Pretraga

Studij zagrebačkog faksa među najboljima je na svijetu: Istražili smo po čemu je poseban

A- A+

Poslovna ekonomija iznimno je popularna među maturantima, no jeste li znali da ju možete studirati i na engleskom jeziku? Jedini sveučilišni studij iz područja ‘businessa’ na engleskom izvodi Ekonomski fakultet u Zagrebu. Riječ je o studiju Bachelor Degree in Business (BDiB) koji je, usput, jedan od 5 % najboljih na svijetu, što potvrđuju AACSB i EPAS akreditacije kojima je ovjenčan. Upisuju ga studenti koje zanima poslovna ekonomija iz međunarodne perspektive. Kako bismo doznali što sve ovaj studij nudi i što s njim možete raditi nakon što ga završite, razgovarali smo s profesorima EFZG-a.

Studenti na predavanju, Ekonomski fakultet u Zagrebu

Jedini sveučilišni studij iz područja ‘businessa’ na engleskom izvodi Ekonomski fakultet u Zagrebu | Foto: EFZG

Prijediplomski sveučilišni studij na engleskom jeziku Bachelor Degree in Business (BDiB) se izvodi od 2008. godine i dalje je jedini sveučilišni studij iz područja ‘businessa’ u Hrvatskoj koji se u potpunosti izvodi na engleskom jeziku. Zahvaljujući tome, godišnje se BDiB studentima pridruži i preko 250 stranih studenata iz 40-ak zemalja iz cijelog svijeta i sa svih kontinenata, što omogućuje jedinstveno multi-kulturalno iskustvo studiranja.

Ovaj prijediplomski sveučilišni studij na engleskom jeziku, EPAS akreditaciju dobio je 2011. godine. koju Dodjeljuje ju Europska zaklada za razvoj menadžmenta (eng. European Foundation for Management Development, EFMD). Uz to, 2019. godine dobili su i AACSB akreditaciju, kao jedina sveučilišna institucija u Hrvatskoj. Ona ih je svrstala u 5 % najboljih svjetskih fakulteta iz područja ekonomije i poslovne ekonomije.

Što ovaj studij nudi studentima?

Za studente to znači potvrdu da je njihov studij prošao rigoroznu provjeru kvalitete koja potvrđuje da na razini najboljih u svijetu. Samim time im pruža brojne prednosti, poput prilike da steknu međunarodno priznate ECTS bodove, kao i da im se akademski stupanj prizna na sveučilištima diljem svijeta. Uz to, njihovi studenti imaju veću priliku za dobiti stipendiju za studijski boravak u inozemstvu, što je super ako već sada znate da na faksu želite putovati i studirati u drugim zemljama.

Jedna od ključnih prednosti BDiB programa je kvalitetno podučavanje i poticajno okruženje. Nastavu izvode iskusni nastavnici s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ali i gosti predavači s tridesetak partnerskih sveučilišta te stipendisti programa Fulbright. Gostujući profesori s renomiranih inozemnih sveučilišta i institucija također sudjeluju u nastavi na gotovo svakom kolegiju, pružajući studentima bogato iskustvo i perspektivu izvan granica Hrvatske.

– Surađujemo s preko 200 relevantnih svjetskih fakulteta i sveučilišta diljem svijeta, s kojih dolaze i brojni gostujući profesori koji izvode nastavu na gotovo svakom kolegiju. Nikako nije svejedno tko i kako izvodi nastavu, radi čega Ekonomski fakultet Zagreb stalno ulaže u osobni i profesionalni razvoj svojih nastavnika i osoblja. Tako su i BDiB nastavnici također gostujući profesori na velikom broju prestižnih inozemnih institucija. Naši profesori su daleko najcitiraniji i znanstveno najproduktivniji u zemlji i široj regiji. Sve to studentima omogućuje vrhunsko obrazovanje u malim grupama, individualni pristup i nemjerljivo međunarodno i multi-kulturalno iskustvo studiranja na najvećoj obrazovnoj instituciji u zemlji, objasnili su nam s EFZG-a.

Studenti studija Bachelor Degree in Business (EFZG)

Na BDiB studiju možete studirati u međunarodnom okruženju, bez da napuštate Hrvatsku | Foto: EFZG

Diploma EFZG-a vrijedi svugdje u svijetu

Uz AACSB i EFMD akreditacije o kojima smo već govorili, Ekonomski u Zagrebu posjeduje još jednu. Riječ je o EQUIS akreditaciji koja se dodjeljuje za izvrsnost i kvalitetu cijelog fakulteta i svih njegovih aktivnosti. Nju u trenutku objave ovog teksta posjeduje tek 207 fakulteta na svijetu, odnosno 109 fakulteta u Europi. Činjenica da je EFZG ‘triple’ akreditiran, smješta ga među 1 % najboljih svjetskih fakulteta. Uz to što potvrđuje da je kvaliteta nastave na razini najboljih sveučilišta u svijetu, ta akreditacija dodatno pojačava međunarodnu vidljivost faksa.
– EQUIS akreditacija, jedno je od najprestižnijih međunarodnih priznanja za fakultete iz područja ekonomije i poslovne ekonomije, a uspostavljeni standardi svrstali su Ekonomski fakultet u Zagrebu u jedan posto vodećih, elitnih visokoškolskih institucija iz područja ekonomije i poslovne ekonomije u svijetu. Ona poslodavcima daje dodatnu potvrdu izvrsnih kompetencija studenata. Upravo radi svega navedenog mladi ljudi radi znanja, a ne ‘papira’ dolaze studirati na Ekonomski fakultet Zagreb i na BDiB studij. Vrlo često svojim studentima ističemo da je znanje jedino što im nitko nikada ne može uzeti i da je ulaganje u vrhunsko obrazovanje i međunarodna iskustva nešto najbolje što mogu učiniti za sebe, poručili su s EFZG-a.

Kako izgleda nastava?

Studenti BDIB programa imaju i mogućnost sudjelovanja u organizaciji radionica, konferencija te pohađanja predavanja stranih profesora. Također, tijekom viših godina studija, organiziraju se intenzivne posjete i studentske prakse u renomiranim poduzećima koja posluju u Hrvatskoj, gdje je engleski jezik osnovni jezik komunikacije. Ovo pruža studentima priliku da steknu praktično iskustvo i primijene stečeno znanje iz studija u stvarnom poslovnom okruženju.

– Studij je moderno koncipiran, sadrži sve najvažnije discipline kojima prati ali i postavlja trendove u poslovnom upravljanju, čime polaznicima daje mogućnosti brzog razvoja poslovne karijere u vrlo propulzivnim područjima i laku prilagodbu čestim promjenama poslovnih trendova. Na svim kolegijima se izvodi studentima orijentirana nastava kojom polaznici dobivaju izvrsna metodološka znanja i razumijevanje ključnih trendova, što im omogućuje da se lakše nose s poslovnim problemima i promjenama, ispričali su nam s EFZG-a.

Da prate, ali i postavljaju trendove u poslovnoj ekonomiji, pokazuje i primjer kolegija Introduction to Affective Computing. Slične kolegije izvodi tek nekoliko prestižnih sveučilišta u svijetu, poput MIT-ja. Affective Computing je, inače, novo i interdisciplinarno područje razvoja tehnologije koja može prepoznati, interpretirati, obraditi i simulirati ljudske osjećaje. Kolegij se izvodi u njihovom Affective Computing Labu gdje studenti koriste digitalnu opremu kako bi rješavali konkretne poslovne probleme koji se odnose na interakciju ljudi, poslovnih modela i digitalne tehnologije, ispričali su nam s EFZG-a.

Izdvojeni članak
ekonomski fakultet

‘Naš fakultet izvodi kolegij kakav ima tek nekoliko prestižnih svjetskih sveučilišta poput MIT-a’

Studenti praksu imaju u Googleu, Amazonu, Pay Palu…

Dodatne prednosti studija angažman inozemnih profesora, uključenje stručnjaka iz prakse, stalan rad na stvarnim poslovnim problemima i iznimno međunarodno iskustvo kroz iskustveno učenje, međunarodne studijske posjete, konferencije, studentske projekte i sve ostalo što EFZG, kao najveća obrazovna institucija u zemlji u svom području nudi.

Studenti koji završe BDiB studij se zapošljavaju izrazito brzo, najčešće pred kraj studija ili odmah po završetku i brzo napreduju i razvijaju svoje karijere, objasnili su nam s faksa. Tome svakako pomaže i činjenica da veliki broj BDiB studenata obavlja stručnu praksu u renomiranim domaćim i stranim kompanijama.

To su, primjerice, Google, Amazon, Adidas AG, Pay Pal, European Central Bank, Flix Bus, N26, Škoda Auto, Rocket Internet, Nike headquarter in Amsterdam, Procter and Gamble Central Europe, Tech Stars London, Toyota Motor Europe, itd. Veliki broj od 250-ak BDiB alumnija radi na visokim upravljačkim funkcijama u renomiranim domaćim i stranim kompanijama, a neki od njih žive i rade u inozemstvu.

Studenti studija Bachelor Degree in Business (EFZG)

Studenti studija BDiB | Foto: EFZG

Zanima li vas studij poslovne ekonomije, a privlači vas ideja studiranja na engleskom u međunarodnom okruženju, posjetite web stranicu studija Bachelor Degree in Business.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

 

 

Copy link
Powered by Social Snap