Pretraga

[Matura ’20] Doznajte kakvi će zadaci biti najzastupljeniji u ispitu iz Biologije

A- A+

Preko pet tisuća maturanata prošle je godine polagalo ispit državne mature iz Biologije. Ta brojka svrstava ga u popularnije predmete na maturi, ali Biologija slovi i kao jedan od težih ispita. Razlog leži u tome da je većina ispita bazirana zadacima kroz koje maturanti moraju pokazati razumijevanje gradiva, a ne ga samo moći reproducirati. Način je to ispitivanja znanja uvelike različit od onoga u školama, govore nam već nekoliko godina maturanti. U nastavku smo analizirali ovogodišnji katalog iz Biologije, evo kako će ispit izgledati.

foto: srednja.hr

U odnosu na prošlu godinu, ispitni katalog iz ovog predmeta nije ‘doživio’ promjene.

Struktura ispita

Izdvojeni članak
državna matura

Kalendar državne mature u školskoj godini 2019./2020.: Ispiti se pišu u dva bloka

I ove će se godine ispitom iz Biologije ispitivati znanje iz pet područja: organiziranost živoga svijeta, razmnožavanje i razvoj organizama, tvari i energija u životnim procesima, ravnoteža i međuovisnosti u živome svijetu te biološka pismenost.

Svakako je važno napomenuti da će većinu ispita sačinjavati zadaci kroz koje će maturanti morati pokazati razumijevanje gradiva i primjenu znanja, a tek manjina pitanja zahtijevat će samo reprodukciju naučenog gradiva. Konkretno, reproduktivno znanje temeljeno na pamćenju podataka ispituje 30 % zadataka, 50 % – 60 % zadataka u ispitu provjerava upravo razumijevanje i primjenu znanja, dok se rješavanje problema koje uključuje angažiranje svih znanja i kompetencija učenika u ispitu provjerava s 10 % zadataka.

Ukupno se ispit iz Biologije sastoji od 54 pitanja, od čega je 40 zadataka zatvorenoga tipa i 14 zadataka otvorenoga tipa. Ukupno se na ispitu može ostvariti 80 bodova, po 50% na obje spomenute vrste zadataka. Za rješavanje zadataka maturanti na raspolaganju imaju maksimalno 135 minuta.

Priprema za ispit

U tablicama ispitnog kataloga koji se nalazi pri dnu teksta, od 12. stranice nalaze se opisi onoga što maturanti moraju naučiti da bi uspješno riješili ispit, kao i napomene što nije potrebno pamtiti.

– Tijekom pripremanja ispita nije dovoljno iz kataloga uzeti u obzir samo sadržaje kao osnovu učenja, već treba obratiti pozornost na ishode i pripadajuće potpodručje prve i druge razine te na područje kojemu ishod pripada. Također, treba obratiti pozornost na poveznice unutar Biologije i ostalih prirodoslovnih predmeta, napominje se u katalogu NCVVO-a.

Dojmovi prošlogodišnje generacije

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Već smo spomenuli kako je nekoliko godina zaredom ispit Biologije baziran na zadacima u kojima maturanti moraju logički povezati činjenice i tako doći do rješenja. Takvi zadaci i dalje zadaju muke pristupnicima. Prošle godine najviše se bure nakon ispita diglo oko pitanja vezanih uz čudnovatog kljunaša i orhideju kokošku, a iz razgovora sa šestero maturanata koji su pisali ovaj ispit da se zaključiti kako napisanim nisu bili nimalo zadovoljni. Konačni rezultati ljetnog roka pokazali su da je ispit Biologije pala četvrtina onih koji su ga pisali, a najčešća ocjena bila je trojka.

– Nisam se baš najbolje pripremala, tako reći. Zadaci u drugoj ispitnoj knjižici su bili poprilično teški. Ne sjećam se baš najbolje svih zadataka, ali zadatak sa kladogramom mi je bio težak iz nekog razloga. Iskreno mislim da je najveći problem što se na maturi ne traži teorija, nego zaključivanje i razmišljanje, a iskreno, mi na takav način u školi nismo radili već smo učili tu teoriju koja nam baš nije trebala. Ne znam kako je taj zadatak s kljunašem glasio, ali znam da sam se i ja poprilično tu zbunila. Vremena je bilo u svakom slučaju, ali džabe vrijeme kad fali znanja, a i stres je odradio svoje, ispričala nam je nakon ispita sada već bivša maturantica Nikolina.

Inače, Biologiju je na jesenskom roku polagalo 376 pristupnika i bila je drugi najprijavljivaniji izborni predmet na tom roku. Na žalost, tada ju nije položilo čak 43% pristupnika. Spomenimo za kraj kako je prag prolaznosti na ovom ispitu iznosio tek 30%, a pragove ostalih ocjena možete vidjeti ovdje.

U nastavku slijedi ispitni katalog iz Biologije, a ako vam nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu. Za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz Biologije na ovome linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

[Matura ’20] Doznajte kakvi će zadaci biti najzastupljeniji u ispitu iz Biologije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap