Pretraga

Zbog kršenja važne odredbe natječaja, 23 studenata moralo vratiti državnu stipendiju

A- A+

Rezultati natječaja za državne stipendije za ovu akademsku objavljeni su još u prosincu, a procedura dodjele STEM stipendije i ranije. Ministarstvo trenutno provjerava dvostruko financiranje studenata, odnosno eventualno kršenje jedne od temeljnih odredbi natječaja. Za sada je zbog toga 23 studenata moralo vratiti isplaćene stipendije u državni proračun.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Jedno od glavnih pravila u natječaju za dodjelu državne stipendije, kao i u popratnim pravilnicima za dodjelu svih vrsta državnih stipendija ono je da ‘za vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju student ne može primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora.’

23 stipendista moralo vratiti stipendiju

Kako nam kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, trenutno je u tijeku postupak provjere dvostrukog financiranja studenata, odnosno, poštuju li dobitnici poviše navedenu odredbu.

– Predmetna provjera provodi se u suradnji s Poreznom upravom odnosno utvrđuje se iznos evidentiran pod stavkom 28 – Stipendije i potpora djetetu za školovanje do 15. godine života odnosno do završetka osnovnoškolskog obrazovanja do propisanog iznosa za svakog studenta korisnika državne stipendije. Studenti koji imaju evidentirano prekoračenje iznad iznosa isplaćene državne stipendije su dužni dostaviti ugovore s drugim isplatiteljima i JOPPD obrasce (cjelokupan pregled isplatitelja) kako bi prekoračenje bilo eventualno opravdano. Ukoliko se utvrdi dvostruko financiranje iz javnog izvora, utoliko im je obustavljena daljnja isplata državne stipendije te zatražen povrat do sada uplaćenih sredstava, kažu iz Ministarstva znanosti obrazovanja.

Za sada je u kršenju ove odredbe ‘uhvaćen’ manji broj studenata.

– Tijekom provjera za akademsku godinu 2019./2020. je kod ukupno 23 stipendista utvrđeno kršenje predmetnog uvjeta te su svi studenti izvršili traženi povrat sredstava u Državni proračun Republike Hrvatske, kažu nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izdvojeni članak
novac kune

Pogledajte tko je sve nakon prigovora dobio stipendije Sveučilišta u Zagrebu

Mjesečno se provjerava status studenata

Naglašavaju i da je dio provjere podataka, ovisno o njihovoj vrsti, proveden još tijekom obrade prijava na natječaj. Drugi dio podataka provjerava se na mjesečnoj razini.

– Dodatno, pravo na državne stipendije i druge izravne i neizravne potpore studenata u nadležnosti ovog Ministarstva utvrđuju se provjerom putem mrežnog servisa Informacijski sustav studentskih prava (ISSP) čiji se izračun naslanja na evidencije o osobnim podacima studenata, a koje vode matična visoka učilišta studenata. Stoga, prije svake mjesečne isplate stipendije, ovo Ministarstvo vrši kontrole statusa studenata korisnika državnih stipendija u smislu promijenjenih okolnosti studiranja, odnosno provjeru statusa redovitog studenta, završetka studija i/ili upisa mirovanja studentskih obveza. Ukoliko se utvrdi bilo koja od navedenih okolnosti, utoliko se obustavlja daljnja isplata državne stipendije, a o istom se putem e-pošte obavještava korisnika. Napominjemo da većina studenata o promijenjenim okolnostima obavijesti ovo Ministarstvo putem e-pošte, kažu nam u MZO-u.

Iz Ministarstva ističu i kako nisu nadležni za provjeru i utvrđivanje identiteta osoba kao ni za provođenje postupka provjere prebivališta, nego je to u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova. Ako dobiju dojavu o tome da neki dobitnik krši odredbe te vrste, one se prosljeđuju drugim institucijama.

– U slučaju zaprimanja službenih Pritužbi građana, ovo Ministarstvo svaku prijavu prosljeđuje Ministarstvu unutarnjih poslova i/ili Poreznoj upravi u svrhu daljnjeg postupanja, kažu iz Ministarstva.

Podsjetimo, ove godine dodijeljeno je 10.000 državnih socio-ekonomskih stipendija, 3.400 STEM stipendija te 400 stipendija za posebne skupine studenata. Sve stipendije iznose 1.200 kuna mjesečno i dodjeljuju se do lipnja ove godine.

Zbog kršenja važne odredbe natječaja, 23 studenata moralo vratiti državnu stipendiju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap