Pretraga

Skandal na Policijskoj akademiji: Plagirano dvadesetak diplomskih radova u zadnje četiri godine

Na Policijskoj akademiji – Visokoj policijskoj školi dva viša predavača su suspendirana jer su od 2008. do 2012. godine omogućili plagiranje 26 diplomskih radova. Među plagijatima se nalazi i rad Milijana Brkića koji je za vrijeme ministra Tomislava Karamarka bio zamjenik ravnatelja policije zadužen za krim-policiju, specijalnu policiju i Centar za forenzička pitanja, doznaje Index.hr.

U posljednje vrijeme sve češće izbijaju skandali na državnim fakultetima, bilo da se radi o korupciji, mitu ili neprofesionalnom ponašanju profesora. Trenutno skandal potresa Policijsku akademiju – Visoku policijsku školu gdje su dva više predavača suspendirana jer su od 1. siječnja 2008. do 16. listopada 2012. godine omogućili plagiranje 26 diplomskih radova policajaca.

Ravnateljstvo MUP-a nije htjelo odgovoriti o kojim se predavačima radi, ali su novinari portala Index.hr doznali kako je riječ o Mati Pušeljiću i Franji Magušiću.


www.policija.hr

Povreda službene dužnosti

Ravnateljstvo policije je potvrdilo kako je protiv dva profesora pokrenut disciplinski postupak, zbog utemeljene sumnje da su dvojim djelovanjem počinili tešku povredu službene dužnosti.

– Utvrđeno je da su spomenuta dvojica nastavnika bili mentori pri izradi i obrani diplomskih i specijalističkih radova koji su u cijelosti ili u bitnom dijelu odgovarali sadržaju ranijih pisanih diplomskih ili završnih radova objavljenih kod istih mentora. Visoka policijska škola Ministarstva unutarnjih poslova je u postupku prilagodbe za uvođenje digitalnog sustava nadzora, praćenja i pohrane završnih i specijalističkih radova utemeljila povjerenstvo sastavljeno od pet djelatnika Visoke policijske škole, stoji u odgovoru MUP-a na Indexov upit.

Glavni tajnik HDZ-a među plagijatorima

Povjerenstvo je došlo do saznanja kako postoji veći broj diplomskih radova istog ili sličnog naslova te su odlučili sve detaljno istražiti. U razdoblju od 2008. do 2012. godine pronađeno je 26 završnih i specijalističkih radova čiji se sadržaj u bitnim dijelovima ili potpuno podudarao. Utvrđeno je kako su mentori pri izradi tih radova bila dvojica nastavnika Visoke policijske škole.

Među plagijatima pronađen je i rad Milijana Brkića, glavnog tajnika HDZ-a, koji je u vrijeme ministra Tomislava Karamarka bio zamjenik ravnatelja policije zadužen za krim-policiju, specijalnu policiju i Centar za forenzička pitanja.

– Svašta doznam o sebi u medijima, kroz smijeh je komentirao Brkić, koji je na programu specijalističkog diplomskog stručnog studija ‘Kriminalistika’ bio među tri najbolja studenta u svojoj generaciji.

Skandal na Policijskoj akademiji: Plagirano dvadesetak diplomskih radova u zadnje četiri godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap