Pretraga

Raspisan dugo očekivani natječaj za stipendije kontroverzne Nacionalne zaklade

A- A+

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu, nakon što je potpuno nestala i nitko od nadležnih nije znao što se s njom događa, jučer je konačno raspisala natječaj za dodjelu stipendija. Na sjednici koja je održana tek 10. lipnja odlučeno je da će se dodijeliti ukupno 432 stipendije, za akademsku godinu koja traje još nekoliko dana, 2015./2016.

Foto: Srednja.hr

Pred točno dva mjeseca otkrili smo priču kako je potpuno nestala Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu, a u proračunom su joj dodijeljena sredstva od čak 4 milijuna kuna. Telefonski broj, adresa elektronske pošte i internetska stranica nisu bili u funkciji, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nadležno za rad Zaklade, kao i neki njeni čelni ljudi nisu odgovarali na pitanja što je s radom Zaklade i stipendijama koje dodjeljuje.

Prva sjednica održana 8 mjeseci nakon početka akademske godine

Prije nego što je u medijima buknula ova vijest o nestanku Zaklade, posljednji sastanak bio je održan početkom rujna 2015. Tek 17. svibnja 2016., čak osam mjeseci kasnije održana je sljedeća sjednica Upravnog odbora, ali unatoč pritisku javnosti i očajnih studenata niti tada o stipendijama nije bilo govora.

Posljednja je sjednica Upravnog odbora održana elektronskim putem u petak 10. lipnja i tek tada, tri mjeseca nakon što su se studenti medijskim posredstvom pobunili, donesena je odluka o raspisivanju stipendije za akademsku godinu 2015./2016. koja završava za svega par dana.

Na toj je sjednici donesen Pravilnik o uvjetima i postupku za dodjelu studentskih stipendija, Odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu studentskih stipendija i raspodjeli po pojedinim kategorijama te Odluka o osnivanju Povjerenstva.

Ako je sjednica održana elektronskim putem, a nije bilo nikakve rasprave Upravnog odbora, ostaje nejasno zašto je ovo učinjeno tek prošlog tjedna i zašto će studenti i ovu stipendiju dobiti tek nakon što akademska godina već davno bude završena.

Izdvojeni članak

‘Zemlja znanja’: Braniteljske stipendije kasne gotovo godinu dana

Ukupno će dodijeliti 432 stipendije

Natječajem kojeg je Zaklada raspisala ukupno će biti dodijeljeno 432 stipendije. U prvoj kategoriji ukupno se dodjeljuje 317 stipendija i to studentima deficitarnih struka i zanimanja: elektrotehnika, računarstvo, strojarstvo, matematika, fizika, farmacija, doktorom medicine, logopedija, rehabilitacija, anglistika i germanistika.

Studentima s invaliditetom bit će dodijeljeno 60 stipendija, a studentima koji pripadaju romskoj nacionalnoj manjini dodijelit će se 25 stipendija. Aktivnim kategoriziranim sportašima bit će dodijeljeno 10 stipendija, kao i studentima koji su do punoljetnosti bili smješteni u domove socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji te studentima preddiplomskog studija glazbenih i umjetničkih studijskih programa u Hrvatskoj.

Za dodjelu stipendija Zaklade mogu se natjecati redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija u Hrvatskoj, osim u kategoriji za pripadnika romske nacionalne manjine u kojoj vrijede posebni uvjeti uređeni Pravilnikom kojeg možete vidjeti na dnu teksta.

Prijave za dodjelu stipendija Zaklade podnose se elektronički kao i na propisanom posebnom obrascu za svaku kategoriju stipendije. Elektronički obrazac, obrasci za sve kategorije stipendija zajedno s napomenama za ispunjavanje istih mogu se preuzeti na web stranici Zaklade.
Prijave se podnose elektroničkim putem i poštom na adresu NZPUSS-a (Ilica 24/1, 10000 Zagreb) od 13. lipnja do 28. lipnja 2016. godine do 12h.

Pravilnik o Uvjetima i Postupku Za Dodjelu Studentskih Stipendija NZPUSS