Pretraga

[Najmaturant] Marijan ostvario 100 posto iz dva predmeta i otkrio tajnu svog uspjeha

A- A+

Lijepe vijesti na stranicama Postani student dočekale su maturanta Marijana Smetka po objavi rezultata mature. Ovaj sada već bivši učenik zagrebačke V. gimnazije iz matematike i informatike imao je rezultat 100 posto, a točno je riješio više od 90 posto ispita iz fizike. Njegova tajna uspjeha razveselit će sve buduće maturante: prije svakog ispita mature valja se dobro naspavati.

Facebook, privatna fotografija

Marijan Smetko nije uvijek bio odlikaš. U prvom i drugom razredu gimnazije imao je vrlo dobar završni uspjeh. To se promijenilo kasnijih godina, pa je posljednja dva razreda završio s odličnim. Kruna njegova uspjeha zasigurno su izvanredni rezultati ovogodišnje mature, koji Marijanu osiguravaju titulu jednog od najboljih maturanata generacije 2016.

Najbolja priprema je u društvu prijatelja

Iako u duši umjetnik koji u slobodno vrijeme voli svirati glasovir, Marijan je odlučio odabrati nešto drugačiji životni put. Za početak je za izborne predmete na maturi odabrao fiziku i informatiku.

– Matematiku i informatiku riješio sam 100 posto, fiziku preko 90 posto, a iz hrvatskog engleskog dobio sam četvorku. Ovako dobrom rezultatu iz matematike i fizike zaista se nisam nadao, znao sam da sam dobro riješio ispit, ali nisam znao da bi uspjeh mogao biti 100 posto, kazao nam je Marijan.

Ipak, ovi rezultati nisu puka slučajnost. Da bi ih ostvario, Marijan se morao dobro pripremiti, a najčešće se pripremao s prijateljima iz razreda.

– Učili bismo u knjižnici i po kućama. Najviše sam se pripremao poslije norijade pa sve do prvih matura, prije toga sam samo matematiku nešto malo ponavljao, otkriva nam Marijan i dodaje kako se uz matematiku najviše pripremao za fiziku, a najteži mu je pak bio ispit iz hrvatskog jezika.

Rezultati su iznenadili i neke Marijanove prijatelje pa su neki od njih mislili da se šali. Ipak, kada su shvatili da je rezultat bio zaista tako dobar, čestitali su mu. Najponosniji su ipak, otkrio nam je Marijan, njegovi roditelji.

‘Preporučujem da se budući maturanti prije svake mature odmore i naspavaju’

Budući da je ostvario ovako izvanredne rezultate, upitali smo ga što može savjetovati maturantima koje sljedećih godina čekaju ovi važni ispiti.

– Učenicima je najveći problem definitivno koncentracija, preporučujem da se budući maturanti prije svake mature odmore i naspavaju. Također, u srednjoj školi sam malo više kampanjski učio, ali smatram da bih imao još bolji rezultat da sam učio redovitije, savjetuje Marijan.

Svjestan je da bi budućim generacijama u postizanju boljih rezultata i izboru predmeta STEM područja mogao pomoći bolje koncipiran obrazovni sustav.

– Potrebno je uvesti informatiku kao obavezni predmet od prvog razreda. Smatram da će korištenje računala u budućnosti biti neophodno. Kurikulume većine predmeta trebalo bi izmijeniti i uvesti više izbornih predmeta, smatra Marijan.

Možda neobično za nekog kome je sviranje glasovira hobi, ali Marijan od jeseni postaje student Fakulteta elektrotehnike i računalstva u Zagrebu.

– Pošto u budućnosti planiram raditi kao programer, smatram da mi taj fakultet može donijeti najbolje vještine i znanja potrebna za to usmjerenje, objašnjava nam Marijan.

Po završetku bi najradije, kaže, volio ostati u Hvarskoj, ali još će vidjeti kamo će ga život odvesti.