Pretraga

Engleski lakši nego Hrvatski: Samo sam pregledao nekoliko filmova bez titlova i to je bilo dovoljno

A- A+

Nešto preko 12.000 maturanata pristupilo je jutros u 9 sati ispitu iz drugog obveznog predmeta na državnoj maturi – Engleskog jezika. Na osnovnoj razini maturanti su trebali pokazati vještinu čitanja, pisanja te razumijevanja odnosno slušanja. Prema dojmova četvero maturanata s kojima smo komunicirali, nije bilo osobito teško. Vele bilo je dovoljno razumjeti Engleski jezik i uz minimalno pripremu se moglo izboriti 3-4 na osnovnoj razini.

Dvoje od njih, ionako ne namjeravaju na studij ove godine pa su s dodatnom dozom opuštenosti pristupili ispitu iz Engleskog. Imali smo među sugovornicima i fetivog gejmera, koji stalno komunicira na engleskom sa suparnicima i suigračima pa mu taj jezik služi za svakodnevnu uporabu.

Pročitajte dojmove s Engleskog jezika B razine, koji su nam dali maturanti iz Pakraca, Našica, Vinkovaca i Splita.

Gejming i filmovi bez titlova i više nego dovoljni za pozitvnu iz Engleskog jezika

Izdvojeni članak

Donosimo popis svih tema koje su bile zadane na eseju iz Engleskog od kada se provodi državna matura

Krenuli smo od maturanta Srednje škole Isidora Kršnjavoga u Našicama, koji smatra da je sve bilo po pe-esu i da maturanti ne bi smjeli imati žalbi na ispit iz Engleskoga.

– Sveukupno očekujem 5, jer mi je ispit bio lagan i jer sam imao dobro predznanje iz srednje škole. Engleski sam pisao na B razini jer mi se ne gleda za upis na fakultet, nego mi je bitan samo prolaz, govori Matej, koji namjerava upisati FERIT u Osijeku, nakon što je završio u Našicama srednju za tehničara za računalstvo.

Komentirao je i da se zbilja malo pripremao jer se engleskim jezikom stalno koristi na netu.

– Nisam se mnogo pripremao pošto engleski stalno koristim preko interneta. Samo sam pogledao par filmova s engleskim titlovima da bi malo utvrdio gramatiku, objašnjava Matej i dodaje da zbilja ne bi smjelo biti žalbi vršnjaka na ovaj test.

Kroz godine polaganja državne mature, pristupnici su se nerijetko žalili na ispitu iz Engleskog, kako nisu dobro čuli na slušnom dijelu testa. No, prema Mateju, ali i ostalim sugovornicima, takve poteškoće iz prošlosti su otklonjene.

– Profesori su prije slušanja pozatvarali sve prozore da spriječe bilo kakve izvore buke. Imao sam jedino problema na početku svakog teksta jer su mi prvih par riječi bile nerazumljive, ali kako smo sve slušali dva puta, razumio sam sve, a većinu zadataka sam riješio odmah iz prvog slušanja, govori ovaj maturant iz Našica.

Priznaje na kraju i da mu je na testu ostalo toliko vremena, da je uspio uz sve odgovore, napraviti i crtež na konceptu!

Ispitom iz Engleskog nije se impresionirao ni drugi maturant iz Slavonije, koji nam je analizirao ispit.

– Bilo je čist’ ok. Makar sam prijavio B razinu samo da prođem, a inače znam dosta dobro engleski. Ali i tko ga zna samo malo, mogao je ispit napisati za solidnu trojku, objašnjava Matija, koji je završio Medicinsku školu u Pakracu, a iz Engleskog očekuje četvorku.

No, izostanak poteškoća na ovom ispitu, objašnjavaju možda i Matijine aktivnosti od malih nogu.

– Bilo je nekih pitanja na kojima ste se trebali zamisliti i koja su mi stvorila probleme, ali sam ih na kraju sve uspio riješiti. A za ispit se nisam nešto osobito pripremao, pošto sam od svoje sedme godine u svijetu engleskog jezika, jer igram video igre online pa pričam većinu vremena s ljudima na engleskom te gledam serije s engleskim titlovima, obrazlaže Matija i dodaje kako trenutno ne planira upisati faks, nego će nekad kasnije možda ići na višu za medicinskog tehničara.

Ponestalo mi je vremena, ali valjda će biti dva

Izdvojeni članak

Dvaput sam maturirala i mogu vam reći da mi je stara matura bila ful teža od državne

Uz Matiju iz Pakraca, imali smo još dvije maturantice iz medicinskih škola. Za razliku od muških kolega, malo su se slabije snašle na ispitima, ali ne dramatiziraju pretjerano zbog toga.

– Po meni je bilo premalo vremena.  Nisam se mogla fokusirati i na poruku i na ispit čitanja, jer sam morala sama odrediti kako ću raspodijeliti vrijeme. Bilo je niz zadataka u kojima mi se činilo da može proći više odgovora. Nadam se da će biti dva, kroz smijeh iskazuje očekivanja Martina iz Zdravstvene škole Split.

Razlog njene opuštenosti možda leži u činjenici da je već odlučila da će sada odrađivati staž pa je došla na maturu ‘turistički’.

– Nisan se baš puno pripremala. Prošla san par matura od prije i ponovila osnovu gramatike. Ali ove godine svakako želim odraditi staž u ljekarni pa ću iduće godine vidjeti želin li išta dalje. Tako da sam na maturu eto došla malo bezveze, da vidin kako to ide, iskrena je Martina.

Otkrila nam je i što je bila tema dijela u kojem su se ispitivale vještine pisanja,

– Tema te neke poruke je bilo šta želin studirati i zašto, jel bi htjeli ići studirati u inozemstvo odnosno koji bi posao htjeli raditi, objašnjava smjernice Martina uz napomenu da joj je sve to nekako proletjelo na brzinu.

Nije najsretnija odrađenim ni maturantica Medicinske škole u Vinkovcima. Čak joj se u glavi vrti i mogućnost pada ispita.

– Test niže razine nije težak za onoga tko razumije engleski i kome to ide. Meni osobno ne ide. Test čitanja sam riješila, dok mi za pisanje nije ostalo dovoljno vremena. U slušnom dijelu prvi zadatak bio mi je nejasan, odnosno nisam dobro razumjela što su govorili, kratko nam je analizirala ispit Darija, koja priznaje da se nada samo prolazu. Ako ne sada onda barem na jesenskom roku.

Izvještaj s ispita iz Engleskog A razine, pročitajte na ovoj poveznici.

______________________________________________________________________
Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.

Copy link
Powered by Social Snap