Pretraga

Matura počinje za dva tjedna, a postoji platforma koja će vam značajno olakšati pripremu

Tek su nedavno maturanti konačno doznali da će ispite mature pisati u dva bloka – od 8. do 24. lipnja pišu se obavezni predmeti, a od 25. lipnja do 3. srpnja na rasporedu su izborni. U ovom razdoblju pripreme za maturu su najintenzivnije. Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije pokrenuo je zato platformu koja maturantima znatno olakšava pripremu i provjeru znanja za maturu.

Foto: srednja.hr

– Tražeći pravi način podrške maturantima u ovim okolnostima, imali smo u vidu da im je, generacijski i evolucijski, online okruženje blisko. Korištenjem društvenih mreža i provedenim vremenom u online okruženju, oni razvijaju svoje digitalne kompetencije koje će im svakako trebati u budućnosti, na tržištu rada, unutar velike većine zanimanja i poslova. Međutim, važan korak u nastavku njihovog obrazovanja ili pak u prelasku na tržište rada, je i izazov polaganja ispita državne mature koji ih/nas očekuje u lipnju, smatraju u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ).

Maturanti odmah mogu vidjeti i kako su riješili ispit

Zato je tamošnji Centar izvrsnosti pokrenuo online platformu EDUX putem koje se maturanti mogu pripremati za ispite.

– Na online platformi EDUX u okviru Online testnog centra CI SDŽ, za maturante su postavljeni ispiti državne mature iz prethodnih godina. Sada je već dostupno osam testova iz hrvatskog jezika i matematike, tri testa iz engleskog jezika, ali i po dva testa iz fizike, biologije i kemije. Nakon registracije, putem poveznice, maturanti mogu odabrati ispit državne mature i provjeriti svoje trenutno znanje. Otvaraju im se zadaci s ispita iz prethodnih godina, a vrijeme je ograničeno kao i prilikom rješavanja testa u realnim uvjetima. Zanimljivost je da, nakon što završe rješavanje te predaju ispit, odmah dobivaju više detaljnih informacija o postignutom uspjehu. Osim informacije u postotku riješenosti, mogu vidjeti i ocjenu koju bi dobili, sukladno bodovnim pragovima određenim za svaki pojedini ispit. Analiza točnih i netočnih odgovora izlazi odmah, pri čemu im se pored netočno označenog/riješenog zadatka pojavljuje ispravno rješenje, tako da osim provjere znanja istovremeno mogu i učiti gradivo. Naravno, mogu pokušati više puta, pojašnjavaju iz Splitsko-dalmatinske županije.

Platformu mogu koristiti i učenici izvan SDŽ

Smatraju kako je ovo idealan način za provjeru i usvajanje znanja jer nema gubljenja vremena na provjeravanje ispravnosti odgovora i traženje točnih rješenja, budući da se sve to odrađuje automatski. Aplikacija je dostupna svim učenicima, ne samo onima iz Splitsko-dalmatinske županije.

– Do sada je više od 600 maturanata pokušalo riješiti neki od dostupnih probnih ispita državne mature na našoj platformi. Od 600 registriranih, 510 se prijavilo s područja SDŽ, a ostatak od 90 je izvan granica naše županije, pa čak i Lijepe naše ( Bjelovar, Blato, Bugojno, Čabar, Dubrovnik, Đakovo, Grude, Ivanec, Karlovac, Knin, Koprivnica, Krapina, Letovac, Ljubuški, Motovun, Osijek, Požega, Pula, Rijeka, Samobor, Šibenik, Široki Brijeg, Sisak, Slavonski Brod, Velika Gorica, Vrbovsko, Vukovar, Zadar, Zagreb, Zaprešić…). Dakle, od ukupno 3.784 maturanta u SDŽ koji su u redovnim programima obrazovanja te imaju mogućnosti izaći na ispite državne mature, 13,48 % testiralo je već svoje znanje na našoj platformi. To je ozbiljan pokazatelj da su učenici i roditelji jako zainteresirani za ovakav oblik provjere svoga znanja koji im može ukazati koja područja i sadržaje trebaju dodatno ponoviti kako bi ostvarili što bolji rezultat, smatraju u županiji.

Ove brojke dodatan su poticaj, kažu, da poboljšaju i unaprijede ovakav oblik priprema za maturu. Ono što su maturanti zatražili putem ankete jest dostupnost još većeg broja testova.

– Posebno mi se sviđa što su mi rezultati odmah vidljivi i vidim svoje trenutnu spremnost za ispit, kaže maturant Luka Bauk.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite i na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.