Pretraga

[Najmaturantica] ‘Budući da se smatram jednom prosječnom učenicom MIOC-a, ovi su me rezultati jako razveselili

A- A+

Iako je mislila da je državnu maturu loše riješila, maturantica Daria Brtan još je jedna učenica koja se odličnim uspjehom na državnoj maturi svrstala među trideset najboljih. Osim što odlično rješava zadatke iz Fizike, ova najmaturantica zagrebačkog MIOC-a, izvrsno barata i komunikacijskim vještinama za koje su zaslužna debatna natjecanja u kojima je sudjelovala. 

Daria za sebe skromno kaže kako se smatra prosječnom učenicom, a uspjeh na maturi za nju je divno iznenađenje. Dodjela nagrada za najmaturante ostala joj je u divnom sjećanju, a novi izazovi na fakultetu je itekako vesele. 

‘Na prvu mi se činilo da se radi o težoj maturi’

Budući da je silno željela upisati Fiziku, Daria je na državnoj maturi od izbornih predmeta prijavila samo Fiziku što se pokazalo sasvim dovoljno da na PMF-u upiše istraživački smjer Fizike.

– Iskreno ja sam mislila da je ovogodišnja državna matura bila teža u odnosu na prošle godine. Dok sam se pripremala rješavala sam ispite od prije, a posebno recimo ispit iz Fizike i sve sam nekako riješila oko 95 posto i više posto. Pišući maturu mislila sam da se radi o znatno težem ispitu, no, sad kad pogledam unatrag promijenila sam mišljenje. Čak mi se esej iz Hrvatskog čini ove godine lakši i da je sve bilo dosta korektno, objašnjava nam Daria.  

Buduća studentica uz natjecanja iz Logike i Engleskog, često je sudjelovala i na debatnim državnim natjecanjima, a kroz srednjoškolsko obrazovanje bila je i na dva debatna međunarodna turnira. 

– Bavila sam se debatom kroz veći dio srednje škole i iskreno sad mi je malo žao što nisam i prije počela s tim, ali se nadam kako ću uskoro postati debatni sudac i da ću moći i sama voditi neki debatni klub što mi je svakako uz Fiziku želja, dodaje najmaturantica. 

‘Svašta bi ja toga promijenila u našem školstvu’

U razgovoru za Srednju.hr Zagrepčanka priznaje kako je mislila da je državnu maturu grozno riješila, a najmanje se nadala činjenici da će biti i sama dio obrazovne elite s državne mature na dodjelama nagrada za najmaturante.

– Ja sam mislila da će nas biti oko sto, dvjesto tako da je bilo veliko iznenađenje da sam ušla među samo trideset ljudi. Drago mi je što je i jedan moj kolega iz škole bio na dodjeli pa sam s njim to sve mogla podijeliti. Bila sam uzbuđena jer su nas tražili odmah i intervju, bio je tamo i ministar i sve je to bilo jako službeno i nisam mogla vjerovati da sam tamo ali lijepo i nezaboravno iskustvo svakako, otkriva Daria koja se veseli novim obavezama koje joj donosi fakultet.

Također, ova debatna ‘maherica’ premda je za vrijeme svojeg srednjoškolskog obrazovanja imala dostatni broj sata željenog programa koji je upisala, priznaje kako to svugdje ne funkcionira na taj način te bi da može, dosta toga promijenila. 

-Svašta bi ja promijenila. Mislim ja sam imala puno informatike u programu moje škole, ali primjerice ako netko ide u matematičku gimnaziju, tužno je da mora gubiti vrijeme na neke društvene predmete koji ga očigledno ne zanimaju. To je zapravo gimnazija uz još malo pojačane Matematike. Nažalost dosta njih zbog prosjeka gubi bodove za stipendije, a opće je poznato da su genijalci za prirodne predmete. Naravno da treba biti općih predmeta, ali bi se trebalo svesti na punu nižu razinu ako se već bira takav program, jasno zaključuje za kraj buduća fizičarka.

[Najmaturantica] ‘Budući da se smatram jednom prosječnom učenicom MIOC-a, ovi su me rezultati jako razveselili
Share via
Copy link
Powered by Social Snap