Pretraga

Skandal na Policijskoj akademiji: Plagirano dvadesetak diplomskih radova u zadnje četiri godine

A- A+

Na Policijskoj akademiji – Visokoj policijskoj školi dva viša predavača su suspendirana jer su od 2008. do 2012. godine omogućili plagiranje 26 diplomskih radova. Među plagijatima se nalazi i rad Milijana Brkića koji je za vrijeme ministra Tomislava Karamarka bio zamjenik ravnatelja policije zadužen za krim-policiju, specijalnu policiju i Centar za forenzička pitanja, doznaje Index.hr.

U posljednje vrijeme sve češće izbijaju skandali na državnim fakultetima, bilo da se radi o korupciji, mitu ili neprofesionalnom ponašanju profesora. Trenutno skandal potresa Policijsku akademiju – Visoku policijsku školu gdje su dva više predavača suspendirana jer su od 1. siječnja 2008. do 16. listopada 2012. godine omogućili plagiranje 26 diplomskih radova policajaca.

Ravnateljstvo MUP-a nije htjelo odgovoriti o kojim se predavačima radi, ali su novinari portala Index.hr doznali kako je riječ o Mati Pušeljiću i Franji Magušiću.

Izdvojeni članak

Pravo u Splitu: za trojku 500, za peticu 1500 eura


www.policija.hr

Izdvojeni članak

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu se prodavali ispiti

Povreda službene dužnosti

Ravnateljstvo policije je potvrdilo kako je protiv dva profesora pokrenut disciplinski postupak, zbog utemeljene sumnje da su dvojim djelovanjem počinili tešku povredu službene dužnosti.

– Utvrđeno je da su spomenuta dvojica nastavnika bili mentori pri izradi i obrani diplomskih i specijalističkih radova koji su u cijelosti ili u bitnom dijelu odgovarali sadržaju ranijih pisanih diplomskih ili završnih radova objavljenih kod istih mentora. Visoka policijska škola Ministarstva unutarnjih poslova je u postupku prilagodbe za uvođenje digitalnog sustava nadzora, praćenja i pohrane završnih i specijalističkih radova utemeljila povjerenstvo sastavljeno od pet djelatnika Visoke policijske škole, stoji u odgovoru MUP-a na Indexov upit.

Glavni tajnik HDZ-a među plagijatorima

Povjerenstvo je došlo do saznanja kako postoji veći broj diplomskih radova istog ili sličnog naslova te su odlučili sve detaljno istražiti. U razdoblju od 2008. do 2012. godine pronađeno je 26 završnih i specijalističkih radova čiji se sadržaj u bitnim dijelovima ili potpuno podudarao. Utvrđeno je kako su mentori pri izradi tih radova bila dvojica nastavnika Visoke policijske škole.

Među plagijatima pronađen je i rad Milijana Brkića, glavnog tajnika HDZ-a, koji je u vrijeme ministra Tomislava Karamarka bio zamjenik ravnatelja policije zadužen za krim-policiju, specijalnu policiju i Centar za forenzička pitanja.

– Svašta doznam o sebi u medijima, kroz smijeh je komentirao Brkić, koji je na programu specijalističkog diplomskog stručnog studija ‘Kriminalistika’ bio među tri najbolja studenta u svojoj generaciji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap