Pretraga

Maturanti, pitamo vas: Koju lektiru ne biste željeli dobiti na eseju iz Hrvatskog?

A- A+

Za većinu maturanata krenulo je razdoblje najintenzivnije pripreme za ispite državne mature, a u posebnom su fokusu i lektire temeljem kojih će učenici na Hrvatskom pisati esej. U najnovijoj anketi pitamo maturante koju od lektira ne bi željeli vidjeti u esejskom pitanju za višu razinu.

Foto: srednja.hr

Viša razina Hrvatskog, prema podacima NCVVO-a, jedan je od ispita mature s najvećim brojem prijava. Za sada ga je prijavilo čak 19.763 kandidata. Svi oni moraju pristupiti ispitu iz jezika i književnosti te eseju, dakle sam izlazak na oba dijela ispita je obavezan. Iako dvojka na eseju ni ove godine nije uvjet za prolazak Hrvatskog, maturanti će teško s jedinicom iz eseja proći taj ispit.

Hrvatski se piše u četvrtom tjednu mature, i pritom se svaka razina i svaki dio ispita piše na različite datume. Ove se godine test iz jezika i književnosti na A razini Hrvatskog piše 21. lipnja, a esej na višoj razini maturanti će pisati 24. lipnja.

Izdvojeni članak
matura hrvatski

Maturanti, pozor: Izmijenjen kalendar državne mature u 2021., ispiti se pišu pet dana dulje

Kada je riječ o samom eseju, prema ispitnom katalogu za višu razinu Hrvatskog jezika učenici moraju napisati 400 riječi, a pisanje traje maksimalno 160 minta. Od tri vrste eseja – interpretativnog, usporedne raščlambe dvaju tekstova ili raspravljačkog, pristupnicima će biti zadana jedna vrsta. U sklopu ispitnog kataloga NCVVO svake godine objavljuje i popis djela za esej.

On je više-manje isti zadnjih godina, s tim da je lani s popisa uklonjen Kiklop Ranka Marinkovića. Ove godine se isto prvotno nije nalazio na popisu, ali je naknadno dodan. Na popisu za višu razinu Hrvatskog ove godinu nalazi se 14 djela, a pregled svakoga od njih možete pronaći u našoj rubrici ‘Lektire’. U novoj anketi pitamo vas – koju od lektira ne biste željeli vidjeti u esejskom pitanju za višu razinu Hrvatskog.

 


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Maturanti, pitamo vas: Koju lektiru ne biste željeli dobiti na eseju iz Hrvatskog?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap