Pretraga

Kružnica, rotacijsko tijelo i udaljenost vlaka najteži zadaci A razine

A- A+

Današnji ispit A razine iz Matematike prijavilo je ukupno 12,832 od toga najviše gimnazijalaca. Kao obavezni predmet državne mature, u 180 minuta od kandidata se tražilo poznavanje u kojoj mjeri pristupnici znaju rabiti matematički jezik tijekom čitanja, interpretiranja i rješavanja zadataka te očitavati i interpretirati podatke zadane u analitičkom, tabličnom i grafičkom obliku ili riječima te u navedenim oblicima jasno, logično i precizno prikazivati dobivene rezultate. U razgovoru s maturantima zagrebačkih gimnazija u Križanićevoj ulici, ovogodišnji ispit iz Matematike prošao je bez pretjeranih neugodnih iznenađenja. 

Foto: Srednja.hr

Višu razinu Matematike prijavilo je ukupno 7,505 gimnazijalaca, 3,223 strukovnjaka i 2,104 ostalih kandidata. Gimnazijalci Klasične, Druge i Jezične gimnazije u Križanićevoj ulici rekli su nam da je ispit bio lagan pa čak i onima koji su kroz srednju školu imali dovoljan iz ovog obavezog predmeta. Iako se dosta zadataka moglo riješiti jednostavnim ubacivanjem brojeva u kalkulator, zadnja tri zadatka potrudila su se da ‘začine’ cjelokupnu ovogodišnju državnu maturu iz Matematike. 

Izdvojeni članak

Državna matura kroz priču učenika iz BiH: Nije nimalo jednostavno jer nam se mature preklapaju

Višu razinu pisali i oni kojima ne treba Matematika za upis: ‘Nije bilo za past u nesvijest’

Izlazeći prije vremena, maturanti su nam otkrili da je bilo lagano i da nitko ne bi trebao imati problema s prolaznosti. Lucija iz Druge gimnazije pisala je višu razinu premda joj je za upis na Pravo bila dovoljna niža razina. 

– Nije bilo teško. Ja sam imala 2 iz matematike sve četiri godine i pisala višu razinu i nije mi bilo onak za past u nesvijest stvarno. Zadnja tri zadatka su bila jako teška, a ovo sve ostalo se stvarno dalo riješiti. Tko se zna služit s kalkulatorom može pola mature riješiti bez problem, priznaje Lucija koja će biti sretna ako dobije dvojku, a još sretnija ako Matematiku položi s trojkom. 

Iako ni Sari iz Druge gimnazije nije potrebna viša razina Matematike, rekla nam je da se nada četvorki jer su zadaci bili zaista lagani. 

– Dva zadatka bila su dosta zeznuta, drugo je sve bilo ok, nije bilo pretjerano teško. Rješavala sam ispite iz prošlih godina i ovogodišnja matura iz matematike nije zaista bila strašna. Nisam se puno pripremala jer odlazim u Ameriku pa mi matura nije važna, tako da sam samo proletila zadatke. Ali dalo se riješiti i oni koji su učili ne bi trebali imati problema. Očekujem četvorku, rekla je Sara. 

Fran i David iz Klasične gimnazije također se slažu sa svojim školskim kolegicama, a otkrili su nam da su pitanja bila dosta slična lanjskim godinama. 

– Nije bilo teško. Čak ja mislim da je lakše od prošlog jesenskoga roka. Pitanja su bila dosta slična s lanjskih godina. Zaista nije bilo teško. Pripremao sam se nekoliko dana i stvarno se dalo riješiti, rekao nam je Fran koji planira upisati FER, a s njim se složio i budući agronom David koji tvrdi da je dosta zadataka trebalo samo uvrstiti u kalkulator i zabilježiti rješenje. 

Izdvojeni članak

Maturantica otkrila kako je prepisivala na državnoj maturi

Kružnica, udaljenost i rotacijsko tijelo najteži zadaci na maturi

Ako je suditi prema izjavama mnogih maturanata, ovogodišnja državna matura iz Matematike bila pretjerano teška. I dok jedni tvrde da se većina zadataka dala riješiti putem kalkulatora, drugi nam otkrivaju da su zadaci slični ako ne i jednaki zadacima prošlih godina, treći su nam kazali kako se ipak našlo nekoliko zadataka koji su zagorčali rješavanje ispita. Riječ je o zadnja tri zadatka. 

– Meni je bilo prelagano. Mislim, meni se bar činilo tako. Nisam se pretjerano spremala, a da budem iskrena nisam gledala ispitne kataloge makar pretpostavljam da je sve bilo prema katalogu. Rješavala sam ispite prošlih godina i ovogodišnji je bio puno lakši. Uglavnom se sve moglo riješiti preko kalkulatora, osim zadnjih gdje se gleda i postupak rješavanja. Jedini zadatak koji nisam znala i kojeg nisam uopće riješila je bio s kružnicom unutar koje su tri male kružnice, a ti trebaš izračunati polumjer velike kružnice, pojasnila nam je Lucija iz Klasične gimnazije, koja zbog nepredvidivosti pragova prolaznosti ne zna koju ocjenu očekivati. 

Da je zadatak s kružnicom bio težak potvrdila nam je i Iva, također iz Klasične gimnazije. Obje planiraju upisati Ekonomski fakultet. Jelena iz Druge gimnazije istaknula nam je drugi zadatak koji je također bio jedan od težih. 

– Bilo je dosta lagano, jedino je zadatak s kružnicom i rotacijsko tijelo. Bio je nekakav trapez koji se rotira i zadatak s udaljenosti i vlakom. Kalkulator je puno pomogao, govori nam Jelena koje bi upisala ekonomiju.

Zadatak oko udaljenosti stručnije nam je objasnio Marko iz XVI. gimnazije kojemu za upis željenog fakulteta nije potrebna A razna matematike. 

– Nije bilo lagano, ali dosta pitanja se ponavljalo s prijašnjih matura. Dalo se sve riješiti. Zadnji zadatak je bio najteži: Tri točke su povučene i vlak putuje iz točke A u točku B, a auto iz točke B u točku C. Od A do B je 53 kilometra, a od B do C se ne zna koliko je. I pitanje je kolika će biti najmanja zračna udaljenost ako vlak ide duplo sporije nego auto, pojasnio je Marko koji se nada četvorki.

Ispiti na obje razine u ovim gimnazijama protekli su regularno, a i vremena je kažu, bilo dovoljno. 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap