Pretraga

Sveučilište u Zagrebu objavilo broj upisnih mjesta u 2022., na tri najveća faksa kvote malo manje nego lani

A- A+

Prijave na studijske programe u punom su jeku, a Sveučilište u Zagrebu nedavno je objavilo i upisne kvote za preddiplomske i integrirane studije u 2022./2023. Ukupna kvota nešto je manja u odnosu na prethodnu godinu, kako na redovnim tako i na izvanrednim studijima. Ukupne kvote su malo smanjene i na tri najveća fakulteta – Ekonomskom, Filozofskom i Pravnom.

sveučilište u zagrebu rektorat zgrada

foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Od 1. veljače maturanti i drugi kandidati za upise u sustavu Postani student mogu prijavljivati studijske programe i sastavljati svoje liste prioriteta. Tu radnju u većini slučajeva moguće je obaviti do objave konačnih rezultata mature, što je ove godine 18. srpnja. No, visoka učilišta mogu odrediti i ranije rokove prijave, što je obično slučaj s onima koji imaju prijemne ispite ili neke druge dodatne provjere.

Mjesta za 13.844 studenata

Sveučilište u Zagrebu ovih je dana objavilo i tablicu upisnih kvota za upise u 2022./2023. akademsku godinu. Prema toj tablici, ukupna upisna kvota malo je malo manja nego lani – 13.844 je mjesta, dok se lani upisivalo 14.097 maturanata. Od ukupnog broja mjesta za ovu godinu za redovne studente je njih 11.443, za izvanredne 1.948, za strance 453, a za Hrvate izvan RH 193.

– Sveučilište u Zagrebu je sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH potpisalo Sporazum kojim je predviđeno poticanje donošenja upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske s ciljem povratka Hrvata i potomaka Hrvata u Hrvatsku te pozitivnog djelovanja na ostanak mladih u hrvatskome društvu, čime se dugoročno jača demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga društva.  Stoga je Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio posebnu kvotu za ove kandidate te će sastavnice provoditi razredbene postupke za njih po posebno utvrđenim uvjetima upisa (bit će navedeno u Posebnom dijelu Natječaja koji će biti objavljen početkom svibnja 2022.), pojašnjeno je sa Sveučilišta u Zagrebu.

Predviđene posebne upisne kvote odnose na pripadnike hrvatske manjine u europskim državama – u Republici Austriji, Republici Srbiji, Republici Sloveniji, Slovačkoj Republici, Rumunjskoj, Republici Makedoniji, Mađarskoj, Talijanskoj Republici, Crnoj Gori, Češkoj Republici, Republici Kosovo i Republici Bugarskoj) i na Hrvate iseljenike u prekomorskim i europskim državama i njihove potomke.

Izdvojeni članak
studentski dom trsat rijeka

Sveučilište u Rijeci objavilo je upisne kvote za 2022., na nekoliko studija neće upisivati nove studente

Kakvo je stanje na fakultetima?

Kada je riječ o tri veća fakulteta u Zagrebu, ukupna kvota koju je izglasao Senat nešto je manja nego lani. Ove se godine na Ekonomski fakultet upisuje 2.335 studenata, 110 manje nego lani, a pritom valja naglasiti kako su kvote na tom faksu smanjene na izvanrednim studijima. Manje studenata moći će se upisati i na Pravni fakultet 1.123, što je za 50 mjesta manje nego lani. Kvota je smanjena na studiju prava dok je povećana na studiju socijalnog rada. I na Filozofskom je snižena kvota – ondje se ove godine može upisati 1.062, dakle 44 manje nego lani. Pad kvote za preddiplomske studije vidljiv je i na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, koji ove godine ukupno upisuje 295 novih studenata, a prošle godine kvota je bila 390 mjesta.

Kvote su povećane na Grafičkom fakultetu, sa 175 na 205 mjesta, zatim na studiju medicine na engleskom jeziku na Medicinskom, pa je ukupna kvota ove godine 370 mjesta dok je lani bila 350, te je nešto više mjesta i na Fakultetu prometnih znanosti.

Broj upisnih mjesta za svaki od studija Sveučilišta u Zagrebu za 2022./23. možete vidjeti u tablici u nastavku. Treba naglasiti kako je navedeni broj upisnih mjesta na dvopredmetnim studijima zapravo je dvostruki broj studenata jer upisani studenti ostvaruju na jednom dvopredmetnom studiju samo pola ukupnog studija. Napomena: ako vam dokument ispod nije vidljiv, osvježite stranicu.

Sveučilište u Zagrebu objavilo broj upisnih mjesta u 2022., na tri najveća faksa kvote malo manje nego lani
Share via
Copy link
Powered by Social Snap