Pretraga

Studentica traži nekoga da joj – pazite sad – dugoročno piše seminarske radove, eseje i osvrte

A- A+

Prodaja akademskih radova cvjeta. Zahvaliti to možemo lijenim i nepoštenim studentima, firmama i pojedincima koji pošto-poto žele nešto zaraditi, ali u konačnici i našem kolektivnom mentalitetu. Zbog toga brojni oglasi u kojima se traže i nude usluge pisanja seminara, diplomskih pa čak i doktorskih radova – previše i ne čude. No, dogodi se, ipak, da naletimo na posebno bizarnu objavu u toj domeni.

Foto: Pixabay

U Facebook grupi za ponudu i potražnju studentskih poslova svako malo naletimo na neki bizaran oglas u kojem, bilo tvrtke ili studenti, nude i traže usluge pisanja akademskih radova – seminarskih, završnih, diplomskih. No, rijetko se dogodi da naletimo na nešto ovakvo.

Izdvojeni članak

SC objavio oglas firme koja piše akademske radove: Opravdanje upravitelja je baš bizarno

‘Ne radi se o jednom seminaru, već o dugoročnoj suradnji’

Pod svojim imenom i prezimenom studentica objavljuje oglas u kojem traži osobu za pisanje seminarskog rada te moli da joj se svi ponuđači jave porukom. Nažalost, prilično često i uobičajeno. No, onda nastavlja – ne želi osobu koja će joj napisati samo jedan rad, već bilo kakav esej, kritički osvrti i slično. Ona, naime, tijekom online nastave traži osobu koja će umjesto nje pisati radove za određenu cifru koju će naknadno dogovoriti. Ili, kako to studentica besramno kaže, ona traži “dugoročnu suradnju”.

 

Oglas u grupi na Facebooku

Glupo je kupovati radove

Naši zakoni kažu da postoje nemoralni poslovi. Jednostavno je – ako si nekome ponudio neku nemoralnu uslugu ili obavio nešto nepošteno, gubiš pravo da budeš plaćen za taj posao. Tako recimo, ako prodaješ pokvareno mlijeko, a kupac ti ne da novac, ne možeš se baš potužiti državi. Istu paralelu možemo povući s akademskim radovima. Pisanje radova umjesto drugih je nemoralan posao, što znači da dobivenu uslugu, kao student koji će rad uzeti, nisi dužan platiti.

Izdvojeni članak

Ne da ti se pisati seminarski pa ćeš platiti nekome da ti napiše? Nisi samo nepošten, već i jako glup

Drugim riječima, čim odlučiš platiti za rad, nastao putem nemoralnog posla, to je glupo. Jer nemoralne se usluge ne moraju platiti, a pisac rada ne može te tužiti jer – opet – nisi mu zakonski dužan platiti. ‘Ne, ne, ne’, netko će reći, ‘moraš platiti prije nego što dobiješ rad’. No, surova je stvarnost da i u tom slučaju – pogađaš – glupo je kupovati rad. Ako si, naime, platio prije nego što si dobio ikakav rad, plaćaš mačka u vreći. Ne znaš što ćeš dobiti, kakve će kvalitete biti rad, hoće li biti relevantan, originalan, upotrebljiv.

Štoviše, nikako ne možeš biti siguran da će tvoj rad napisati neki stručnjak. Kako se firme koje prodaju takve radove često oglašavaju na student servisu, vrlo je izvjesno da će tvoj rad pisati neki student. Možda ti studiraš filozofiju, a rad će pisati novinar ili sociolog ili kroatist. Možda ta osoba ne zna ni citirati. Možda je, kako i radi nemoralan posao, sklona drugim nemoralnim stvarima pa će ga dobrim dijelom prepisati. Sve su to i više nego relevantni rizični faktori. Na kraju dana, ne znaš hoćeš li rad uopće dobiti. I ako ga ne dobiješ, ne možeš se žaliti da ga nisi dobio.

Ima još razloga zašto to ne biste trebali raditi, o tome više možete pročitati ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap