Pretraga

4 razloga zašto se početi pripremati za maturu već sad

A- A+

Ljeto je na zalasku, a školska godina iza ugla. Za sve one koji ove godine završavaju srednju školu, razdoblje pred nama znači i pripremu za novi život, onaj nakon srednje škole. Konkretno, jedino za što se u predstojećoj školskoj godini maturanti trebaju pripremati je matura, sve ostalo će doći kasnije. Mi smo izdvojili 4 razloga zašto se početi pripremati za maturu već sad. Pozorno čitajte!

Shuvro Mojumder, Unsplash

Ovogodišnji maturanti su u nezavidnoj poziciji. Dok je prošlogodišnje maturante prvo dočekao štrajk, a potom pandemija koronavirusa, ovogodišnji vrlo dobro znaju da im školska godina neće biti uobičajena. Možda ne znaju kad i što će se točno dogoditi, ali mogu biti sigurni da ‘normalne’ nastave neće biti.

Zato smo pronašli i opisali 4 razloga zašto se početi spremati za maturu već sad. Izreku „Nikad nije kasno“ preoblikujemo i sada ona glasi „Nikad nije rano“.

1. Sad je jasnije nego ikad prije da je tvoja sudbina u tvojim rukama

Maturanti do sad su imali taj luksuz čekanja početka nastavne godine pa se onda s profesorima dogovore kad i kako će se pripremati za maturu. Ili da se sami sa sobom dogovore kad i kako će krenuti na privatne pripreme za maturu. Ovogodišnji maturanti u ništa ne mogu biti sigurni – osim u sebe. Nastave u klasičnom smislu će biti, ali možda i neće. Privatnih priprema za maturu će biti, ali možda i neće. Ali ti ćeš ove godine sigurno biti maturant i pristupati državnoj maturi. I shodno tome, trebaš se pripremiti za te ispite. A što ranije kreneš, to ćeš se bolje pripremiti!

Izdvojeni članak
proljetno darivanje

Evo kako se možeš pripremati za ispit i istovremeno pomoći kolegama

2. Ako kreneš dovoljno rano, imaš se vremena dobro organizirati

Kad kreneš dovoljno rano s učenjem, u velikoj si prednosti zato što možeš odvojiti dovoljno vremena za dobru organizaciju. Sada možeš odlučiti što ćeš učiti kojim tempom, na koje sve načine ćeš učiti, a stigneš i ‘nadoknaditi’ sve što si propustio, ako se bojiš da si nešto propustio. I zbog toga, znanje do mature će ti akumulirati u glavi i nećeš morati pokušavati cijelo srednjoškolsko obrazovanje naučiti u zadnjih mjesec dana prije mature.

3. Sad je vrijeme za stvaranje navike učenja

Za stvoriti naviku neki kažu da je potrebno 21 dan, drugi 30, a treći 60. Bez obzira koliko dana, navika se može stvoriti. Kako? Ponavljanjem istog ponašanja kontinuirano. Pa zašto onda ti ne bi pokušao stvoriti naviku učenja? Sve što trebaš je kontinuirano ponavljati učenje za maturu. Sada je još uvijek dovoljno rano da možeš biti siguran da ćeš u stvaranju te navike sigurno uspjeti. A onda ćeš si desetak dana prije mature biti zahvalan na tome.

4. Pripreme za maturu nikad nisu bile ovoliko jednostavne (i zabavne)

Pripreme za maturu mogu biti jednostavne i zabavne? Da! Prošle godine portal srednja.hr predstavila je platformu za učenje kvizovi.srednja.hr. Ova platforma služi za provjeru različitog znanja, a pokazalo se kako je i dobar alat za pripremu za maturu. Pitanja su podijeljena u teme i podteme, a svaki put kad odgovoriš na pitanje sustav izračunava tvoju ocjenu u odnosu na vršnjake. U ovom sustavu postoji preko 2.500 pitanja u temi Državna matura. Prošlogodišnji maturanti dodali su velik broj pitanja dok su se i sami pripremali pa ti to može biti dobar početak. Osim što možeš odgovarati na pitanja, možeš ih i dodavati te tako ‘aktivnije’ učiti. Zašto je to dobro i kako se to točno radi, možeš pročitati ovdje.

Kako bi koristio sustav, potrebno je stvoriti svoj korisnički račun. Sustav je besplatan, a pristupiti mu možeš i preko ovog pitanja.

4 razloga zašto se početi pripremati za maturu već sad
Share via
Copy link
Powered by Social Snap