Pretraga

Šuta posvuda, stropovi urušeni: Ovako skoro dva mjeseca nakon potresa izgleda Učiteljski fakultet

A- A+

Urušeni stropovi, popucali zidovi, a s podova još uvijek nije počišćena šuta – tako i gotovo dva mjeseca nakon potresa izgleda zgrada Učiteljskog fakulteta u Petrinji. Na gornje katove ne smije se penjati nitko jer je stubište značajno oštećeno, a čitava zgrada zahtjeva detaljnu obnovu. To će biti višemilijunski pothvat koji neće biti završen tako skoro.

Učiteljski u Petrinji nakon potresa | screenshot: Twitter

Stravičan potres magnitude 6.2 prema Richteru s epicentrom kod Petrinje bez doma je ostavio mnoge obitelji, ali i studente petrinjskog odsjeka Učiteljskog – bez zagrade fakulteta. Gotovo dva mjeseca nakon potresa stanje je isto kao i posljednjih dana 2020. Stropovi su urušeni, a s podova gornjih katova još uvijek nije ni počišćena šuta. Vidljivo je to iz videa kojeg je na Twitteru objavila studentica Fakulteta političkih znanosti, Monika Bončina, koja je ondje bila na novinarskom zadatku za Televiziju Student.

Na gornje katove ne smije nitko

– Naša zgrada odsjeka u Petrinji teško oštećena. Ona sada ima žutu naljepnicu, ali ne samo da ima žutu naljepnicu nego je ona vrlo suspektna, s obzirom da je ugrožen dio statike na stubištu. Na prvi i drugi kat zabranjen je ulaz, ondje može samo GSS i Civilna zaštita, jer su nam se odvojili zidovi. Stoga nitko od zaposlenika ni studenata ne smije boraviti u zgradi. Ono što se sada trenutno događa na našem odsjeku u Petrinji je da provodimo elaborat postojećeg stanja i to radi Građevinski fakultet, to je priprema za projekt detaljne obnove, kaže nam Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta.

Šuta, dodaje, nije mogla biti počišćena jer su vatrogasci područje prvog i drugog kata ogradili trakama te ondje nitko ne smije ulaziti.

– Što se tiče šute za koju ste me pitali, ja ne smijem pustiti ljude da idu u prostor prijeti opasnost od rušenja, na stubište se ne smije nitko penjati, ističe Opić.

Šteta koja je na fakultetu nastala u potesu je višemilijunska te na pitanje tko će financirati obnovu još uvijek nema odgovora. Osim pitanja sredstava za obnovu, dekan se pribojava i da bi se ona mogla oduljiti.

– Sukladno javnom pozivu, obrazovne ustanove idu u razinu tri, a to znači ne sanacija, nego detaljna obnova, odnosno ojačanje zgrade za eventualne nove potresa. Bez obzira na epidemiološku situaciju nastava će ići online do kraja godine te je izvjesno da će tako krenuti i iduća nastavna godina jer obnova neće biti dovršena, kaže nam dekan Opić.

O nastavi

Nastava se na Učiteljskom u Petrinji trentuno izvodi na daljinu, a dekan nam kaže da su razmišljali o tome da u foajeu fakulteta osposobe jednu učionicu, no ne smiju. Naime, iako fakultet trenutno ima žutu naljepnicu ‘privremeno neuporabljivo’, postoji mogućnost da ona nakon elaborata postojećeg stanja postane crvena.
– Sva sreća, u nekom zlu ima dobro. Kad se dogodio lockdown, jako smo dobro razvili sustave učenja na daljinu. Tako da, bez obzira na to koliko će ova ne samo obnova, nego i pandemija trajati, nama nastava ide nesmetano. Jedna škola već radi, druge su u obnovi, tako da studenti mogu i metodičke vježbe realizirati u školama na području Sisačko-moslavačke županije, kaže dekan Opić.

Službe fakulteta smještene u dva kontejnera

Fakultetske službe preselile i rade iz dva kontejnera koja je Učiteljski dobio od stožera. Trenutno je, dodaje dekan, u tijeku dislociranje vrijedne knjižne i neknjižne građe iz knjižnice fakulteta u prizemlju, koja će biti premještena u NSK. Za drugi dio građe iz knjižnice morat će se snaći i pronaći drugi prostor.

– Također, trenutno tražimo i rješenje za još jedan problem – nama  je većinom informatička oprema i namještaj uništen. Međutim, neki dio nije, tako da ćemo morati sami s vatrogascima i GSS-om, koji smiju ulaziti na prvi i drugi kat, tu opremu spremiti u jedan poseban prostor. Još uvijek taj prostor nemamo, ali ćemo zasigurno tražiti još jedan kontejner i balon gdje ćemo mi kasnije kad krene obnova, nadam se na ljeto, moći iznijeti i pospremiti tu neoštećenu opremu, ističe dekan Opić.

Dodatan problem za Učiteljski taj je i da je u potresu u ožujku stradala zgrada u Zagrebu pa i njoj treba obnova. Zato na fakultetu postoje dva povjerenstva – jedno se bavi pripremom dokumentacije za zgradu u Zagrebu, drugo za onu u Petrinji.

– Mi nećemo odustati od toga jer Petrinja, osim obnove domaćinstava, mora prije svega obnoviti i škole i, naravno, fakultet. Petrinja je studentski grad, a ako nam djeca odu iz škola, a na žalost to se već i događa, ako tamo ne upišemo studente, mladi ljudi će nam otići, zaključuje dekan Učiteljskog.

Šuta posvuda, stropovi urušeni: Ovako skoro dva mjeseca nakon potresa izgleda Učiteljski fakultet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap