Pretraga

Zbor ispituje stavove zagrebačkih studenata o COVID potvrdama, evo kako se možete priključiti

A- A+

Odlukom Stožera civilne zaštite RH, za ulazak u javne ustanove, a tako i fakultete, potrebno je predočiti COVID potvrdu ili negativan test. Iako odluka nije obvezujuća za njih, fakulteti mogu propisati i obavezne COVID potvrde za studente, što neki već jesu. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu provodi ispitivanje stavova o uvođenju obaveznih COVID potvrda za studente.

Foto: Unsplash

Kako je i najavljeno prije nekoliko dana, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu provodi ispitivanje među studentima po pitanju njihovog stava o uvođenju obaveznih COVID potvrda za studente. Podsjetimo, odluka Stožera prema kojoj je za ulazak u javne ustanove potrebno predočiti COVID potvrdu ili negativan test ne odnosi se na studente.

Studenti anketu mogu popuniti samo jednom

No, visoka učilišta zbog svoje autonomije mogu donijeti drugačiju odluku, što neki fakulteti, poput Veterinarskog, Filozofskog ili Medicinskog u Zagrebu već jesu. I samo Sveučilište u Zagrebu donijelo je generalnu preporuku o COVID potvrdama na fakultetima kojom traže da faksevi osiguraju 22 dana prijelaznog razdoblja. Pritom bi troškove testiranja studenata koji ne mogu dati na uvid dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju, trebala snositi sastavnica, ali samo prvih tjedan dana

– Anketu, kojoj se pristupa vlastitim [email protected] identitetom, svaki student može ispuniti samo jednom zaključno do 3. prosinca do 16:00h na poveznici. Pozivamo sve sastavnice i sve studente na razini Sveučilišta u Zagrebu da ispune anketu kako bi se dobio uvid u stav studenata o COVID potvrdama, obavijestili su iz Zbora.

Studenti se zbog COVID potvrda okupljaju ispred Filozofskog

Napomenimo i kako je nekoliko desetaka studenata u Zagrebu, od njih oko 70.000 već u par navrata prosvjedovalo zbog uvođenja obaveznih COVID potvrda za studente pojedinih sastavnica. Posljednje takvo okupljanje održano je u ponedjeljak, kada su studenti istaknuli nezadovoljstvo reakcijom studentskih zborova.

– Sramotno je da studentski zborovi nisu stali uz studente. Sramotno je da fakulteti nisu stali uz svoje studente. Prema tome, mi ćemo nastaviti, pozivam studente diljem Hrvatske da pruže otpor. Mi studenti smo nova snaga, ovo je novo Hrvatsko proljeće, ovo je ozbiljno i mi ćemo se oduprijeti bilo kakvom obliku segregacije i diskriminacije, rekao je jedan student.

Novo okupljanje studenata pred Filozofskim održat će se u petak u 15 sati, s tim da su ga organizatori umjesto prosvjeda odlučili nazvati ‘druženjem’ koje je ‘osmišljeno za populaciju studenata, mladih i svih koji se tako osjećaju!’.


Ispred je prosvjedovao glađu i vjeroučitelj Ivan Pokupec, pogledajte video:

Kako je protekao prošlotjedni prosvjed studenata pogledajte u videu:

Pogledajte i naš podcast na temu COVID potvrda:

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap