Pretraga

Izašla je nova lista: Pogledajte koliko je prijava za svaki studij na jesenskom i što je najpoželjnije

A- A+

Nakon ljetnog upisnog roka na studije na fakultetima je ostalo preko 14 tisuća slobodnih mjesta, a za njih kandidati mogu konkurirati na drugom ovogodišnjem, jesenskom roku. Središnji prijavni ured objavio je ažuriranu listu studija s brojem prijava na svaki od njih, a iz koje se da iščitati i što je najpoželjnije.

faks-dvorana

Foto: Unsplash

U tijeku je jesenski rok mature, a neovisno o tome izlaze li na njega ili su maturu položili ranije, kandidati mogu u sustavu Postani student prijavljivati i studijske programe za drugi ovogodišnji rok upisa na fakultete. Ostalo je slobodno preko 14 tisuća mjesta.

Što je najpoželjnije?

Prema omjeru ukupne upisne kvote i broja maturanata kojima je taj studij na prvom mjestu, najpoželjniji na jesenskom roku je izvanredni studij fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Ondje je samo jedno slobodno mjesto, prvi je to izbor za 42 maturanta, a ukupno ovaj studij na popisu ima 116 kandidata. Slijede izvanredni i redoviti studij poslovne ekonomije na Ekonomskom u Rijeci. Na oba je jedno slobodno mjesto, redoviti je prvi izbor za 29 kandidata, a izvanredni za njih 22.

Ako se u obzir uzmu samo studiji s kvotom većom od deset mjesta, najpoželjniji su studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je mjesta za 12 novih studenata, prvi je to izbor za 121 kandidata, dok je ukupni broj prijava 140. Slijedi studij poslovne ekonomije na Ekonomskom u Zagrebu, gdje je kvota 13 mjesta, prvi je to izbor za 64 kandidata, a studij je ukupno prijavilo 176 pristupnika.

Izdvojeni članak

Studij primaljstva u pet je najpoželjnijih, a Nuša je bila na vrhu liste: ‘To mi je želja od početka srednje’

Prijave do 19. rujna

Zadnji dan prijava za upis na studijske programe je 19. rujna do 13:59 sati i do tada se mogu mijenjali liste prioriteta na studijske programe. Treba naglasiti da visokoškolske ustanove mogu odrediti i ranije rokove prijave, a obično je to slučaj s onima koji za upis provode neku vrstu dodatne provjere. Konačne ljestvice upisa u jesenskom roku bit će objavljene također 19. rujna, iza 15 sati. kako okvirno kotiraju na upisima, kandidati će doznati 12. rujna u 14 sati, kada će biti objavljene privremene rang-liste za upise na studije.

U nastavku možete vidjeti listu svih studija za koje povode upisi u jesenskom te broj prijava na svaki od njih, a riječ je o podacima Središnjeg prijavnog ureda koji provodi upise. U prvom stupcu s brojčanim podatkom prikazana je ukupna upisna kvota za jesenski rok, zatim ukupni broj prijava pa slijedi broj maturanata kojima je to prvi izbor, a omjer označava omjer kvote i broja prvih izbora.

Valja napomenuti kako ‘broj prijava’ koji se nalazi na popisu ispod nije isto što i ‘plasman’ kojeg u sustavu Postani student vide maturanti. Kako su nam pojasnili iz Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a, rang-liste funkcioniraju tako da svaki kandidat vidi svoj plasman na svom trenutnom najboljem odabiru (studij kraj kojeg stoji riječ DA) i na studijima viših prioriteta. Na studijima nižeg prioriteta od svojeg trenutnog najboljeg odabira ne može vidjeti svoj plasman (šifru), ali može vidjeti mogući rang prema bodovima koji bi ostvarivao kada bi promijenio prioritete studijskim programima, tj. taj studij stavio iznad trenutnog najboljeg odabira na svojoj listi prioriteta.

Napomena, ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

faks-dvorana
Share via
Copy link
Powered by Social Snap