Pretraga

Studenti jednog od većih fakseva vraćaju se na nastavu uživo: COVID potvrde obvezne i za njih

A- A+

Nakon dvotjedne online nastave, studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu vraćaju se na nastavu uživo. Novi dekan tog fakulteta ostaje pri odluci da su COVID potvrde ili neki drugi dokaz o cijepljenju, odnosno negativan test, obavezni i za studente. No, studentima će faks snositi trošak testiranja samo do 3. prosinca.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Od 29. studenog se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu izvodi kontaktno. Taj je fakultet prije dva tjedna prešao na online nastavu, kako bi imao dovoljno vremena da se pripremi za provedbu mjere Stožera prema kojoj su zaposlenici obvezni predočiti COVID potvrdu prilikom dolaska na posao.

Novi dekan ostaje pri odluci da mjera važi i za studente

No, Filozofski je bio među nekolicinom fakulteta na kojima je propisano i da studenti moraju pokazati istu potvrdu. Novi dekan Domagoj Tončinić, koji je na čelo fakulteta zasjeo ovih dana, ostaje pri toj odluci.

– Ulaskom u prostore Filozofskog fakulteta studenti, zaposlenici i posjetitelji potvrđuju da posjeduju: valjanu EU digitalnu COVID potvrdu, drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, odgovarajući dokaz o preboljenju,
pravovaljani negativni test (antigenski ili PCR, ne kućni test) ili potvrdu o kontraindikacijama za cijepljenje protiv koronavirusa ovjerenu kod liječnika, piše u odluci faksa.

Podsjetimo, sama odluka Stožera ne obavezuje studente da moraju pokazivati COVID potvrde ili test prilikom dolaska na faks, ali je naznačeno i da visoka učilišta imaju ovlasti donijeti drugačiju mjeru. Neka su to već i učinila, a osim Filozogskog, COVID potvrde obavezne su i za studente Veterinarskog, Medicinskog te od 7. prosinca za studente Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

– Svi zaposlenici, studenti i posjetitelji dužni su na zahtjev portira, nastavnika, pročelnika, voditelja službi ili druge osobe zadužene za pregled na prostoru cijelog Fakulteta pokazati valjanu EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju, testiranju ili kontraindikacijama za cijepljenje protiv koronavirusa te identifikacijski dokument (osobna iskaznica ili iksica), piše u odluci Filozofskog.

Izdvojeni članak

Zbor ispituje stavove zagrebačkih studenata o COVID potvrdama, evo kako se možete priključiti

Testiranje studentima plaćeno do 3. prosinca

Taj će fakultet, kao i ostale javne ustanove, svojim zaposlenicima nastaviti refundirati troškove testiranja. Istodobno, odlazak na cijepljenje tijekom radnog vremena smatrat će se opravdanim izostankom s posla. No, studentima će se troškovi testiranja refundirati samo do 3. prosinca, a izostanak s nastave radi cijepljenja smatrat će se opravdanim.

Za studente koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga, završe u samoizolaciji, kao i za studente koji pripadaju visokorizičnim skupinama, nastavnici moraju organizirati hibridnu nastavu.

– Sve mjere proizlaze iz preporuka nadležnih tijela, a odraz su naše kontinuirane brige za zaposlenike i studente. S obzirom na iznimno složen sustav studiranja na Filozofskom fakultetu, posebno zbog velikoga broja studija, nastavnika i studenata te dvopredmetnosti, molimo za razumijevanje i suradljivost svih uključenih u nastavni proces kako bi se nastava u još jednom pandemijskom semestru mogla neometano odvijati, piše, između ostalog, u odluci dekana Tončinića.

Studenti se okupili ispred Filozofskog

Podsjetimo, na Filozofskom fakultetu studira oko preko sedam tisuća studenata te on broji oko sedamsto zaposlenih. Više desetaka studenata u nekoliko je navrata prosvjedovalo, a okupili su se i ovog petka, je sve započelo intoniranjem himne. Studentima Filozofskog pridružili su se i studenti KiF-a te nekih drugih fakulteta.

Događaj uživo pratite na Facebooku inicijative Studenti za slobodu:

Kako je protekao prošlotjedni prosvjed studenata pogledajte u videu:

Pogledajte i naš podcast na temu COVID potvrda:

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap