Pretraga

Studentskim koracima: Provjerite tko ima pravo učlaniti se u Student servis i na koji način

A- A+

Mnogi studenti odlučuju uz fakultetske obaveze zaposliti se kako bi sami snosili troškove svog studija, ali i zaradili koju kunu sa strane. Zahvaljujući Student servisu na raspolaganju imaju vrlo široku ponudu poslova, ali i mogućnost samostalnog pronalaska posla za koji će plaću primati preko studentskih ugovora. Pred početkom akademske godine potrebno je produžiti članstvo, ali i brucoši trebaju po prvi put učlaniti se u Servis. U odnosu na prethodne godine došlo je do manjih izmjena, stoga provjerite što vam je činiti.

Foto: srednja.hr

U sklopu Studentskog centra u Zagrebu, deseci tisuća redovitih studenata mogu postati članom Student servisa te se zaposliti i prije diplomiranja. Možete sami pronaći posao te plaću primati preko studentskih ugovora, ali možete pregledati i ponudu poslova koju nudi spomenuti Servis. U slučaju da se planirate zaposliti na bilo koji od navedena dva načina, obavezni ste postati članom Student servisa ili produžiti postojeće članstvo ulaskom u novu akademsku godinu.

Provjerite što sve morate napraviti i koju dokumentaciju donijeti kako biste se registrirali u Servis te koja je novina uvedena u studentske ugovore zbog koje su svi postojeći članovi dužni potpisati izjavu prilikom produžavanja članstva i preuzimanja novih ugovora.

Izdvojeni članak

Trećina zagrebačkih studenata prelazi godišnji limit u Student servisu

Prvo učlanjenje u Student servis

Pravo na učlanjenje u Student servis imaju redoviti studenti svih visokih škola koji su upisani u ISVU Republike Hrvatske, nezaposlene osobe koje su završile studij maksimalno tri mjeseca od dana diplomiranja te učenici u postupku upisa studija, također najdalje tri mjeseca od završetka srednje škole.

Prije nego što uopće dođete za šalter Student servisa, morate imati obvezno zdravstveno osiguranje. Kako se osigurati, možete pogledati na sljedećem linku.

Budući da Servis neće uvažavati djelomične prijave, to jest zažmiriti pred nepotpunom dokumentacijom, ako ne želite uzalud gubiti vrijeme, dobro je unaprijed znati koje sve dokumente i potvrde trebate donijeti.

Nitko drugi vas ne može učlaniti u Student servis, stoga je nužno da dođete osobno. Prvo što trebate napraviti, nakon što ostvarite pravo na zdravstveno osiguranje, jest donijeti s fakulteta uvjerenje o upisu koje izdaje visoko učilište. Tim uvjerenjem potvrđujete da ste upisani na faks te da imate status redovitog studente. Uz tu potvrdu, trebate donijeti i indeks na uvid. Potrebno je naglasiti i da svi dokumenti moraju biti originali.

U tablici ispod pogledajte što je sve užno donijeti na šalter prilikom prijave, uz popunjen upisni karton koji zatražite na šalteru.

Student servis Zagreb neće uvažiti:

– fotokopije, ako nije priložen original na uvid – skenirane dokumente – dokumente i uvjerenja bez žiga fakulteta – dokumente sa skeniranim ili fotokopiranim žigom fakulteta – dokumente s promijenjenim ili prekriženim – datumom bez da je ta promjena autorizirana pečatom fakulteta – dokumente s promjenama ili ispravcima napravljenim korektorom.

Sva dokumentacija potrebna prilikom učlanjenja u Student servis

Ako studenti donesu svu navedenu dokumentaciju, u roku od nekoliko minuta dobivaju iskaznicu koja predstavlja identifikacijski dokument člana Student servisa u Zagrebu.

Što se tiče upisa žiro računa u bazu podataka Servisa, potreban vam je ugovor s
bankom ili potvrda banke, s tim da se ne uvažavaju kartice žiro računa po preporuci
poslovnih banaka.

Izdvojeni članak

U ponudi sve više studentskih poslova, evo gdje je najbolja satnica

Studentske plaće preko Servisa možete dobiti samo ako imate otvorene žiro račune u sljedećim bankama: Erste banka, HPB, Hypo banka, KBZ, OTP, RBA, Podravska banka, PBZ, Samoborska banka, SB, ZABA i ostalima koje potpišu sporazum sa SC-om.

Kako produžiti članstvo

Svi studenti koji žele produžiti članstvo, moraju donijeti na uvid člansku iskaznicu Student servisa i indeks te uvjerenje o statusu redovitog studenta za tekuću akademsku godinu.

Ako se radi o prijašnjim članovima nezaposlenima nakon završetka faksa, oni moraju priložiti presliku diplome uz original na uvid ili originalnu potvrdu o diplomiranju.

Odnedavno su izmijenjeni studentski ugovori, stoga se na svaki od studenta zahtijevaju dva potpisa umjesto dosadašnjeg jednoga. Naime, u novim ugovorima uvrštena je izjava koju možete pogledati na slici ispod. U slučaju da ste tijekom ljeta dobivali plaću preko prije izvađenih ugovora, potrebno je otići u Student servisu na šalter broj 8 i tamo potpisati ugovore na kojima nedostaje drugi potpis.

Foto: srednja.hr