Učenica iz Ruđera osmislila aplikaciju koje će učenicima pomoći kod ‘problematičnih’ predmeta

Marija Šikić iz Tehničke škole Ruđera Boškovića plasirala se u 11 najboljih na ‘Ideji godine’ te zbog toga u završnici projekta predstavila svoju ideju – aplikaciju koja bi učenicima omogućila lakše savladavanje gradiva njima ‘problematičnih’ predmeta.

Foto: Srednja.hr

Većini učenika problem predstavlja nekoliko predmeta – matematika, fizika ili primjerice strani jezik, a kako bi im pomogla u savladavanju gradiva istih, Marija Šikić iz Tehničke škole Ruđera Boškovića osmislila je Virdeem – aplikaciju koja omogućuje da u svakom trenutku i na svakom mjestu možete ponoviti nastavne sadržaje, pritom ne koristeći knjige i bilježnice. Finalistica ‘Ideje godine’ u razgovoru nam je otkrila otkud joj ideja za projekt te opisala kako bi isti trebao funkcionirati.

Srednjoškolke iz Vrbovca osmislile školske tablete s jedinstvenim operativnim sustavom

Znanje i pomoć na dodir prsta

Ideja je da učenici mogu ponoviti sadržaj nekog njima ‘problematičnog’ redmeta samo jednim dodirom na aplikaciju svog pametnog telefona. Tako bi oni ponavljajući i učeći, bez suvišnih knjiga i bilježnica, mogli postavljanjem Virdeema poboljšati svoje ocjene, ali i pomoći kolegama. Tako je svoju ideju zamislila Marija, a u razgovoru s mnogim učenicima strukovnih škola i gimnazija, zaključila je koji im predmeti najteže padaju.

Aplikacija bi sadržavala više dijelova – predmete poput matematike, fizike i kemije, a kasnije bi se nadograđivala novim predmetima. Podaci o spomenuta tri predmeta bili bi pokriven formulama i primjerima, predviđeni srednjoškolskim nastavnim programima i planovima. Gledajući kako se kolege muče s nekim od ‘problematičnih’ predmeta, odlučila je pomoći i dati im priliku da poboljšaju ocjene.

Za izradu ideje i poslovnog plana trebalo joj je otprilike mjesec i pol, a teškoća niti problema nije imala. U razgovoru s kolegama shvatila je koji ih predmeti najviše interesiraju i gdje im je potrebna pomoć.

Srednjoškolski dvojac iz Siska aplikacijom olakšava planiranje i organizaciju poslovnih projekata

Želi da učenici poboljšaju ocjene i riješe nejasnoće

– Ova mi je ideja pala na pamet jer sam primijetila da ima dosta loših ocjena i nejasnoća. Odlučila sam stoga napraviti aplikaciju koja bi pomogla kroz formule pomogla u učenju matematike, fizike i kemije, a pomoć bi bila dostupna i za gramatiku engleskog jezika te pretvaranje brojevnih sustava, objasnila je učenica trećeg razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića koja dogodine planira upisati vojno zrakoplovstvo.

Za izradu ideje i poslovnog plana trebalo joj je otprilike mjesec i pol, a teškoća niti problema nije imala.

Odgovori