Pretraga

[Ideja godine ’21] Goran Pauk poručio: Strah od neuspjeha nikada ne „ode“

A- A+

Goran Pauk danas je predsjednik Hrvatske zajednice županija, u mladosti je bio profesionalni nogometaš koji je igrao za Šibenik i Hajduk, a bavio se i kriminalistikom i ekonomijom. Osim što se prisjetio svojih srednjoškolskih dana, s nama je razgovarao i o Ideji godine koju HRVZZ i ovaj puta podržava kao srebrni partner. Jedan njihov predstavnik uvijek je član žirija koji bira finaliste, stoga otkrijte kakve prijave ih na prvu osvajaju.

goran pauk

Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije

Hrvatska zajednica županija je krovna nacionalna udruga regija kojoj je cilj jačanje suradnje između hrvatskih županija. Promiču regionalnu samoupravu, zagovaraju ravnomjeran gospodarski i društveni razvitka i potiču ulaganje u obrazovanje. Upravo je obrazovanje poveznica s Idejom godine, koju su i ovaj puta prepoznali kao vrijedan projekt.

Ideja godine je srednjoškolsko natjecanje koje ne traži znanje u školskom gradivu, već inovativan, kreativan i odvažan poslovni plan. Prijave su otvorene, a svoj tim ili sebe možete prijaviti do 26. ožujka do kada traju rane prijave ili do 18. travnja kada ističe finalni rok za prijavu. Pobjednik ili pobjednički tim ove godine osvaja 10.000,00 kuna bruto. Sve o natjecanju pronađite ovdje.

S predsjednikom Hrvatske zajednice županija, gospodinom Goranom Paukom, smo popričali o natjecanju, njegovoj mladosti, ali i savjetima za svima koji razmišljaju o prijavi.

Izdvojeni članak
ideja godine 2021

[Ideja godine ’21] Otvorene prijave, najbolja srednjoškolska ideja osvaja 10.000 kn

I ove godine sudjelujete u projektu Ideja godine. Što biste izdvojili kao njegovu najveću vrijednost?

Ideja godine je hvalevrijedan projekt koji ćemo uvijek podržavati iz nekoliko razloga. Iz perspektive osnivača škola, važno nam je ulaganje u obrazovanje naše djece i naših učenika, a prvenstveno želimo da ono bude jednako dostupno u svim krajevima Hrvatske. Ideja godine je dobar primjer – kada se jedan tim učenika dobro plasira jedne godine, sigurno je poslužio kao inspiracija nekome drugome da se prijave sljedeće. Ta inspiracija je ključ svakog uspjeha u životu i upravo u njoj vidim najveću vrijednost ovog projekta.

Kakve prijave na Ideju godine vas automatski oduševe?

Osobno baš jako volim pratiti sve tehnološke novitete i obično me takve prijave na prvu zaintrigiraju, ali nije pravilo. Volim vidjeti prijave u kojima je jasno da je tim razmišljao o društveno-korisnoj dimenziji. Zaista je lijepo vidjeti kada netko patentira nešto što će uvelike olakšati život onima kojima možda i nije tako lako. Pamtim svoje favorite iz svake godine u kojoj smo sudjelovali i mislim da imaju sjajnu budućnost.

Zašto je poduzetništvo, a posebno društveno odgovorno poduzetništvo, važno za Hrvatsku zajednicu županija (ali i društvo u cjelini)?

Možda će vam ovo zvučati odveć politički, ali ja doista vjerujem u bottom-up pristup. Znači, vjerujem da promjena dolazi odozdo, a gdje drugdje krenuti nego u svojoj okolini i svojoj lokalnoj zajednici. Društveno odgovorno poduzetništvo brine u toj zajednici, ulaže napore u njeno očuvanje i najvažnije, u njeno napredovanje. Kao župan Šibensko-kninske županije, ali i kao predsjednik Hrvatske zajednice županija, znam važnost društveno odgovornog poduzetništva u tom kontekstu i samo vas mogu poticati da razmišljate u tome smjeru.

Izdvojeni članak
ideja godine 2021

[Ideja godine ’21] Često postavljana pitanja

Kako je izgledao vaš poslovni put – jeste li i vi već u srednjoškolskoj dobi počeli razmišljati o budućoj karijeri?

I da, i ne! Kao svaki pravi srednjoškolac razmišljao sam o raznim opcijama, iako je tada najizglednija bila – nogometna karijera. Igrao sam i za Šibenik i za Hajduk, nogomet je moja velika ljubav i danas, ali mislim da više neću u profesionalne vode. 😊 Šalu na stranu, uvijek sam se vodio prilikom i srcem. Ne volim raditi ništa na silu i volim nove izazove, to me nekako usmjeravalo na profesionalnom putu. Radio sam i poslove vezane uz ekonomiju, ali i kriminalistiku. Sada kao župan nastojim biti na usluzi svojim ljudima. Vama, mlađim generacijama, su otvoreni još neki dodatni prozori – možete bez problema raditi online, u inozemstvu, stalno se otvaraju novi financijski poticaji, to su svakako prilike koje treba iskoristiti.

Što biste poručili mladima koji žele razvijati svoju poslovnu ideju, ali se boje neuspjeha?

Nešto vrlo jednostavno i bez previše filozofije – i neuspjeh je dio uspjeha.  Strah od neuspjeha nikada ne „ode“ negdje, možda se malo smanji s godinama i iskustvom, ali dokle god ga imate, znači da vjerujete u uspjeh, zar ne? Jedva čekam vidjeti ovogodišnje projekte, a nadam se da će vam cijeli proces pisanja poslovnog plana, ali i feedback koji ćete dobiti kasnije, biti dobra podloga za uspjeh u budućnosti.

__________________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija, Medijska platforma Poduzetnik i Končar. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanje te Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].

Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca u nastavku.

Copy link
Powered by Social Snap