Pretraga

Razlozi zbog kojih ste uvijek švorc

A- A+

Stereotip o studentima koji najčešće nemaju novca u većini slučajeva je istinit. Mnogi studenti često se nađu situaciji u kojoj se pitaju gdje su im iscurili svi novci, no dobra vijest je da postoje načini na koje ćete ipak uvijek imati nešto love uz sebe.

Studenti nikako nisu poznati kao dio društva koji dobro stoji s novcima. Ili su općenito loše financijske situacije, ili su pomalo rastrošni, stoga nije čudno što su u mnogim slučajevima švorc. Postoje razlozi zbog kojih često nemate novca, a evo nekih od njih.

Izdvojeni članak
novac kuna

Podebljajte si budžet: Deset savjeta studentima za uspješnu štednju

Ne koristite prednost besplatnih stvari

Kao student imate mogućnost za brojne popuste na raznim mjestima, stoga pazite da to i iskoristite. Nije potrebno da idete u kafiće i plaćate kave kako biste koristili bežični internet. Bolje je da umjesto toga odete u knjižnicu ili na fakultet gdje imate tu opciju sasvim besplatno. Teretane, trgovine, pa čak i neki restorani nude studentske popuste, stoga saznajte gdje se nalaze takva mjesta.

Svima posuđujete novac

Kada vas netko zamoli da mu posudite novac, činite to bez razmišljanja. Malo po malo, uskoro ćete se naći u situaciji da nemate ni vi. Ne treba spominjati da nažalost postoje ljudi koji baš ne vraćaju dugove, stoga biste vrlo lako mogli ostati bez svoga novca. Ne kažemo da ne trebate pomoć nekome bliskom kome pomoć treba, samo ipak pazite kome i kada ćete posuditi novac. Čak i male pozajmice mogu se skupiti u priličnu svotu, koja će vam nedostajati kada se približi kraj mjeseca.

Izdvojeni članak

Studentski budžet: Kako uštedjeti na namirnicama

Padate pod utjecaj drugih

Ukoliko se družite s ekipom koja financijski bolje stoji i ima veće mogućnost, to ne znači da i vi trebate prigrliti njihov životni stil u svakom slučaju. Možda vaši prijatelji mogu otići u šoping jednom mjesečno, ili svaki tjedan posjećivati kino, no nemojte se ‘šlepati’ za njima pod svaku cijenu. Druženje može biti i besplatno.

Ne želite pronaći posao

Ako vidite da i uz ozbiljnu pažnju na trošenje i dalje teško spajate kraj s krajem, koliko god vam se ta ideja činila mrskom, pokušajte pronaći studentski posao. Ekstra novac dobro će vam doći, a imat ćete manje vremena trošiti ga tamo gdje ne bi trebalo.

Copy link
Powered by Social Snap