impliciranja postojanja podataka za razdoblje od 1941. do 1945. implicira postojanje podataka za razdoblje od 1914. do 1919. koji ne postoje.

– Grafikon nije popraćen tablicom s brojevima niti se navedeni podaci navode ni u jednom drugom objavljenom radu tako da se i ovdje radi o izmišljenim podacima. S obzirom da je riječ o udžbeniku, ovo izmišljanje podataka i krivotvorenje tim je ozbiljnije jer prenosi etički neprihvatljivo ponašanje na mlađe generacije, napisao je profesor Bićanić sa zagrebačke Ekonomije.

Svoju prijavu poslao je i dekanu Ekonomije Tonćiju Lazibatu, predsjedniku Etičkog savjeta Ekonomskog fakulteta Ivi Družiću, predsjednici Etičkog savjeta zagrebačkog sveučilišta Vesnici Garašić i Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

– Očekujem da će svako od navedenih tijela iz svoga kruga djelovanja pokrenuti postupak etičkog ponašanja navedenih istraživača te time sačuvati dignitet struke na Sveučilištu u Zagrebu, riječi su kojima je Bićanić završio prijavu protiv kolega.

Izdvojeni članak

Akademska zajednica u Zagrebu: Nepotizam, plagijati, diskriminacija i korupcija

Družić dao pismenu ostavku

Dekan Lazibat je, pak, tvrdio da je čuo za prijavu, ali da istu nije dobio te da će po primitku prijavu proslijediti Etičkom savjetu Ekonomskog fakulteta. Budući da je Družić na čelu Etičkog savjeta, dekan je istaknuo da će dotični biti izuzet.

No, uskoro je na Lazibatov stol stigla pismena ostavka Ive Družića na mjesto predsjednika Etičkog savjeta Ekonomskog fakulteta. – Na idućoj sjednici fakultetskog vijeća, koja će se održati 27. travnja, imenovat ćemo novog člana i predsjednika Etičkog savjeta. Onda će Savjet raspravljati o prijavi, rekao je Lazibat novinarima Jutarnjeg lista.

Josip Tica nije htio komentirati prijavu, dok je Družić poslao SMS poruku sljedećeg sadržaja: ‘Upravo sam primio prijavu i zbog nastalog sukoba interesa podnio sam ostavku na mjesto predsjednika Etičkog povjenstva Ekonomskog fakulteta kako bi se predmet brzo i učinkovito riješio’.

Od Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu novinari su doznali da članovi još uvijek nisu dobili prijavu, a o istoj će rapravljati na sjednici 5. svibnja. – Najprije moramo vidjeti je li poštovana procedura prema kojoj se o prijavi najprije očituje etičko povjerenstvo sastavnice, u ovom slučaju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, izjavila je Vesnica Garašić.

Iz Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, pak, nisu dobili nikakav glas jer isto tijelo ne djeluje već četiri godine.

Profesor na zagrebačkoj Ekonomiji izmislio i krivotvorio rezultate za svoje radova pa dao otkaz
Share via
Copy link
Powered by Social Snap