Pretraga

Srpski obavještajci priveli studenta nakon što je najavio priključenje prosvjedu

A- A+

Predsjednik Studentskog kluba Pravnog fakulteta u Beogradu Nemanja Vučković jučer je proživljavao pravu dramu. Nakon što je u pismu pozvao i najavio da da će se studenti pridružiti sada već dvodnevnom prosvjedu građana ispred Narodne skupštine, priveden je od strane BIA-e. To se dogodilo jučer poslijepodne, a s razgovora je pušten tek oko ponoći. Kako navodi sam Vučković, jedini razlog za privođenje koji je dobio tijekom razgovora je da ne smije sudjelovati na sinoćnjem skupu pred Nardodnom skupštinom.

Nemanja Vučković, predsjednik Studentskog kluba Pravnog fakulteta u Beogradu (lijevo)
Foto: SKPF, screenshot Al Jazeera Balkans | montaža srednja.hr

U Srbiji se trenutno događa pravi kaos. Nakon najave novih restriktivnih mjera od strane predsjednika Aleksandra Vučića, građani su se spontano okupili pred Narodnom skupštinom u Beogradu i od tada je otpočeo veliki prosvjed u nekoliko srpskih gradova. Nije trebalo dugo da interventna policija krene na prosvjednike pa tako već dva dana svjedočimo bizarnim prizorima pretučenih ljudi, zapaljenih kontejnera i ulica potpuno prekrivenih dimom suzavca. 

Priveli ga na razgovor jer je najavio prosvjed studenata?

Sinoć je, povrh svega toga, jednog studenta privela BIA (srpska sigurnosno-obavještajna agencija, pandan našoj SOA-i). Radi se o predsjedniku Studentskog kluba Pravnog fakulteta u Beogradu Nemanji Vučkoviću. Vučković je jučer tijekom dana uputio pismo u kojem je najavio priključenje studenata večernjem okupljanju i prosvjedu pred Narodnom skupštinom.

Prema navodima Studentskkog kluba Pravnog fakulteta, jučer okko 17:30 Vučkoviću su prišli pripadnici BIA-e i odveli ga u stanicu na informativni razgovor. Više od tri sata nakon, Vučković je i dalje bio nedostupan na telefon, a tek oko 20:50 kratko se javio prijateljima i obavijestio ih da je bio na razgovoru u BIA-i i da ga vode u policijsku stanicu na daljnje procesuiranje.

– Prema riječima advokata Branimira Gajića, koji se nakon ove poruke uputio u MUP i pružio Vučkoviću pravnu pomoć, student trenutno nije u ovoj zgradi i nije poznato gdje se trenutno nalazi, objavili su jučer oko 22 sata iz Studentskog kluba PFBG-a.

Dodatno su istaknuli i kako je prošlo više od četiri sata nakon Vučkovićevog privođenja, što je zakonski rok za podizanje optužnice ili puštanje na slobodu. No, unatoč tome, sve do ponoći nitko, pa ni njegova obitelj, nije znao gdje se nalazi i nije uspio stupiti u kontakt s privedenim studentom.

Pušten kući pa poručio studentima i građanima da ostanu hrabri i slobodni

Nakon što je sinoć u kasne sate došao kući, Vučković se oglasio putem društvenih mreža. Pušten je oko ponoći, kako kaže, bez ikakve osnove.

– Jedini razlog koji sam čuo je “ne smiješ prisustvovati večerašnjem skupu”. U 21.30 odveden sam u Policijsku upravu za Grad Beograd (Bulevar despota Stefana 107 – Odjeljenje za Javni red i mir) gdje sam dao izjavu o svojim aktivnostima u posljednja tri dana, napisao je sinoć Vučković.

Dodatno je istaknuo kao su policija i pripadnici BIA-e bili maksimalno korektni prema njemu, a poslao je i važnu poruku studentima i građanima.

– Umoran sam i želim večeras da poručim građanima i studentima Univerziteta u Beogradu da ostanu hrabri i slobodni! Srbija nikada neće biti država laži i nasilja! Srbija neće biti zemlja gdje se privode i hapse oni koji misle slobodno i pozivaju na mirna okupljanja. Upućujem apel da se hitno oslobode i drugi građani uhapšeni bez osnova. Hvala svima još jednom na podršci, zaključio je Vučković.